La șase zile după debutul în noua ediție de campionat, contra Iașiului, și la una înaintea primului meci din deplasare, Petrolul ’52 vrea să continue pe linia victoriilor. Prahoveanul Marius Măldărășanu a „aruncat mănușa” deja contracandidatelor la play-off!

Dragos Trestioreanu -

La șase zile după debutul în noua ediție de campionat, contra Iașiului, și la una înaintea primului meci din deplasare, Petrolul ’52 vrea să continue pe linia victoriilor. Prahoveanul Marius Măldărășanu a „aruncat mănușa” deja contracandidatelor la play-off!

Sâmbăta trecută, la aceeași oră cu alte cinci meciuri care au reprezentat startul în noua ediție de campionat a Ligii a II-a, ACS Petrolul ’52 Ploiești a debutat în prima etapă a sezonului 2021-2022 împotriva Politehnicii Iași, o echipă retrogradată în această vară în eșalonul secund și restructurată masiv, apoi, din punctul de vedere al lotului, condus de-acum de către un staff tehnic nou, avându-l în frunte pe un fost antrenor  al „lupilor”, Costel Enache. Optând asupra unei noi strategii de alcătuire a efectivului, una impusă, volens-nolens, de noua situație financiară la care s-a ajuns ulterior retragerii partenerului finanțator din ultimii patru ani și jumătate, Veolia România, clubul găzarilor a câștigat la capitolul „omogenizare”. Achizițiile au fost mai puține ca în ultimele veri și nici plecările nu au mai influențat serios, precum altădată. Chiar dacă, posibil și din cauza actualului buget, nu au mai putut fi convinși unii dintre jucătorii buni să continue la Ploiești, cei care și-au dorit și așa ceva, plus nou-veniții, primând la aceștia din urmă experiența (Eugeniu Cebotaru, Seto Takayuki sau Simon Măzărache), dar și obișnuința Ligii a II-a, la o vârstă încă nu foarte ridicată (Marius Cătălin Coman, Darius Buia și Constantin Adrian Stoica), ideea de bază a părut a fi promovarea tinerilor din propria pepinieră. Numai unul singur, Sergiu Pîrvulescu, a venit, cu titlu de împrumut, din altă parte, mai precis de la un club din județul vecin de la Nord, specializat în sectorul juvenil – Kids Tâmpa Brașov. Restul a însemnat „repatrieri”, după detașări de un sezon la două grupări locale din L3, CSO Plopeni, pe-atunci proaspăt promovată, și colega de eșalon și de serie, CS Blejoi: Alex-Constantin Radu, Ștefan Fabian Niță și, respectiv, Aris-Andrei Oprea.

Practic, până la startul oficial al acestei ediții de campionat, au fost aduși șase seniori, Coman, Buia, Cebotaru, Măzărache, Seto și Stoica, plus patru juniori, dintre care trei – nota bene! – fuseseră împrumutați la Plopeni și Blejoi, așa cum notam mai sus. Brașoveanul Pîrvulescu a intrat ca titular direct, dar nu numai grație obligativității folosirii „underilor” născuți în anii 2001 și 2003. Internaționalul de juniori „U 19” s-a alăturat în primul „11” lui Mihai Constantinescu, pe bancă rămânând, cel puțin la meciul contra Iașiului, Niță, Oprea și Mario-George Bratu, ca jucători de schimb. Folosirea lui Bratu a fost de bun augur, absolventul de liceu din acest an stabilind scorul final – la 2-0 – al partidei cu Politehnica! De subliniat că Radu a devenit al treilea portar din lot, în fața lui aflându-se Raul Avram și Nicolai Cebotari. Cel din urmă este primul moldovean de peste Prut din lot, al doilea fiind, din acest campionat, Eugeniu Cebotaru. A fost menținut în lotul „echipei mari” un junior născut în anul 2004, promovat de la trupa „U17”, Alin Marius Boțogan, iar alți doi, tot de acolo, din această vară, Andrei-Cristian Jercălău (2005; a jucat și semifinala ligii de elită de la „U 16”) și David Ilie (2004), fiul team managerului Costel Ilie. David a adus victoria, cu scorul de 1-0, în meciul amical cu noul Farul Constanța (Liga 1).

