La Cluj, chiar că va fi momentul lui „acum ori niciodată”, pentru Petrolul! O fi venit Gane cu… Fortuna?

Dragos Trestioreanu -

Cu un antrenor nou, cu – mai mult ca sigur – un sistem de joc schimbat, adică o trecere de la acel 1-4-1-4-1 folosit de către demisionarul de luni, 14 martie 2016, Constantin Schumacher, la 1-4-2-4 sau 1-4-3-3, ba chiar și o revenire la „clasicul” 1-4-2-3-1 de anul trecut, comandate de către Ionel Tersinio Gane (foto în text, în stânga, alături de atacantul George Mareș; www.fcpetrolul.ro), fără doi jucători, ambii acuzând o răceală, Bogdan Gavrilă și recent (re)iertatul Dacian Varga, Petrolul trebuie să abordeze meciul de la Cluj, contra CFR-ului, cu deviza „totul sau nimic”! Numit în funcție marți, 15 martie, Gane a apărut prima oară, în fața reprezentanților mass-media, ca tehnician al „lupilor”, cu trei zile înaintea importantului joc de pe arena din cartierul Gruia, de luni, 21 martie, ora 20.30, în direct la televiziunile Look TV, DigiSport și Dolcesport. A prefațat, vineri, 18 martie, confruntarea împotriva CFR-ului, pe care o apreciază drept cea mai bună echipă din play-out. Cu același prilej, fostul atacant golgheter oltean a explicat – întrebat de reporterul www.gazetaph.ro despre perioada dintre 2 septembrie 2014 și ziua în care a semnat cu SC FC Petrolul – de ce a stat pe tușă atât de mult timp: „După ce m-am despărțit de CS Universitatea Craiova, am mai avut diverse contacte cu echipe de prim eșalon din România, dar și din Elveția, țară în care am jucat și sunt cunoscut și acum. M-au mai ofertat și unele formații din liga a doua, dar nu s-a concretizat nimic până la urmă”. Apoi, a mărturisit pentru ce a ales trupa găzarilor: „Am acceptat să preiau Petrolul, pentru că, în primul rând, este o echipă cu tradiţie, cu foarte mulţi suporteri, o formație cu o istorie frumoasă în fotbalul românesc. Sigur că situaţia din acest moment este dificilă, dar asta nu mă sperie. Pentru mine este o nouă provocare în carieră şi, din nou, am curajul să lupt şi trebuie să încercăm să salvăm ce se mai poate salva, în aceste douăsprezece etape câte au mai rămas de disputat până la finalul campionatului”.

Gane si Mares, fcpetrolul.roAcceptând oferta patronatului clubului ploieștean de a-i pregăti pe „lupi” până la finele sezonului, Ionel Tersinio Gane, mai cunoscut în lumea fotbalului drept Jerry Gane, este optimist. Iar asta, desigur, deoarece există șanse matematice de salvare. Dar este și conștient că, fără un succes în Ardeal, luni, acestea se reduc aproape de zero. Astfel, a declarat că „avem nevoie, în primul rând, de o victorie, care să ne dea un impuls pozitiv, ca să putem aborda altfel următoarele meciuri. Lotul este unul bun, echilibrat pe posturi, cu jucători care au experienţă, care au valoarea şi calitatea necesară să facă diferenţa. Însă, trebuie să arătăm ca o echipă. Calitatea individuală este fundamentală, dar trebuie pusă în slujba echipei. Probabil că a lipsit, până acum, acea <<scânteie>> şi, în primul rând, acea linişte pe care ţi-o conferă victoria. Sigur, a contat foarte mult faptul că nu s-a câştigat de nouă etape, iar din această cauză, se pierde încrederea şi apare un blocaj la nivel de echipă. E normal ca jucătorii să fie trişti, dar tot ceea ce am încercat la antrenamentele din această săptămână, precum şi prin discuţiile pe care le-am avut cu ei, a fost să găsesc o motivaţie bună pentru meciul următor, cel de la Cluj. Sunt optimist, putem spera la salvarea de la retrogradare, iar atât timp cât există şanse, trebuie să ne luptăm pentru ele”.

