La 24 de ore după ce se zice că oficialii cluburilor din Liga 2 s-ar fi înțeles să continue sezonul fotbalistic pe teren, cineva a… trădat?!? Un șef de club din Ardeal ar fi condus, la videoconferința de a doua zi, „cruciada” pentru… îngheț!!!

Dragos Trestioreanu -

La 24 de ore după ce se zice că oficialii cluburilor din Liga 2 s-ar fi înțeles să continue sezonul fotbalistic pe teren, cineva a… trădat?!? Un șef de club din Ardeal ar fi condus, la videoconferința de a doua zi, „cruciada” pentru… îngheț!!!

Nici nu terminasem încă textul cu privire la ceea ce se discutase în videoconferința președintelui FRF, Răzvan Burleanu, și a staff-ului său cu oficialii cluburilor de fotbal din Liga a II-a, când am primit un mesaj de la un Costel Lazăr – deh, era spre 12 noaptea, ora noastră preferată de discuții! – adevărat „vulcan”, la miezul nopții. Directorul sportiv al FC Petrolul Ploiești era pur și simplu de neoprit, după câteva ore de ascultat ce se discutase la videoconferință. Mai precis, cu totul altceva decât părea a se fi stabilit, deja, la conversațiile avute cu 24 de ore mai devreme între aceleași persoane! Miercuri, 6 mai 2020, aproape toți șefii grupărilor de la L2 au fost de acord ca întrecerile să continue pe teren, Dar, a doua zi, destui s-au „sucit”! Au întors-o, vai!, ca la… Ploiești.  „Am vorbit miercuri cu unii de la alte cluburi, așa, ca o opinie, să continuăm să jucăm, iar joi, după 20 de secunde, aceiași au spus că… înghețăm, lăsându-mă ca la dentist, mă jur!” – îmi declară, siderat, Lazăr, adăugând imediat că „eu accept orice variantă între cei care vor să joace pe teren”! Costel are totuși și o speranță, în sensul că, spre lauda sa, Burleanu a marșat pe aceeași idee avută inițial de majoritate – cea a finalizării competiției numai pe teren. „Bine că președintele FRF, cel puțin, a fost clar în favoarea celor care își doresc ca decizia finală să fie aceea de a se continua normal campionatul” – completează conducătorul Petrolului. Cel care recunoaște că și o întrecere comprimată, ceva gen play-off și play-out sau un patrulater pentru promovare și calificare la barajul de promovare, ar fi pe gustul său. Asta dacă totuși a se continua etapă de etapă nu s-ar mai putea, orice ar fi.

Profit de ocazie, atunci, că își trăgea puțin sufletul și l-am întrebat pe Costel Lazăr ce crede că i-ar fi „mânat în luptă” pe cei care au „întors armele”, după 24 de ore. „Inoculează o idee falsă cei care s-au sucit, cum că solicită înghețul pentru a proteja proteja jucătorii, ASU Poli fiind în fruntea celor care au susținut așa ceva, o echipă care nu are visuri de promovare și nici teamă de retrogradare, acum” – punctează sec fostul internațional al Petrolului, pe vremea când îmbrăca și echipamentul tricolor, pe lângă cel galben-albastru. Lazăr insistă și declară că, dimpotrivă, fotbaliștii de la toate echipele vor să joace. În fond, este vorba despre cariera lor, despre contracte, despre bani, la urma-urmei, cum să nu vrea să joace?!? De aceea, firesc, Costel solicită clar: „Lăsați-i, oameni buni, să joace!”. Eh, și de-atunci, „vulcanul” – care simte și trăiește pentru Petrolul – chiar a „erupt”: „Nu mai mințiți suflarea fotbalistică! Faceți campionatul bugetarilor, care nu au ca obiectiv performanța! Vreți să vă luați salariile! Atunci, jucați, nu optați pentru îngheț!”. Și imediat a explicat de ce gândește astfel: „Am revenit la echipa la care am jucat și am devenit și internațional, după 14 ani la un club privat. Acolo unde, fără falsă modestie, am avut ceva performanțe. Așa cred eu, cel puțin. Și mai cred și că am avut mereu, acolo, respect deplin pentru cel care ne-a plătit. Erau banii dânsului, iar noi trebuia să avem mare grijă cum să-i cheltuim. Nu am avut pe mână bani publici, să fie clar, erau banii unui om!”. Apoi, a făcut o afirmație care, oricât ar vrea câte unii s-o mai conteste, cred că este, uneori, acoperită de realitate: „În sistemul public, îmi pare rău că o spun, nimeni nu vrea mai mult decât să cheltuie banii alocați, fără să vizeze performanța, iar aceasta e o mare rușine! De unde să vină investitori în sport, dacă văd și aud  cum se pun problemele în România?!? Astfel încât, nu mă feresc să le spun bugetarilor din sfera mea de activitate să se trezească și să nu mai omoare sportul de la noi din țară! Dacă aș fi în locul vostru, aș vrea, în contrapartidă, să fiți și voi în locul meu, pentru o lună. Ca să vedeți cum se cheltuiesc, chibzuit, fonduri private.  Nu vă mai plângeți de controalele de la Curtea de Conturi, fiindcă nu ați cheltuit nimic din banii voștri sau a unui patron, ci numai bani publici, ai noștri, ai tuturor”! Este, după cum spune el însuși, apelul lui Costel Lazăr pentru cei care nu se gândesc decât la sine înșiși, ci nu și la rolul pe care ar trebui să-l aibă, de fapt, ca beneficiari ai banului public. Cel care nu este dat de pomană, ci cu un scop bine definit.

