La Petroșani, Petrolul a fost echipă de L2, iar Energeticianul, de L3! Rezultatul? 3-0 pentru „lupi”, încă de la pauză!

Dragos Trestioreanu -

La Petroșani, Petrolul a fost echipă de L2, iar Energeticianul, de L3! Rezultatul? 3-0 pentru „lupi”, încă de la pauză!

Prima veste bună: Petrolul a câștigat în deplasare (și) la o anunțată candidată la promovare, ACS Energeticianul, care joacă pe arena Jiul, din Petroșani! A doua veste bună: a fost un scor de forfait, ca la Chiajna, cu însă modesta CS Balotești! A treia veste bună: „lupii” au și un golgheter, adică… fundașul central Lucian Cazan!

Cu sabia lui Damocles deasupra capului… staff-ului tehnic, în cazul unui alt meci bifat fără succes, Leo Grozavu a început meciul de la Petroșani cu același modul tactic, 1-4-1-2-3, însă cu Marinescu ca noutate, fapt ce a condus la o schimbare totală a jocului „lupilor”. Același modeul, o singură noutate, dar remarcabilă, și un stil agresiv, în sensul bun al cuvântului, încă din start, scorul de 2-0 afișat de ciudata tabelă de pe arena Jiul fiind o consecință normală a abordării unui duel cu o presupusă contracanadiată la promovare.

Numai că, dacă Petrolul a arătat tot meciul a echipă din partea de sus a clasamentului L2, Energeticianul a părut doar o divizionară C care încă se mai caută! Deși avusese cifre bune până acum, scoțând luni un draw pe terenul unei formații bune, FC Argeș, sub o revărsare diluviană în mitanul secund, și a avut în primul „11” fotbaliști cu CV de prim eșalon, precum Lung, Cristea, Neacșa, Nicoară și Rusu, cel din urmă fiind și golgheterul la zi al întrecerilor din liga secundă, trupa numărul unu a potentului om de afaceri Niculae Sarcină a fost o palidă umbră. Sau, mai bine zic, victima perfectă pentru un alt „început” al găzarilor.

Cu o echipă „stas” aproape, așa cum am scris mai sus, dar cu impulsul care trebuia, prin utilizarea lui Marinescu, integralist în condițiile unui meci care a necesitat două pauze de hidratare, câte una de repriză, mijlocașul de creație care a lipsit Petrolului de la Claudiu Tudor, nașul său, încoace, oaspeții vechiului stadion din Petroșani, ce arată însă bine, au făcut legea, obligându-l, se zice, pe Sarcină să… schimbe antrenorul încă din timpul celui dintâi mitan! Nini Popescu, din nou „argint viu”, a bătut la prima bară un corner de pe dreapta, în minutul 5, Ghinga – scăpat de încorsetarea din linia defensivă, acolo unde a mai folosit – a reluat nu foarte tare, însă naivul portar provenind de la CFR Cluj și trecut și pe la Hermannstadt, în sezonul trecut, a respins mingea cu palmele în bara interioară stângă, acolo de unde a ricoșat în plasă. Norocul celui care a pornit „pe pistol” și le-a transformate pe gazde în… oaspeți, încă de la bun început! Apoi, Popescu (15) – MVP-ul jocului, ex-aequo cu Marinescu – a făcut un balon în bandă, cotit-o spre centru, a urmat un „un-doi” perfect cu Ciocâlteu, o fentă și un șut cu stângul, în cross, aproape de vinclul stâng! Un golazo!

La 0-2, jucătorii de la Energeticianul, deși în genunchi, poate că mai sperau la o revenire, gând9indu-se pesemne că acest scor ar fi unul… periculos pentru care conduc pe tabelă. Aceea la care schimbarea scorului se făcea de către doi angajați care cărau cifrele pe o scară foarte înaltă, pentru a le schimba în dreptul Petrolului! Moment hazliu pe care s-a insistat îndelung în transmisia live TV! Dar, cu 480 de secunde înainte de invitația centralului Robert Avram – un arbitru de viitor, cu o prestație excelentă! – pentru combatante de a merge la vestiare, pentru pauză, Marinescu a erut să bată o lovitură liberă din lateral stângă, Nini l-a lăsat, iar balonul, deviat de zid, a sări în dreptul punctului cu var, Cazan profitând de marcajul foarte larg al adversarilor și reluând din voleu în colțul porții nefericitului Moldovan, pentru 3-0. Scor ce acea să fie consemnat și la finalul întâlnirii, deși Ciocâlteu, semi-luft la pasa de manual a lui Olaru, și același Marinescu, o „directă” scoasă cu greu de goal-keeper-ul Energeticianului, de lângă colțul drept, putea face, după primele 45 de minute, un scor de poveste! Unul de care nu s-ar fi supărat nici… Dulca!

