La derbiul (atât de) lăudat, să nu te duci cu sacul (de speranțe)! Chindia și Petrolul au oferit un joc de… uitat cât se poate de repede

Dragos Trestioreanu - Sport

La derbiul (atât de) lăudat, să nu te duci cu sacul (de speranțe)! Chindia și Petrolul au oferit un joc de… uitat cât se poate de repede

Rar mi s-a întâmplat ca după un derbi fotbalistic, precum cel anunțat cu surle și trâmbițe săptămâna trecută, dintre Chindia Târgoviște și FC Petrolul Ploiești, să nu prea am ce să scriu ulterior fluierului final! La fel ca și rezultatul final, 0-0, un fel de… nimic la nimic, a fost și jocul combatantelor, una parcă mai nedispusă la spectacol decât alta! Iar când îl auzi, la final, pe antrenorul principal al gazdelor, Viorel Moldovan, că echipa lui a vrut să joace, dar nu a lăsat-o cea oaspete, Petrolul, care a fost distructivă, îți vine să „închizi” toate canalele de comunicare. Evident, la ce inepții se pot debita după un meci dominat de „lupi” mai bine de 75%, cu siguranță, și cu gazde practicând „mica ciupeală”, atunci când se putea, adică de puține ori!

Chiar dacă trupa lui Viorel Moldovan a avut primele – și ultimele – două ocazii de a deschide scorul, în cea dintâi parte a mitanului de debut, una dintre rezervele utilizate ale ploieștenilor, Nini Popescu, putea decide jocul, la o fază din minutul 80, dar a șutat, cred, cu ochii închiși, de la 17 metri, central, prilejuindu-i lui Marian Aioani să respingă în lateral. Am convingerea că oportunitățile lui Cristian Cherchez, căpitanul gazdelor care ar fi trebuit să fie… eliminat pentru două cartonașe galbene, ca și un coechipier de-al său, ce merita chiar „roșu” direct, nu a avut șanse mai mari de a înscrie, precum micuțul mijlocaș al oponenților, atunci, pe final de meci. Nini și-a motivat atacul, dar nu a găsit și corespondență pe măsură în rândul unor coechipieri pentru care ultima pasă parcă nici  nu ar exista în „fișa postului”!

Așa cum a recunoscut după meci, Mugurel Cornățeanu – antrenorul principal al Petrolului – nu a vrut să piardă la Târgoviște. După cum a tot repetat-o, am impresia că a vrut așa ceva chiar mai mult decât să… câștige! Iar asta deși un semieșec, venit imediat după un altul, înseamnă, per total, patru puncte pierdute, care – dacă nu s-ar fi întâmplat astfel, adică s-ar fi câștigat – i-ar fi cocoțat iar pe „galben-albaștri”, sus, pe culmile ierarhiei. Cu acest nou X, după cel de acasă cu Metaloglobus, atunci a fost 1-1, acum 0-0, Petrolul rămâne pe poziția a cincea și a ajuns la 5 lungimi distanță de lider, Sportul Snagov. Din urmă a venit tare Universitatea Cluj, acum pe loc de baraj, în clasamentul la zi, iar Academica Clinceni (2) și Chindia (4) au rămas „bune în grad”, ca și trupa de la Ploiești (5), așa cum se zice la armată! Asta este însă numai pură statistică, niște cifre seci și atât, mai important fiind jocul. Unul care, la Petrolul, suferă parcă mai rău decât în tur!

Dacă defensiva a părut mai sigură la Târgoviște, impresia a fost facilitată și de blocarea pe mai multe rânduri în… apărare a jucătorilor Chindiei, și ei trimiși pe teren parcă având același gând – să nu piardă neapărat! Mijlocul oaspeților nu a construit mai nimic, deoarece a lipsit singurul ce-o putea face, Laurențiu Marinescu, suspendat. A tot spus-o și Cornățeanu la final, regretând absența decarului. Dar, cea mai neplăcută surpriză a fost atacul, închipuit – după numele compenenților – unul… stelar pentru eșalonul secund! Însă, dacă Robert Moldoveanu și Alexandru Saim Tudor mai au circumstanța tinereții fotbalistice, experimentatul Bogdan Rusu pare doar o „umbră galben-albastră”! Semn că, la vârsta lui, atunci când ești împrumutat, nu mai „mănânci jar”, ca să le demonstrezi celor din Liga 1 ce eroare au făcut prin detașarea la un club de Liga a II-a! Cam așa a fost – mai exact, un meci la capătul căruia cu greu găsești un jucător de lăudat nu numai la Petrolul, ci chiar în ambele tabere, ambele rămase datoare mulțimii de pe vechea arenă dâmbovițeană, de această dată full. Sau mai bine zis, numai de această dată, în rest cam… bătând vântul pe acolo! Cei 1000 de ultrași ploieșteni, minus incidentul din prologul meciului, le-au arătat localnicilor ce înseamnă să încurajezi necondiționat o echipă care joacă… fără sare și piper! Totuși, scandările de la urmă parcă nu-și aveau rostul. Cel puțin, nu încă!

CHINDIA: Aioani 7 – Martac 6, Leca 6, Şandru 6, Panait 6 – Novac 6, Mihai 6 (83 – Raţă) – Neguţ 6.5, Cherchez 6 (cpt; 72 – Mihaiu 6), Şerban 6 (72 – Dumitraşcu 6) – Florea 5.5. Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican (antrenor secund), Gheorghe Păsărică (antrenor al portarilor) și Stelian Isac (preparator fizic).

FC PETROLUL: Lungu 7 – Borţa 6.5, Sarris 6.5, Cazan 6, Ţigănaşu 5.5 – Bucșa (cpt) 6.5, Puşcaş 6.5 – Rusu 5 (81 – Arnăutu), Malakyan 5 (57 – Nini Popescu 6.5), Saim Tudor 5.5 – Moldoveanu 5.5. Colectiv tehnic: Mugurel Cornăţeanu (antrenor principal), Vasile Șleam (antrenor al portarilor) și Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

Au arbitrat: Iulian Dima 6 (Bucureşti) – Gabriel Sabin Stroe 6 (Piteşti) şi Marius Cristian Marchidanu 6 (Brăila).

Arbitru de rezervă: Omar Cristian Dumitrică (Craiova).

Observatori: Adrian Petre (Buzău), pentru joc, și Lucian Măiereanu (Braşov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Cazan (3), Florea (8), Țigănașu (36), Neguț (70), Șandru (80), Rață (90), Saim Tudor (90+3).

Ca de obicei, Viorel Moldovan a schimbat, pe rând, căpitanii, în repriza secundă, Cristian Cherchez lăsându-i banderola lui Liviu Mihai, iar acesta lui Daniel Novac, fostul căpitan al lui FC Voluntari, la finala de Cupă a României de la Ploiești, de pe arena Ilie Oană, câștigată în dauna Astrei Giurgiu, la loviturile de departajare. Atunci, Laurențiu Marinescu, absentul de la Târgoviște a punctat de la punctul cu var și în timpul timpului regulamentar, și după extra-time, pentru învingători!

Următorul meci al Petrolului, cel de acasă, cu Energeticianul Petroșani, se va disputa marți, 19 martie 2019, cu începere de la ora 19.30. Tot în nocturnă se va juca și contra formației ASU Politehnica, la Timișoara, duminică, 24 martie, de la 18.00. Poate la lumina reflectoarelor, jocul actualilor „lupi” va fi ceva mai… luminos!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.sportimpact.ro