În urma acestor zile în care se zbate ca FC Petrolul să aibă șansa de a se mai lupta, pe teren, pentru promovare, ci nu să fie împinsă, fără voia sa, către încă un an de eșalon secund, Costel Lazăr a făcut o constatare: „Cu tristețe mare în suflet, observ că nimeni nu a ajutat clubul, în ultimii ani, în afara partenerului finanțator, Veolia România, cu alți câțiva prieteni ai echipei găzarilor. Păcat, ați lăsat un club mare, de tradiție, un brand, în bătaia puștii!”. Încă dominat de o stare de nervozitate clară, derivând din nemulțumirea-i pe deplin justificată, Costel încheie cu afirmația că „aceste cluburi care nu vor să joace, acum, în campionatul ligii a doua, credeți că vor avea vreodată pretenții să se bată pentru promovarea în liga întâi? Dacă Farul nu vrea să joace acum, când ar mai avea unele șanse, ce mai caută în liga a doua?!? Dar Metaloglobus, care e mai sus decât Farul?!! De ce să mai jucați, dacă văd că nu mai vreți?!?”. Corect gândit și spus, și mai ales cu mult curaj! În plină noapte, m-am tot gândit la ce sistem de finalizare cinstită, reală, a competiției ar trebuie să se gândească Răzvan Burleanu și oamenii săi de la FRF. De exemplu, dacă aceia care cer înghețul vor să intre deja în vacanță – dar, ce vor face la toamnă, când se zice că va veni un al doilea val al pandemiei?!? -, atunci să fie lăsați să joace aceia care vor asta! Cei șase din fruntea din ierarhia dinaintea suspendării întrecerilor să aibă parte, date libere existând, de un play-off, cu meciuri tur-retur, în urma cărora să se stabilească, pe teren, promovatele direct și gruparea calificată la baraj. La fel, să fie și un play-out. Un play-off și un play-out cu sau fără puncte înjumătățite, cred că interesează mai puțin așa ceva în prezent, împărțirea la doi fiind, în prezent, cel mai mic rău față de îngheț!

În ceea ce privește schimbarea de macaz, se zvonește că acela care ar fi tras cel mai mult de el în direcția… înghețului ar fi fost președintele executiv al unui club din Ardeal. Un club care viza promovarea anul trecut și a ratat-o la baraj, iar sezonul acesta, mai-mai să… retrogradeze! Fost jurnalist și fost „șefuleț”, la un moment dat, pe la un club de fotbal din Israel, motivând astfel că știe că acolo nu s-ar mai juca, deși realitatea ar fi alta, respectivul a vrut să scape de orice griji. Iar asta câtă vreme echipa îi era cam inconstantă în evoluții și cu destule rezultate contradictorii. Și astfel, i-ar fi convins și pe alții să ceară prelungirea „vacanței”, cu încă vreo 3 luni!!! Știut fiind că este susținută masiv și de primăria locală, formația cu pricina face economie, netrebuind să-și plătească jucătorii, dacă tot vor mai sta acasă încă destulă vreme! De fapt, acesta este scopul tuturor grupărilor bugetare, să nu mai dea bani la fotbaliști! Însă, dacă patru cluburi – UTA, bravo ei, o repet!, Turris, Petrolul și Rapidul – au optat să joace, atunci normal ar fi ca președintele FRF să decidă, de la înălțimea postului său, ca și cu inteligența cu ajutorul căreia a demonstrat că știe să conducă fotbalul autohton, ca aceste echipe, dacă tot vor, să fie lăsate să joace între ele. Mai exact, în dublă manșă, acasă și în deplasare, pentru a se stabili cât mai aproape de adevăr ocupantele locurilor 1, 2, 3 și 4! În caz contrar, orice altă hotărâre a lui ar fi o imensă nedreptate. Dar sunt convins că Răzvan Burleanu nu este acel gen de șef care să cedeze în fața unei majorități interesate!

Foto: www.liga2.prosport.ro, www.gsp.ro, www.pariuri1x2.ro și www.gnttips.ro