La mulți ani, Senior al fotbalului ploieștean și prahovean! Cel mai bun marcator „all time” al Petrolului, Mircea Dridea, a împlinit 83 de ani! Golul în poarta lui Liverpool – cadoul oferit pe viață tuturor iubitorilor clubului găzarilor!

Dragos Trestioreanu -

La mulți ani, Senior al fotbalului ploieștean și prahovean! Cel mai bun marcator „all time” al Petrolului, Mircea Dridea, a împlinit 83 de ani! Golul în poarta lui Liverpool – cadoul oferit pe viață tuturor iubitorilor clubului găzarilor!

…1966, toamna. Vechiul stadion era plin ochi. Nu puteai arunca nici măcar un ac în tribune și peluze. Normal, câtă vreme, după un 0-2 nemeritat pe „Anfield”, Petrolul intrase pe teren, acasă, pentru a face o minune, adică s-o elimine pe campioana campioanei mondiale de fotbal din acel an, Liverpool FC (Anglia)! Costică Moldoveanu a deschis scorul, dintr-o poziție ciudată. Bun început! Însă, a apărut la rampă celebrul Roger Hunt, golgheterul echipei naționale a Albionului, și a egalat cu un șut imparabil. „Galbenii” nu au cedat, însă. Goooool Sandu Boc! Da, tocmai el, fundașul central care ne obișnuise să înscrie mai ales când juca atacant la echipa de tineret a găzarilor, până ce marele Ilie Oană l-a retras în defensivă, oferindu-i o ultimă șansă de a rămâne la Ploiești, exasperat de ineficiența bihoreanului la porțile adverse! Și a venit momentul-cheie: lovitură liberă pentru Petrolul, de la marginea careului mare. Am fost sigur atunci că, după executare, va fi scor de… împingere a duelului la barajul de pe teren neutru! De ce? Atât de simplu! Deoarece mingea fusese așezată la locul unde fusese faultat un petrolist de către nimeni altul decât MIRCEA DRIDEA!

Da, MIRCEA DRIDEA, un executant, pe-atunci, nepereche de faze fixe din apropierea suprafeței de pedeapsă. Unul care se perfecționase mult mai târziu în carieră, din acest punct de vedere, dar care – grație inteligenței, ambiției și seriozității – reușise ceea ce jucători nenumărați autohtoni nu reușesc într-o viață întreagă pe gazon. Mai precis, să transforme în goluri acest gen de faze fixe! Lawrence, goal-keeper-ul galez al lui Liverpool, stătea calm pe linia porții, gândindu-se că nimic periculos nu putea fi la acea lovitură liberă directă. Iar după aceea, echipa lui urma să se îndrepte spre calificarea mai departe în Cupa Campionilor Europeni (precursoarea Ligii Campionilor). Ei bine, acolo, pe linia porții, a și rămas țintuit apărătorul buturilor oaspeților celebri, privind disperat traiectoria balonului ce survolase zidul de „uriași” din defensiva lui Liverpool, plutind apoi, magic, până a intrat, sus, în plasă! 3-1! Calificarea putea fi decisă pe final de meci fabulos! Păcat că un arbitru sovietic nu a vrut să-i ofere lui MIRCEA DRIDEA șansa unei „duble”, după ce fusese faultat clar în careul mare! Penalty clar, ce nu ar fi putut fi ratat de către cel care marcase din lovitură liberă! A urmat barajul de la Bruxelles și visul s-a dus! La mulți ani, nea MIRCEA, ați fost mereu numărul 1 din fotbalul ploieștean și prahovean, dar și prezent în topul românesc de cinste! Și după peste cinci decenii de la acel gol fenomenal, astăzi, în ziua în care împliniți 83 de ani, meritați să vă facem, cu toții, petroliștii, o plecăciune plină de respect și de admirație!

Foto: www.ro.wikipedia.org și www.prosport.ro