De ce nu ar fi vrut yankeul Kwame Donte Vaughn, de la CSM BC Petrolul Ploiești, să se vaccineze anti-Covid? O fi fost de vină… „cântecul de sirenă” de dincolo de o graniță a țării?

Dragos Trestioreanu -

De ce nu ar fi vrut yankeul Kwame Donte Vaughn, de la CSM BC Petrolul Ploiești, să se vaccineze anti-Covid? O fi fost de vină… „cântecul de sirenă” de dincolo de o graniță a țării?

Despre baschetbalistul american Kwame Donte Vaughn (foto sus și jos), un ceea ce numesc compatrioții lui, iar de la ei, toți cei din lumea sportului jucat la panou, point guard sau shooting guard, pe românește jucător de pozițiile 1 (fundaș) și 2 (extremă mică), auzisem, pe ici, pe colo, că ar fi fost cel mai mbine plătit din lotul echipei CSM Ploiești. O echipă care a promovat în vară în Liga Națională (LN). Venit, ca și alți jucători străini și români, printre care și doi compatrioți ai săi, înaintea actualului sezon, Vaughn a prins, potrivit statisticii postate de www.csmploiesti.ro, patru meciuri în LN și două în Cupa României. A avut cifre bune, precum 15,3 puncte/partidă, în campionat, și 13,5 puncte/joc, în Cupa României. Era mai mult un basachetbalist specializat pe aruncări de la distanță (poziția 2), dar care putea evolua și pe postul de conducător de joc (play-maker; poziția 1).

De ce a ajuns Vaughn să participe numai la atât de puține confruntări nu mai este deloc un secret, siteul clubului sportiv al municipalității anunțând că din prima zi a acestei luni contractul yankeului a fost reziliat amiabil. Oficial, motivul ar fi fost acela că baschetbalistul nu era vaccinat și ar fi și refuzat ferm să fie. Astfel, el a respins solicitarea de a se încadra – ca și ceilalți doi americani din lot și, de fapt, ca toți componenții acestuia, fie străini, fie români – în actualul protocol medical cerut a fi respectat de către toată lumea care trăiește în România. Iată ce a declarat, pentru www.csmploiesti.ro, șeful secției de baschet de la CSM, Ionuț Ivan (foto mijloc), și, totodată, principalul colaborator de pe bancă al antrenorului principal Mihai Popa: „Din păcate, am fost puşi în situaţia de a ajunge la această soluţie, rezilierea, din cauza noilor reguli impuse la nivel naţional. Vaughn nu este vaccinat şi nu doreşte să facă acest pas, situaţie în care participarea lui la mai multe activităţi ale echipei a devenit dificil de realizat sau chiar imposibilă, în unele cazuri. De exemplu, pentru a fi prezent la antrenamente, avea nevoie de testări frecvente, iar la meciurile din deplasare, el nu putea intra în hoteluri sau în restaurante, caz în care era imposibil să fie prezent alături de noi. În acest context, am convenit că nu putem continua colaborarea şi am ajuns la o înţelegere, repet, privind rezilierea contractului, cu acordul ambelor părţi”.

Neoficial, s-a zvonit însă că, de fapt, americanul anti-vaccinist nu și-ar mai fi dorit să rămână la Ploiești, deși avea, s-a zvonit, cel mai mare salariu de la echipă. Pe cale de consecință, Kwame ar  fi căutat expres un motiv care să-i determine pe conducătorii CSM-ului să-i ceară rezilierea angajamentului. Iar acel motiv, se spune, ar fi fost o ofertă primită de la un club de baschet din… Ungaria, pe care s-ar putea s-o și onoreze, din momentul în care a devenit liber de contract. Căci, și la baschet e tot ca la fotbal, nu degeaba CSM Ploiești se numește – sau se va numi? – CSM BC Petrolul Ploiești! Primul semn al despărțirii de Kwame Donte Vaughn s-a observat sîmbătă seara la „Olimpia”, trupa lui Popa și Ivan… pierzând în fața lui Athletic Constanța, scor 71-76, după o primă repriză slabă de tot: 14-18; 10-24. Partea a doua a fost mai bună pentru CSM, 27-16 și 20-18, dar insuficient, se observă, pentru a se și răsturna, finalmente, rezultatul.

Foto: www.csmploiesti.ro