La nivelul eșalonului secund, suntem la fel ca rușii! Petrolul nu a învins, dar nici nu a pierdut în vreun meci cu trupele din Nijni Novgorod, Habarovsk și Kursk

Dragos Trestioreanu -

La nivelul eșalonului secund, suntem la fel ca rușii! Petrolul nu a învins, dar nici nu a pierdut în vreun meci cu trupele din Nijni Novgorod, Habarovsk și Kursk

Odată cu penultimul meci-test din al doilea stagiu de pregătire și jocuri al Petrolului de la Side, din Turcia, s-au terminat și cele trei confruntări cu echipe similare, ca nivel competițional, din Federația Rusă, formații evoluând în așa-numita FNL. A fost mai întâi 1-1 cu FK Nijni Novgorod (locul 11, din 20 de echipe, după 25 de etape), apoi, 0-0 în compania trupei de la SKA Habarovsk (poziția a VIII-a, cea mai bine clasată dintre adversarele din Rusia ale „lupilor”) și, din nou, 0-0, marți, 11 februarie 2020, cu FK Avangard Kursk (locul 14). Chiar dacă Laurențiu Marinescu & Co. nu au trecut de vreuna dintre echipele mai sus-menționate, trebuie afirmat că le-au fost superiori tuturor ca joc, posesie și ocazii de gol, fiind păcat că nu au reușit astfel să bifeze succese de care nu s-ar fi mirat niciun martor ocular al testelor, fie de la fața locului, fie din fața monitoarelor calculatoarelor sau laptopurilor. De subliniat și că, în aceste meciuri, au lipsit, pe rând, doi fotbaliști cu un CV foarte bun la nivel internațional, precum Younes Hamza sau Armando Vajushi, ambii acuzând probleme musculare și fiind în refacere. Însă, înlocuitorii lor au făcut față, chiar dacă, e drept, a/au lipsit golul/golurile, care este/sunt cireașa de pe tort, și în partidele amicale. Cel mai aproape de o victorie au fost ploieștenii în primul test din al doilea stagiu, cu formația din Nijni Novgorod, Gabriel Deac – golgheterul din pregătiri – deschizând scorul în minutul 77 și părându-se, drept urmare, că nimic nu mai putea fi schimbat pe tabelă. Însă, după doar 420 de secunde, contrar cursului jocului, Petrolul a fost egalată și a scăpat printre degete un succes.

Dacă în cantonamentul de la Belek, încheiat cu trei victorii din tot atâtea posibile și un golaveraj de 8-3, obținute în dauna unor divizionare B din Kazahstan (una) și Ungaria (două) – despre care comentatori de pe o bine cunoscută rețea de socializare au fost de părere că ar fi fost de slabă valoare, explicând astfel, dar fără prea mult temei, totuși, reușitele favoriților -, în schimb, despre grupările din Rusia sau de liderul eșalonului secund din Serbia nu s-a mai putut discuta la fel. La banii care se învârt în FNL – vezi și excepționala transmisiune HD 1080, de pe internet, a clubului Avangard Kursk! – nici că se mai putea putea afirma că oponentele formației găzarilor ar fi fost unele slabe, așa cum s-a apreciat că ar fi fost, repet, FK Kiziljar, Budaörsi SC și BFC Siofok, învinse cu 2-0, 3-2, respectiv 3-1. Nu iau acum în calcul și amicalul cu modesta divizionară C din Brașov, AS SR, în fața căreia, între stagiile din Antalya, petroliștii au făcut un galop de sănătate, scor: 5-0 (4-0), pe arena Ilie Oană, atunci când unii dintre marcatorii de la Belek au „recidivat”. Totuși, posibil din cauza oboselii, a duratelor mari ale cantonamentelor și cine mai știe ce alte motive or fi fost, la Side nu s-a mai reetalat jocul la fel de spectaculos de la Belek, cea din urmă stațiune în care însă Petrolul a mai jucat și în al doilea cantonament, cum s-a întâmplat și cu Avangard, testul desfășurându-se pe unul dintre numeroasele terenuri cu gazon fabulos și nocturnă de nota 10 ale complexului sportiv Papillon. Acolo unde, chiar în timpul amicalului dintre formațiile de la Ploiești și Kursk, un excavator scormonea de zor pământul, în vederea pregătirii unui nou spațiu de joc. Și mai era destul loc și pentru încă unul, alăturat! Este absolut fantastic cât construiesc turcii în zona Antalyei, acolo unde se înghesuie, iarnă după iarnă, în hoteluri de 5 stele și pe suprafețe de joc cu gazon excelent, poate chiar sute de echipe de fotbal din diverse țări, tot mai multe. În ianuarie a fost la Belek, în premieră absolută, și echipa națională de rugby a României, colegă de charter cu Petrolul, printre alte grupări din țară.

