L-am avut în mână pe Mihai Roman II. Și l-am dat!

Redactia -

L-am avut în mână pe Mihai Roman II. Și l-am dat!

Când a debutat în echipa „de puști” ai lui Adrian Mititelu, adevărata Universitatea Craiova, ci nu clona din prezent, Mihai Roman (foto mijloc, cu numărul 92, anul nașterii sale, inscripționat pe tricoul galben-albastru, aflat în dialog cu arbitrul Marius Avram; www.gazetabt.ro) nu m-a impresionat chiar în mod deosebit. Nici nu avea cum, de altfel, fiind prea tânăr pe-atunci. Dar, dincolo de vârstă, i se puteau întrezări totuși câteva calități. Unele care – bine speculate de-a lngul timpului ce urma – puteau conduce la nașterea unui vârf de atac promițător. Odată cu începutul declinul „Științei”, după ultimul descălecat în Bănie al actualui șef al staff-ului tehnic de la Al-Ittihad, Victor Pițurcă, cel care l-a adus pe Mititelu la sapă de lemn, „copiii” din Craiova au devenit ținte de lux pentru cluburile din Liga I. Din „trupul” Universității s-au înfruptat și Steaua, și Astra, și Târgu Mureșul și altele. Dar și… Petrolul. Focusat pe junii olteni, managerul general al găzarilor din al doilea eșalon și, apoi, din primul, Vivi Răchită, i-a adus la Ploiești pe Radu Barbu, Sorin Bușu, Alin Buleică sau Mihai Roman, la numele căruia se adăugase un II, pentru a nu fi confundat cu fostul rapidist ajuns în Ligue 1, la Toulouse FC. După promovare, Răchită nu s-a rezumat însă doar la tineri de la „Știința” și a mizat și pe Mihai Dina, un fotbalist ceva mai copt. Cu timpul însă, au dispărut cu toții din curtea de la „Ilie Oană”. Din motive și strict sportive, de prestații adică, dar și din teama repercusiunilor din partea FRF și LPF, Adrian Mititelu reclamând tot timpul că jucătorii i-ar fi fost luați cu japca, cerând astfel daune celor care s-au dedulcit la jucătorii lui.

marius-avram-mihai-romanDintre toți, nu Buleică, cea mai mare speranță a lui Mititelu de la un moment dat, a prins mai multe meciuri, el fiind însă, e drept, indisponibil pentru o perioadă de timp, din cauza unei accidentări, ci Dina, dar și Roman II. Nu era cel de acum longilinul vârf de atac abia ieșit din adolescență, dar se putea paria pe el pentru viitor. Nu a fost răbdare deloc însă și a început astfel să tot fie împrumutat când colo, când colo. Se spunea că doar pentru a avea cât mai multe meciuri în picioare, nu că nu ar mai fi fost văzut ca un jucător care, odată, ar fi reușit să-și facă loc în prima garnitură a Petrolului. Deși se vedea că el crește. Și creștea frumos. La Universitatea Cluj a bifat doar un joc, fără să și înscrie, apoi la FC Drobeta Turnu Severin a prins mai multe – 12/3, iar la Săgeata Năvodari, toate fiind echipe de Liga 1, și mai multe, 21, egalându-și cifra de goluri din Mehedinți. Mai pe tăcute, Roman II a fost cedat definitiv la Pandurii Târgu Jiu în vara acestui an, iar acolo – sub bagheta lui Petre Grigoraș – a „explodat”! Ajuns pe podimul golgheterilor la zi din Liga I, cu opt reușite, ex-aequo cu mai vârstnicii Gregory Tade, francezul de la CFR Cluj, Marian Constantinescu, de la FC Brașov, și Bogdan Mitrea, de la Viitorul lui Gică Hagi, a atras atenția. Nota bene, la două goluri de Toto Tamuz, cel aflat la tot atâtea lungimi în urma liderului, Claudiu Keșeru, olteanul fost al Petrolului începe să devină o certitudine. Sigur, Mihai Roman II nu-i Tamuz și nici nu știu dacă va ajunge vreodată la anvergura internaționalului israelian cu origine nigeriană. Însă, dacă – zilele trecute – scriam că, odată cu despărțirea de Ovidiu Hoban, Petrolul nu mai are niciun autohton printre tricolori și-ar fi trebuit să caute măcar un altul, ca să rămână cu mândria reprezentării la nivel internațional și altfel decât la nivel de club, uite că, de fapt, l-a avut în curte pe înlocuitor! Și l-a lăsat sa plece!

George_Mares_fcpetrolul.ro_micaDupă accidentarea lui Bogdan Stancu, în prima repriză a partidei cu Irlanda de Nord, noul selecționer, Anghel Iordănescu, a fost obligat să convoace pe altcineva pentru avanposturi. Și s-a gândit la tânărul atacant care a reușit să le ia fața, la Pandurii, mai experimentatului lituanian, internațional și el, Deivydas Matulevicius, germanului Feiz Shamsin și croatului Matija Smrekar. Deci, trei străini cu mai mulți ani trecuți în dreptul vârstei din pașapoartele lor. Da, fostul petrolist, Mihai Roman II, împrumutat când în Ardeal, când lângă Dunăre, când în Dobrogea și ajuns, finalmente, în Gorj, are șanse mari ca marți, 19 noiembrie 2014, să debuteze în echipa națională a României! Dacă așa va fi, va scăpa cu siguranță de… cifra alăturată numelui său, devenind acum el primul Mihai Roman din fotbalul românesc actual! Strica puțină răbdare sau e mai bine să te chinui cu… Patrick N’Koyi, până se va acomoda, în sfârșit, la Petrolul? Măcar de-ar scăpa mai repede George Mareș (foto jos; www.fcpetrolul.ro) de „dictatorul” Vasile Șiman și ar putea fi legitimat la Petrolul. Asta pentru a avea speranțe și fanii „galben-albaștrilor” că vor mai încuraja din nou (și) pe unul de-al lor la prima reprezentativă, într-o zi nu prea îndepărtată! Ar fi chiar un vis imposibil?