La Brașov, Petrolul trebuie să arate că (încă)… nu-i (o) Minciună!

Dragos Trestioreanu -

La Brașov, Petrolul trebuie să arate că (încă)… nu-i (o) Minciună!

Miercuri, 23 septembrie 2015, de la ora 20.00, pe arena brașoveană Silviu Ploieșteanu-Tineretului, prim-divizionara Petrolul Ploiești, ultima clasată în ierarhie, din cauza unei penalizări de șase puncte, va oferi replica unei echipe din al doilea eșalon, Unirea Tărlungeni, gazdă a unuia dintre meciurile „16”-imilor actualei ediții a Cupei României-Timișoreana. Cum confruntarea a fost aleasă pentru a fi transmisă în direct, la TV, iar stadionul din Tărlungeni nu dispune de instalație de nocturnă, a fost mutată în urbea cea mai apropiată care deține așa ceva. Trupă din Seria a II-a, Unirea lui Daniel Bona este plasată, în prezent, pe antepenultima poziție, acumulând – în patru etape – doar 3 puncte, având un golaveraj negativ, 4-8, și devasându-le pe FC Bihor (1), formație alcătuită acum preponderent din jucători foarte tineri, respectiv CS Metalul Reșița, aflată în prag de intrare în insolvență (0). La Tărlungeni, evoluează și un fost căpitan al Petrolului din eșalonul secund, produs 100% al grupării găzarilor, Bogdan Minciună (foto; www.ziarulprahova.ro). Minciună a plecat să-și continue cariera în alt județ, după ce AFC Fortuna Poiana Câmpina s-a desființat. Una dintre speranțele, odată, ale Petrolului, Bogdan va avea acum prilejul de a juca împotriva clubului care l-a crescut și l-a lansat în marea performanță, asta după ce jucase pe noua arenă Ilie Oană, pentru prima oară, tot în „16”-imile Cupei României, pe 24 septembrie 2014, contra lui Dinamo. Dar, nu numai el este un nume cunoscut din efectivul Unirii Tărlungeni, mai existând și un alt ex-petrolist, Marius Pastor, ca și alți foști combatanți din primul eșalon, precum portarul Remus Dănălache, mijlocașul Răzvan Dâlbea sau atacantul Cornel Coman.

Petrolul s-a deplasat, de marți seară, după un ultim antrenament la cantonamentul de la Crângu lui Bot, în municipiul în care se va desfășura partida eliminatorie cu gruparea de eșalon inferior, antrenorul principal Eusebiu Tudor reflectând acolo la ce formulă de echipă să alepeleze, știut fiind faptul că sâmbătă, 26 septembrie, tot de la 20.00, va combate, și tot în deplasare, în campionat, la Ovidiu, cu ocupanta locului secund din ierarhia la zi a Ligii I, Viitorul. Cum echipa lui Tudor a câștigat doar o singură dată în acest sezon, o victorie – chiar în fața unei formații mai modeste – poate aduce un plus cât de mic de moral. Deși doar Alexandru Tudose va lipsi cert astăzi, Sebi Tudor nu beneficiază de un lot care să-i ofere prea multe soluții, cu ajutorul cărora să meargă la sigur în privința calificării în optimi. Dar, Petrolul este gruparea care a fost vedetă a ultimelor trei ediții ale competiției KO, câștigând trofeul în 2013 și fiind, apoi, semifinalistă în 2014, respectiv 2015. Bine, acum datele s-au schimbat foarte mult, dar un gând ascuns de continuare a unui astfel de traseu tot o mai fi existând. Va fi totuși dificil de alcătuit un prim „11”, alternativele de pe bancă fiind destul de subțiri, situație în care antrenorul trebuie să mizeze tot pe cei care au prins mai mult tricoul de titular. Față de eșecul de acasă în fața echipei CS Universitatea Craiova, el îl va avea la dispoziție și pe Adrian Ropotan, care și-a ispășit pedepasa de o etapă, după eliminarea din repriza a doua a meciului de la Târgu Mureș, cu ASA. Petroliștii trebuie să demonstreze, la Brașov, că ultima partidă, una foarte-foarte slabă cu oltenii, de duminică, din Liga I, ar fi fost, de fapt, doar un simplu accident. O… Minciună! În caz contrar, „gluma” s-ar îngroșa peste poate!

Disputa de pe „Tineretului”, care va fi preluată live de primele canale ale posturilor de televiziune DigiSport și Dolcesport, a fost încredințată unei brigăzi mai puțin experimentate, formată din centralul Ionuț Coza (Cernica, județul Ilfov), cu prezențe mai multe ca arbitru de rezervă în primul eșalon, și asistenții Cosmin Vătămanu (București) și Romică Bârdeș (Pitești), ambii din efectivul afectat Ligii a II-a. Mai cunoscută este rezerva – un alt bucureștean, Florin Miron, care are ceva meciuri în disputele din elita sportului rege din România. Observatori vor fi doi sibieni, fostul fotbalist al lui Dinamo, printre altele, Ovidiu Tâlvan, și ex-cavalerul fluierului, Sajtos Laszlo.