Revenind la penultimul test, cel cu trupa de la Kursk, Petrolul l-a dominat „da capo al fine”, dar nu l-a putut și câștiga și din cauza formei excelente a portarului rus Vladislav Tereșkin (24 de ani), provenit din școala lui Spartak, bine cunoscut club din capitala țării, Moscova, fie din cea a impreciziei jucătorilor ofensivi, însă nu numai. Bizar, oarecum, a fost faptul că cel mai periculos la loviturile cu capul din careul advers devenise mijlocașul defensiv Meza Colli (1,79 metri), deși mai scund decât Ștefan Blănaru, Sergiu Arnăutu sau, ce să mai vorbesc, Andrei Răuță! Faza cea mai frumoasă a meciului a fost cea din primul mitan, mai spre final, ăn urma căreia spaniolul Pol Roigé Rodríguez a trimis un voleu fantastic de la vreo 20 de metri, Tereșkin opunându-se cu maximă dificultate! De altfel, catalanul joacă tot mai bine, de la meci la meci și, o repet, să vedem cum va alege titularii de pe benzi Costel Enache, după ce va redeveni apt de joc Vajushi. Să fie sacrificat Deac, mai în scădere de formă decât în primul stagiu? Deși, la „Papillon”, în repriza a doua, bistrițeanul a înscris la o fază ratată de Blănaru, însă arbitrul leton a anulat reușita pe motiv de ofsaid, fie la atacantul fost la Hermannstadt Sibiu, fie la reluarea în plasă a mijlocașului de bandă dreaptă, nefiind prea clar pentru cine a ridicat fanionul, de fapt, asistentul baltic de pe acea parte! Trecând la amicalul de mâine, aceasta va fi poate cel mai interesant dintre toate, fiindcă se va putea face o comparație, acum, cu o echipă din același campionat și vecină de ierarhie, Metaloglobus, peste nouă zile Petrolul nemaiduelându-se cu Kiziljar, Siofok sau Habarovsk, ci urmând a combate în compania unor colege de întrecere atât ale sale, cât și ale bucureștenilor. Altfel, bilanțul parțial de la Side este unul inferior celui de la Belek: o victorie și trei rezultate de egalitate, golaveraj 3-2, dar tot unul fără eșec! Mai fiind un singur meci-test de disputat, îmi pot permite, în rândurile de mai jos, o caracterizare a fiecărui fotbalist al găzarilor, în urma disputelor cu grupările din Kazhastan, Ungaria, Rusia și Serbia.

În ceea ce-i privește pe cei trei portari, Raul Avram, Cezar Lungu și Cristian Apostolachi, nu sunt deloc probleme, oricare dintre ei va fi folosit în mini-retur fiind o soluție bună. Desigur, văzându-l pe portughezul Miguel Santos cum a păstrat remiza albă în fața FCSB, în Liga 1, se poate vorbi despre… ratarea unui transfer, chiar dacă ar fi fost cazul numai al unui portar împrumutat de la Astra Giurgiu, până la finele sezonului. Unul însă bine… ținut pe loc de către Academica Clinceni! În defensivă, deși s-au încasat numai cinci goluri în opt meciuri, deci sub un gol/meci, pe axul stâng, atât central, cât și lateral, nu-i totul chiar roz bonbon. Asta în special pe partea lui Antoniu Manolache, în scădere de nivel față de toamna anului trecut. Dar, nici Valentin Țicu nu mai e chiar același tot de-atunci! Petrolul se poată bucura totuși de serviciile unui tânăr jolly-joker, Alberto Olaru, la fel de bun atât în centru dreapta, cât și în lateral dreapta, ca și de ale nou-venitului Răuță, tot mai exact pe măsură ce joacă echipat în galben și albastru. Cum în dreapta apărării există și al doilea căpitan, Ștefan Bărboianu, partea aceea este perfect securizată. Pe stânga, în centru, este și un stoper în revenire de formă și de potență fizică, Cristian Sîrghi, precum și, la nevoie, un back-up sui-generis pentru postul de fundaș lateral, Alexandru Saim Tudor. Cum-necum s-ar putea zice astfel că se pot regla lucrurile, la o adică. Mă îndoiesc, deci, că va mai fi adus vreun jucător în acest compartiment. La închidere, Meza Colli a câștigat „întrecerea” în modulul 1-4-1-4-1, el fiind titular cert și într-un 1-4-2-3-1. În cvartetul ofensiv din spatele… marii bătăi de cap, adică vârful împins, există cea mai mare concurență: Deac, Michael Leonel Pierce, Marinescu, Roigé Rodríguez, Vajushi, ultimul venit, Serge Yvann Ekollo Malolo (detașat de Astra, după ce a fost împrumutat la Dunărea Călărași), plus juniorii Mihai Nițescu, Mario Bratu și Robert-Daniel Enache. În față, se vede că este tot mai preferat Blănaru, iar asta bănuiesc că pentru mobilitatea și risipa lui de energie, chiar dacă eficacitatea lui s-a rezumat, până în prezent, înj Turcia, numai la… penaltiul egalării din meciul cu FK Grafičar Beograd. Fără gol înscris și ei, Sergiu Arnăutu și Younes Hamza, vălenarul cu mult mai multe minute bifate la Belek și Side, decât ploieșteanul prin căsătorie, nu cred însă că vor accepta statutul de rezervă al celui sosit la Petrolul în toamna anului precedent. Să vedem care vor fi cei 11, dintre acești 22 de fotbaliști, ce vor intra pe teren cu Dunărea Călărași, dacă nu cumva vor mai fi și alte sosiri, urmate de plecări, în același număr!

Pentru cei care nu au urmărit meciul amical cu FK Avangard Kursk, iată care a fost formula folosită de Costel Enache și cele trei schimbări făcute în repriza secundă, semn că deja începe să respecte… regulamentul, la modificări în formație: Lungu – Olaru, Răuță, Manolache, Țicu – Meza Colli – Deac (80 – Ekollo), Pierce, Marinescu (77 – Nițescu), Roigé Rodríguez – Blănaru (77 – Arnăutu). 

Foto: www.fcpetrolul.ro