Producând „fotbal-șampanie” întreaga repriză întâi, Universitatea Cluj i-a arătat celui de pe banca Petrolului cum trebuie atacat un derbi musai de câștigat! „Lupii”, numărați „în picioare” 45 de minute, erau gata să revină și mai mult pe tabelă în partea a doua a jocului, dar Diarra nu a fost în formă!

Dragos Trestioreanu -

Producând „fotbal-șampanie” întreaga repriză întâi, Universitatea Cluj i-a arătat celui de pe banca Petrolului cum trebuie atacat un derbi musai de câștigat! „Lupii”, numărați „în picioare” 45 de minute, erau gata să revină și mai mult pe tabelă în partea a doua a jocului, dar Diarra nu a fost în formă!

Derbiul de pe „Cluj Arena” dintre Universitatea și FC Petrolul este foarte ușor de descris: o primă remiză cu „fotbal-șampanie” a gazdelor, care au marcat trei goluri într-o medie de circa 1/7 minute, respectiv un mitan secund în care ardelenii au intrat în faza „mahmurelii” și erau gata-gata să fie și egalați, tăindu-se ca maioneza!

Înainte de startul meciului, într-un prim-plan TV, trei sferturi din staff-ul tehnic și directorul sportiv ai Petrolului arătau ca… „speriați de bombă”! De parcă intuiau dezastrul care avea să urmeze! Ce tactică fusese aleasă s-a văzut de la prima minge ajunsă la ploieșteni: pasă lungă a lui Huja, pe stânga, spre Constantinescu, blocat bine de Florin Ilie, trimițându-l pe acesta din urmă direct pe betonul de dincolo de linia de fund. În schimb, imediat, „U” a arătat ce trebuie să facă o echipă care are nevoie neapărat de victorie. Cum și cât să atace, mai exact! Și-așa s-au născut, printr-o defensivă aeriană total, ocazii mari de a se marca, dar și trei goluri, înscrise în intervalul minutelor 6-26. Fostul jucător al lui Erik Lincar de la defuncta Turris Oltul Turnu Măgurele, ca „under”, Dragoș Tescan, la care UTA cred că a renunțat greșit, a deschis scorul cu o execuție de atacant adevărat. Ely Fernandes a centrat de pe dreapta printre picioarele lui Velisar, la primul meci ca titular de la revenirea la Petrolul, căpitanul Țicu fiind accidentat, balonul s-a lovit de picioarele lui Huja ajungând la Tescan. Acesta a trimis, din prima, un „stâng” superb sub bară, din  lateral dreapta: 1-0! Reușita din minutul 18 a dezvăluit, dacă mai era cazul, șubrezenia apărării oaspeților, fundașul central Ilie, scăpat total din marcajul lui Diarra, a trimis o lovitură de cap puternică de la vreo 12 metri, din zonă centrală, aproape de vinclul din dreapta al porții lui Avram: 2-0! Goal-keeper bătut din nou fără a fi avut vreo vină, după ce salvase, la 0-0, la șutul puternic din unghi stânga al lui Hofman. În sfârșit, cornerul din dreapta, executat de Paul Pîrvulescu, a fost finalizat de către același Tescan, cu capul, după ce a câștigat duelul fizic cu petrolistul Chindriș, în 7 metri, lăsând totuși impresia că l-a împins puțin, arădeanul căzând pe gazon. Apărătorul buturilor „galben-albaștrilor” a încercat să respingă de pe linia porții, însă mingea a luat o traiectorie ciudată, intrând în plasa interioară, în stânga, prin fața unui Sergiu Pîrvulescu total surprins: 3-0! La acest scor, când încă nu se intrase în ultimul sfert de oră, reacția antrenorului principal al Petrolului a fost… așezarea pe bancă și cedarea spațiului tehnic secundului Valentin Bădoi! Asta deși fusese clar că, având la dispoziție cinci înlocuiri de jucători, era nevoie de schimbări rapide. Însă, tehnicianul nu a făcut niciuna, chiar dacă rezultatul de pe tabelă o cerea în mod absolut imperios!