În etapa în curs, trei dintre rezultatele din play-out – mai precis victoriile obținute de FC Voluntari pe terenul lui CSMS Iași, scor: 1-0, și Concordia Chiajna, la Botoșani, în dauna lui Fotbal Club (3-0), coroborate cu eșecul lui ACS Poli Timișoara, în Bănie, 0-1 cu CS Universitatea – au condus la schimbări în ierarhia la zi. Astfel, trupele ilfovene s-au dus la 12 lungimi, în fața găzarilor, înaintea disputei acestora de la Cluj, FC Voluntari fiind plasată, în prezent, pe un loc care permite continuarea în cel dintâi eșalon și din vară, iar Concordia este pe locul de baraj, primii în fața „galben-albaștrilor” fiind acum bănățenii, cu 15 puncte, cu 11 mai mult decât ploieștenii. E clar că, dacă vor să nu-și piardă deloc speranțele de salvare, Cobrea & Co. trebuie să câștige duelul cu CFR-ul și, apoi, să încerce, în runda cu numărul patru a turului play-out-ului, la Timișoara, să se apropie la 5 puncte de formația antrenată de Florin Marin. Misiune dificilă, dar nu și imposibilă, pentru „lupi”, care și-au aflat programul de până la finele turului acestei faze a competiției. Astfel, după ce vor combate pe arena Dan Păltinișanu, marți, 29 martie, de la ora 20.30, vor primi vizita pe „Ilie Oană”, la lumina zilei, de la 16.30, sâmbătă, 2 aprilie, a grupării prezidate de Dumitru Dragomir, FC Voluntari. După doar șase zile, va urma deplasarea de la Chiajna, pentru partida contra Concordiei, urmând a se juca iar în nocturnă, tot de la opt și jumătate. În sfârșit, tot într-o vinere, pe 15 aprilie, și tot de la 20.30, dar pe arena Ilie Oană, va veni CS Universitatea Craiova, trupă care, astăzi, a ajutat-o puțin pe Petrolul prin succesul obținut în dauna lui Cristian Scutaru și compania.

Deoarece a spus că vrea să riște la Cluj, în scopul cuceririi tuturor punctelor puse în joc, nu ar fi exclus ca Ionel Gane să opteze pentru următorul „11” de început: Cobrea (cpt) – Mișelaricu, Prestia, Benga, Begeorgi – Pacar, Ziani, Bucșa, Zoubir – Mareș, Paolucci. Situație în care, pe banca de rezerve ar lua loc portarul I. Popescu și jucătorii de câmp Beța, Inez, Pulhac, Guerriero, Stana și Michail. Să vedem însă dacă așa va fi. În schimb, Antonio Conceicao, cel care a schimbat mult în bine CFR-ul, după ce l-a înlocuit pe Francisca Dican, ar putea miza pe următoarea formulă: Tr. Marc – Dani Coelho, Larie, L. Goian, Camora (cpt) – Petrucci, Gomelt – Al. Păun, Cristian Lopez, Nouvier – Bud. Tehnicianul portughez poate beneficia și de o „bancă” bună, cu goal-keeper-ul Mincă și cu Tiago Lopes, A. Mureșan, Nascimento, Vitor Bruno, Negruț și Beleck.

Meciul de luni a fost încredințat unei brigăzi formate din Iulian Călin, demiciliat în comuna argeșeană Ștefănești, Iulius-Radu Timar, din Marghita (județul Bihor), și Gabriel Sabin Stroe (Pitești). Ca arbitru de rezervă a fost delegat orădeanul Florin Mihai Marcu. Observatorul celor patru, din partea CCA, va fi un fost arbitru-asistent de prim eșalon, Ioan Onicaș, din Zalău. Organizatorii urmează a fi monitorizați de către Aurel Beldeanu, din Craiova, delegat din nou la un meci al Petrolului. Și acesta este catalogat a fi de grad mediu de risc.

Foto (lângă titlu): Dan Bucșa, în echipament galben-albastru, tatonându-l pe Antonio Jakolis, priviți din plan depărtat de Davide Petrucii; www.monitorulcj.ro