Judeţul Prahova, reprezentat la cursurile Universităţii „Iosif Naniescu”, Sângerei – Republica Moldova

Redactia -

Judeţul Prahova, reprezentat la cursurile Universităţii „Iosif Naniescu”, Sângerei – Republica Moldova

În zilele de 5, 6, 7 septembrie 2014 o delegație a Consiliului Județean Prahova, a Bibliotecii “Nicolae Iorga”, a Societății Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” din Ploiești și a Muzeului municipal Câmpina “B.P. Hașdeu”, a participat la cursurile universității de vară “Iosif Naniescu” din orașul Sângerei, Republica Moldova.

Delegația la care s-a alăturat și directorul O.P.C. din Regiunea 3 Sud-Muntenia, dl. Corneliu Buzu, a avut întâlniri cu consiliile locale din localitățile Sărata Veche (Rn.Folești) Chișcăuți (Rn.Sângerei), Peresecina (Rn. Orhei) precum și cu Consiliul Regional Sângerei condus de președintele Meaun Gheorghe.

Sâmbătă, 6.09.2014 în plenul universității populare, rectorul acesteia, academicianul Valeriu Matei a pus în discuție o serie de teme legate de anul 1918 ca un fundamental al istoriei poporului român, mișcarea de eliberare națională din Moldova în perioada 1987 – 2014, etc.

Au prezentat prelegeri academicianul Mihai Cimpoi, academicianul Valeriu Matei, academicianul Ion Hadârcă, profesor Cassian Maria Spiridon, actorul Petru Hadârcă directorul Teatrului Național al Republicii Moldova, inginer Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” Ploiești, prof. Radu Mihaela directorul Bibliotecii “Nicolae Iorga” a județului Prahova, prof.dr. Jenica Tabacu, director al Muzeului “B.P. Hașdeu” din Câmpina.

Duminică 7.09.2014 a avut loc sfințirea bustului poetului Adrian Păunescu în localitatea în care s-a născut în 20 iulie 1943, satul Copăceni, Raionul Sângerei.

Primarul localității Sărbuleț Cosma, academicienii din Republica Moldova, directorul Școlii “Adrian Păunescu” prof. Maria Bajura și ing. Mircea Cosma, au dezvelit pe muzica cantată de fanfara militară a municipiului Bălți bustul poetului, subliniind prin alocuțiuni rolul și locul acestuia în literatura română. Elevii gimnaziului “Adrian Păunescu” din localitatea Copăceni sprijiniți de actori ai Teatrului Național al Republicii Moldova și ansamblurile de muzică și dansuri populare ale Raionului Sângerei, au prezentat un spectacol istoric pe versurile poetului.

Manifestările s-au înscris în acțiunea generală a României pentru sprijinirea parcursului de preaderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova în spiritul înțelegerilor dintre U.N.C.J. România și U.N.R. Moldova din 3 – 5.04.2014.