Abia la reluare, Nae Constantin a venit cu două noutăți: Măzărache în locul lui Chindriș și Seto, în al lui Pashov. Așa au arătat modificările înscrise de team managerul Costel Ilie pe biletele înmânate arbitrului de rezervă Ovidiu Mazilu. În fapt, în cazul lui Chindriș a fost o schimbare post pe post, japonezul fiind tot mijlocaș central. În schimb, în cel al lui Măzărache, introducerea lui pe teren a produs câteva permutări. Astfel, Sergiu Pîrvulescu a fost retras pe postul de bază, cel de fundaș dreapta, Constantinescu a trecut în locul lui, de pe stânga, tot ca mijlocaș de bandă, vâlceanul fiind trimis pe poziția „underului” . Cu un debut cu greșeli, Măzărache și-a revenit apoi, fiind la orginea a doua faze care ar fi putut conduce chiar până la reducrea scorului la 2-3! Mai întâi, deschis excelent pe culoar, a scăpat singur cu Gorcea, a „înțepat” mingea în fața acestuia, venit în plonjon, și a scos lovitura de pedeapsă, transformată cu unele emoții de Diarra, în minutul 64, pentru 1-3! Apoi, i-a dat o pasă senzațională golgheterului echipei sale, care a rămas singur cu portarul advers, l-a driblat, a intrat într-un unghi mai închis și a șutut, din cădere, paralel cu linia porții, deși putea totuși să înscrie! Dacă Petrolul ajungea la un  scor la limită, atunci ar fi avut și timp, și șanse să egaleze, chiar dacă, acum, afirmația aceasta poate părea doar o… glumă proastă! Însă, „U” a în repriza a doua a jucat mai mult pentru suporterii săi foarte mulți de pe „Cluj Arena” și a părut a fi „terminat benzina”, în vreme ce oponenții se încărcau tot mai mult cu ambiție. Atunci când – după ce a forțat obținerea unui corner, pe care l-a și reușit – malianul a căzut pe gazon, acuzând o problemă musculară la pulpa dreaptă și nu a mai putut reintra, iar toate cele cinci înlocuiri se făcuseră deja, a fost clar că, evoluând în nouă jucători de câmp până la final, adio speranțe pentru mai mult de un 1-3! Care a și fost rezultatul final, de altfel.

Drept urmare, trupa lui Lincar, acum „nebun” de fericire, ci nu de nervi, ca la Ploiești, a profitat de remiza albă a Hermannstadtului, din Joia Mare, de la Slobozia, 0-0 cu Unirea, și a trecut pe locul 2, la trei lungimi în spatele Petrolului, sibienii fiind la patru în urma liderului. Astfel, și în Liga 2 lupta se dă în trei, pentru promovarea directă, play-off-ul fiind strâns, acum, tot așa cum este și în primul eșalon, dar pentru titlul de campioană națională. Dacă înaintea derbiului de la Cluj, așa cum scriam mai sus, a lipsit Țicu, în eventualitatea în care problema musculară a lui Diarra este mai serioasă, absența acestor doi titulari inamovibili poate conta destul atât în jocul de duminică, 1 mai 2022, ora 14.30, cu CSA Steaua, cât și în restul de trei confruntări, dacă nu se vor reface. „Finale” de la Mediaș, cu FC Hermannstadt, de acasă, contra Concordiei Chiajna, și de la Slobozia, împotriva Unirii. Petrolul are patru zile pentru a pregăti jocul cu Steaua, plecarea din Ardeal, tot pe calea aerului, făcându-se miercuri, a doua zi după meciul cu „U”. Înainte de a încheia, puțin despre arbitraj. Câtă vreme scorul tot creștea în favoarea clujenilor, a fost aproape impecabil, când însă s-a făcut de 1-3, iar Petrolul domina, atât centralul George Găman, cât și asistentul de la tușa a doua, vecinul de județ de la Ulmi-Dâmbovița, Florin Pucheanu, au început să încline mai mult de… 5% în favoarea gazdelor! Să dai simulare la Cioiu și avertisment, la faultul clar al lui Haită asupra plopieșteanului, sau să te faci că nu vezi un corner și o aruncare de la margine clare pentru oaspeți, chiar că nu se făcea! Știu că la 1-3 nu mai conta, poate, dar nici așa! Altfel, fără să fiu vreun defetist, situația la promovarea directă s-a cam încurcat cumva pentru Petrolul, echipă care trebuie să câștige musai în dauna Stelei. Altfel…

Foto: www.digisport.ro