Jurnalistul Ioan Groșescu a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Ploiești

Daniel Dimache -

Jurnalistul Ioan Groșescu a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Ploiești

Jurnalistului ploieștean Ioan Groșescu i-a fost conferit, astăzi, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești.

Evenimentul festiv a avut loc în plenul Consiliului Local Ploiești, reunit în ședință de lucru ordinară.

Cu acest prilej, într-o atmosferă cordială, primarul Andrei Liviu Volosevici și consilierul local Radu Simionescu i-au oferit domnului Ioan Groșescu diploma “Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești” și o metopă cu simbolurile orașului nostru.

Figură marcantă a publicisticii prahovene, jurnalistul și scriitorul Ioan Groșescu s-a născut în Ploiești, urmând cursurile Liceului “I.L. Caragiale” și a absolvit, ulterior, Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București.

Pasiunea pentru jurnalism, dar şi literatură, manifestată încă din tinerețe, se concretizează în activitatea depusă în calitate de redactor și redactor – șef, prin miile de articole publicate, respectiv prin editarea de lucrări, volume cu caracter monografic, istoric și literar.

Personalitate polivalentă și prolifică, cu o temeinică pregătire și îndelungată experiență, domnul Ioan Groşescu a profesat ca jurnalist, redactor, redactor – șef, autor de monografii, proză, versuri, lucrări cu caracter istoric, dar și ca editor.

Ioan Groşescu şi-a construit o carieră frumoasă și solidă, dedicându-se cu dăruire și abnegație, prin tot ceea ce a creat, orașului care îl reprezintă și personalităților locale care l-au inspirat de-a lungul întregii vieți.

Ca membru fondator și secretar al Societății Culturale “Ploiești-Mileniul III”, a făcut parte din colectivul care a lucrat timp de 19 ani la redactarea lucrării monumentale, în trei volume, intitulată “Marea Carte a Ploieștilor”.

Pasiunea sa pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural al orașului natal l-a determinat să-și dedice, după pensionare, toate eforturile documentării în vederea elaborării unor volume precum “Cimitirele Ploieștilor” (monografie), volum apărut la Editura “Ploiești – Mileniul III”, aflat deja la a doua ediție, “Ion Grigore – destinul unui dascăl”, Editura “Ploiești – Mileniul III”, Ploiești, 2007, “Casa Îngerului”, Editura “Salt”, Ploiești, 1999, referitor la recuperarea casei natale a poetului Nichita Stănescu sau “Posteritatea lui Nichita Stănescu” (vol. I și vol. II, însumând aproximativ 1000 de pagini de receptare a poetului, la Editura “Karta – Graphic” din Ploiești).

Este, de asemenea, autorul lucrării “Mahalalele Ploieștilor”,  publicată pentru prima oară în 2008 la Editura “Karta – Graphic” și care, grație interesului deosebit manifestat pentru ea de cei interesați de istoria orașului, a ajuns astăzi la a patra ediție, revăzută și adăugită.

Ioan Groşescu, jurnalist fervent, este, totodată, unul dintre cei mai prolifici scriitori ploieșteni contemporani, pentru care, cuvântul reprezintă cel mai puternic atu în tot ceea ce înseamnă comunicare, de la emoțiile trăite la mesajele transmise.

În contextul celor anterior menționate, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești jurnalistului și scriitorului Ioan Groşescu nu reprezintă altceva decât  o recunoaștere a valențelor sale și a contribuției majore adusă atât la descoperirea orașului Ploiești din punct de vedere cultural și istoric, cât și a unor personalități locale marcante.