În repriza a doua, cea mai mare oportunitate de a marca a fost cea a gazdelor. Gazde care cadraseră primul șut în minutul 22, unul fără probleme pentru Tordai, al lui Cristea, pe al doilea bifându-l în minutul 69, când – la retrimiterea unei mingi primite de la un coechipier, de către Rusu, junele Enache l-a remarcat, de la7-8 metri, din poziție centrală, complet liber, pe îngerul păzitor al buturilor ploieștenilor, cel care a avut un reflex de zile mari! În rest, spre deosebire de meciul contra Baloteștiului, când a părut că… nu ar mai vrea să marcheze, de data aceasta, petroliștii au rămas la fel de activi, absența golului nefiind un capăt de țară, datorită ritmului ridicat păstrat în ultimele 45 de minute. Cu un Marinescu – care și-a pierdut… puls-testerul pe teren, mitanul secund! – recuperat pe deplin și jucându-se în aceeași formulă se poate anticipa un succes clar și în meciul cu Chindia, de miercuri, 12 septembrie, ora 19.30, nemaivorbind de partida de duminică, 16 septembrie, de la 13.00, cu ASU Poli Timișoara, tot de pe arena Ilie Oană. Iar dacă așa va fi, se poate anticipa că pe Leo Grozavul îl… prinde paltonul la Ploiești!

ENERGETICIANUL: Moldovan – Tomozei, Lung (cpt), Ioniță, Dragu – Stoenac (39 – Neagu), Cristea, Neacșa, Nicoară (54 – Drugă) – Cioiu (39 – Enache) – Rusu. Antrenor: Cristian Dulca.

PETROLUL: Tordai – Olaru, Plămadă, Cazan, Țigănașu – Ghinga (cpt) – Ciocâlteu (60 – Ștefănescu), Marinescu – Popescu (72 – Lumu), Arnăutu (84 – Cruceru), Tudor. Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).Cartonașe galbene: Neacșa (49), Rusu (59)/ Ștefănescu (87), Lumu (90+1)

Au arbitrat: Robert Avram – Romică Bârdeş și Gheorghită Bălan (toți din Piteşti)

Observatori: George Constantinescu (Slatina), pentru joc, și Zaharia Ciev (Timişoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Neacșa (49), Rusu (59), Ștefănescu (87), Lumu (90+1).

La Petroșani, departe de casă, sunt vreo 700 de kilometri dus-întors, „lupii” au avut parte de o galerie formată din aproape 100 de ultrași, printre care și fete, astfel încât s-au simțit ca la… Ploiești, Energeticinul nepreavând simpatizanți prin Valea Jiului. La final, bucuria a fost comună, văzând și localnicii ce înseamnă un club cu tradiție în fotbalul autohton!

Inedit, căpitanii celor două echipe care au combătut pe arena Jiul, Daniel Lung, respectiv Sebastian Ghinga, au făcut parte, al un moment dat, din celebra „gașcă nebună” din „Regie”, cea care a fost aproape chiar de titlu sub bagheta lui Gigi Mulțescu. Altfel, cu acest prilej, au debutat la Petrolul Cătălin Ștefănescu, detașat de la CSM Poli Iași, și olandezul Jeroen Lumu, ultima oară la Delhi Dynamos, în Superliga Indiei, acolo unde la Mumbai FC, căpitan este Lucian Goian. Dorind, poate, să facă multe, Ștefănescu și Lupu nu au rupt gura târgului, alegându-se fiecare cu un avertisment, dar mai au timp destul să arate ce pot.

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.cristian-anghelescu.ro