La Belek, numai cu victorii; la Side – deocamdată – doar remize! Petrolul a jucat contra rușilor de la Habarovsk aproape ca în… turul actualului campionat!

Dragos Trestioreanu -

La Belek, numai cu victorii; la Side – deocamdată – doar remize! Petrolul a jucat contra rușilor de la Habarovsk aproape ca în… turul actualului campionat!

Din nou într-o transmisiune excelentă, pe canalul de Youtube al clubului găzarilor, a operatorului TV Cristian Chircă, facilitată de ofițerul de presă Ionuț Pană, FC Petrolul a bifat al doilea meci amical din stagiul de pregătire și jocuri de la Side, al doilea de pe tărâm turcesc. De fapt, desfășurându-se la Belek, acolo unde s-au deplasat ploieștenii preț de 45 de minute la dus, pentru a oferi replica rușilor de la SKA Habarovsk (locul 8 în ierarhia ligii secunde), partida a fost aproape pe măsura celor mai multe din… turul actualei ediții de campionat a Ligii a II-a din România! Nu numai prima fără gol marcat de „lupi”, implicit și de Gabriel Deac, cu o reușită în fiecare joc din Turcia, ba chiar și cu două în cel de acasă, cu AS SR Brașov, dar evoluția „galbenilor” a cam plictisit pur și simplu, de data aceasta, mai ales că și adversara s-a dovedit mai slabă decât colega de eșalon de la Nijni Novogorod, una mult mai jos plasată în clasament. Chiar dacă, Costel Enache, antrenorul principal al Petrolului, a terminat amicalul cu Habaorvsk cu nu mai puțin de cinci jucători „U 20” pe teren, portarul Apostolachi și jucătorii de câmp Nicolae, Robert Enache, Nițescu și Constantinescu, nu trebuie făcut un titlu de glorie din faptul că, și cu o jumătate de echipă foarte tânără, „galben-albaștrii” nu au pierdut și au terminat al șaselea test cu o remiză albă: 0-0.

SKA, așa cum scrie mare pe sigla rușilor, a fost, pe undeva, o copie a Petrolului de la câteva din confruntările toamnei trecute din Liga 2, pasând numai în propria jumătate, în lateral și destul de mult și în spate, ajungând cu dificultate astfel la buturile lui Lungu și, apoi, mai sus-amintitului Apostolachi. De altfel, trupa din Habarovsk nu a avut nici măcar o ocazie de gol, în tot meciul! E drept că și ale adversarei au depășit cu puțin degetele unei mâini, numai căpitanul Marinescu (de trei ori), Saim Tudor (de două ori) și, pe final, Constantinescu putând deschide scorul. Aș remarca ultima fază, pornită de la o excelentă intercepție a lui Bărboianu, din jumătatea sa de teren, urmată de două pase, cea din urmă, a lui Blănaru – iar activ, dar fără să se lipească de gol încă o dată, ca și Arnăutu, prezent pe teren, fără a fi și eficace, vreme de 50 de  minute -, găsindu-l pe junele Constantinescu destul de liber, la marginea din stânga a careului mare. Dar, „puștiul” în vârstă de 17 ani s-a pierdut ușor cu firea și a ratat prilejul de a înscrie primul gol pentru echipa de seniori, reușită ce putea a fi, cu siguranță, cea a victoriei!

Principalul responsabil tehnic al Petrolului s-a agitat din nou pe… toată lungimea terenului, dând sfaturi mai ales lui Bratu, Nițescu și tizului său, dar și supărându-l pe arbitrul din Republica Moldova, cel care i-a atras atenția, în câteva rânduri, să stea numai în spațiul alocat antrenorului principal. Interesant este că, în Antalya, se află și o delegație a cavalerilor fluierului și asistenților din țara vecină, unii care au început a fi folosiți la diverse meciuri-test din zona Belek sau Lara. Cât privește brigada de la Petrolul versus Habarovsk, aceasta a fost una bună, cu un bonus pentru central, care aduce, ca fizic, cu fostul arbitru clujean Dan Dragoș Crăciun. Contează și cum ești arbitrat, dacă se dorește a se face o repetiție în condiții normale de joc. Așa cum se va întâmpla peste două săptămâni, acasă, în România, pentru „lupi”. Ceea ce am  mai remarcat cu ocazia testului cu divizionara secundă de pe locul 8 din Rusia a fost că absența albanezului cu pașaport bulgar Armando Vajushi s-a resimțit mult, prea mult chiar.

Lipsa lui, ca și a lui Younes Hamza, din joc, din cauza unor probleme medicale, de sperat nu foarte serioase, l-a împiedicat pe Enache, antrenorul, să utilizeze formule ofensive superioare, în condițiile în care, am scris mai sus, și Arnăutu, și Blănaru nu marchează încă, iar spaniolul Pol Roigé Rodríguez nu pare a putea fi încă liderul echipei, după cum s-a impus, până acum cel puțin, Vajushi. Cum ultimul nu a mai intrat, nu a mai excelat nici jocul de pase, cu mingea jos, baloanele aruncate la întâmplare în careul rușilor, ca și „titirezul” iar des uzitat de unii petroliști, ne-au „aruncat” în… 2019! Aș zice că testul de mâine, sâmbătă, 8 februarie, de la ora 14.00 (cea a României), cu FK Grafičar Beograd, liderul ligii a doua din Serbia, i-o fi obligat însă pe ploieșteni să facă „economie” în joc, încărcarea fiind mare în acest moment, iar menajarea propriilor forțe putând lucra în subconștient! Vom vedea exact ce și cum la amicalul cu sârbii.

Iată și lotul folosit de către total implicatul tehnician Costel Enache: Lungu (70 – Apostolachi) – Olaru (62 – Bărboianu), Sîrghi (76 – Nicolae), Manolache (62 – Răuță),  Țicu (62 – Constantinescu) – Pierce (62 – Meza Colli) – Bratu (62 – Deac), Marinescu (62 – R. Enache), Saim Tudor, Rodríguez (62 – Nițescu) – Arnăutu (50 – Blănaru). Desigur, în urma schimbărilor din minutul 62, Costel Enache a fost obligat și la câteva permutări pe posturi, cea mai interesantă fiind retragerea lui Saim ca fundaș stânga, Constantinescu devenind mijlocaș pe aceeași bandă, iar Nițescu folosit mai spre centru stânga. Cu două săptămâni înaintea restartului campionatului, antrenorul Petrolului încearcă diverse formule, după cum se observă, pentru a fi sigur că o va folosi pe cea mai bună la meciul de pe arena Ilie Oană, cu Dunărea Călărași. Este de sperat ca Younes și Vajushi să se recupereze total, pentru a prinde măcar ultimele două teste din Turcia, dar și ca niciun alt coechipier al lor să nu se mai accidenteze până la meciul contra călărășenilor. Reamintesc că, din acest cantonament, lipsește juniorul Ianis Stoica, aflat în Spania, cu echipa națională „U 18” a României, cea care a disputat astăzi, după-amiază, la La Manga, primul meci amical din acest turneu, cel împotriva Norvegiei, unul pierdut cu scorul de 3-2, petrolistul jucând 75 de minute. La Belek, contra rușilor de la SKA Habarovsk, tricoul cu numărul 11 al lui Ianis a fost purtat de… Arnăutu!

Foto: www.fcpetrolul.ro