Una peste alta, au fost de foarte bun augur și reușitele președintelui executiv Costel Lazăr cu privire la negocierile cu Armando Vajushi și Bart Adrianus Johannes Meijers, doi fotbaliști neamovibili din echipa de bază. Este adevărat că albanezul semnase contractul de prelungire a șederii la echipa Petrolului ’52 înainte de finalul campionatului trecut, dar exista în suspensie și o „clauză de moral”, să-i zic așa, una ținută confidențial! Cum și restul lotului, din care trebuie reținute numele lui Alberto Olaru și Valentin Țicu, cei mai vechi componenți evoluând și în Liga A Prahova, respectiv Liga a III-a, este valoros pentru L2 – portarii Raul Avram (a prelungit contractul, și el, în vara aceasta) și Nicolai Cebotari, fundașii Marian-Fernando Huja, Viorel Ștefan Lică, Antoniu Ștefăniță Manolache, mijlocașii Alexandru Saim Tudor (cel care te scoate adesea atunci când îți „arde buza”!), Silviu Gabriel Pană, Mihai Nițescu (tot un „under”) și atacantul Sory Ibrahim Diarra (revenit după împrumutul la Unirea Slobozia) -, obiectivul a rămas același. Adică, accederea în play-off și, ulterior, promovarea în cel dintâi eșalon, în vara viitoare. Antrenorul principal Nicolae Constantin este artizanul promovării masive în lot a tinerilor. Sunt acum în efectiv nu mai puțin de 15 jucători cu vârste fragede – sau pe aproape – pentru fotbal, cel mai în vârstă fiind Olaru (23 de ani), urmat de Huja, care a împlinit ieri, pe 5 august 2021, 22 de ani, și Saim Tudor, care o va face luna viitoare. A fost, de fapt, și dorința majorității suporterilor culorilor galben-albastre de a fi aduși la prima echipa cât mai mulți tineri din propria academie sau fostul centrul de copii și juniori.

La debutul sezonului în curs – cel din care joi, 5 august, a debutat primul meci, cel dintr-o etapă, a doua, în care se va bifa o premieră absolută, șapte partide din 10, câte are o rundă în total, au fost/vor fi televizate „în direct”, printre care și Metaloglobus Bucureșt – ACS Petrolul ’52 Ploiești (sâmbătă, 7 august, ora 13.00) -, „lupii” au arătat bine. Asta chiar dacă succesul în dauna ieșenilor, unul absolut meritat, s-a conturat abia în ultimul sfert de oră și a fost stabilit de două rezerve utilizate inspirat. Saim Tudor (76) și mai sus-amintitul Bratu (83) au confirmat din plin inspirația lui Nae Constantin la schimbări. Constantin a mizat, de la început, pe un modul de așteptat, 1-4-2-3-1, numai „rocada” Diarra-Măzărache putând surprinde cumva, fiind obișnuiți cu Simon, la Farul, ca vârf împins, iar Sory, la… Viorel Moldovan, în prima parte a sezonului precedent, ca mijlocaș de bandă stângă. Nae l-a titularizat între buturi pe Avram și bine a făcut, la sugestia tehnicianului cu portarii, Cătălin Grigore, despre care s-ar fi speculat că și-ar dori totuși un titular nou între buturi! Dar nu unul ales dintre… goal-keeperii de-acum din lot. A optat pentru un cvartet defensiv firesc, și în absența lui Lică, indisponibil la acea oră, cu un Pîrvulescu foarte interesant ca fundaș dreapta, cu tandemul Meijers-Huja depășit arareori și cu noul căpitan, Țicu, rămas „bun în grad” și după ieșirea din rândul „underilor”. La închidere, a mizat pe experiența mare a lui Cebotaru și Pană, cel din urmă înlocuit în repriza a doua de un Seto care nu și-a pierdut deloc din orientarea pe teren, în ciuda celor opt luni de suspendare. Trioul din spatele mereu imprevizibilului Diarra – Constantinescu, Vajushi, Măzărache – a atras atenția prin dorință, fantezie și, respectiv, viteză, așa cum rar am văzut la un jucător al găzarilor. Toate înlocuirile, repet, au fost inspirate, în afara japonezului mai intrând autorii golurilor victoriei, Saim Tudor și Bratu, ultimii doi trimiși pe gazon, Buia și Stoica, reprezentând schimbări tactice (așa cum se notează în „live”-urile de la meciuri, pe diverse siteuri de sport).

Dacă nu va interveni ceva neplăcut până la ora partidei de pe terenul sintetic din cartierul bucureștean Pantelimon, nu ar surprinde deloc folosirea aceluiași „11” și în fața noii echipe a ex-tehnicianului rapidist Nicolae Grigore. O formație ce-a pierdut unii jucători, printre care și pe-un fost petrolist, austriacul Manuel Botic, ca și pe un alt japonez, ce s-a aflat pe lista… Petrolului ’52 vara asta, Sota Mino. Cel care l-a urmat pe fostul său tehnician Marius Măldărășanu la Hermannstadt. Dar, și-a securizat și vedetele, portarul George Gavrilaș și frații mijlocași ofensivi Ovidiu și Claudiu Herea au rămas pe loc. Va fi un duel foarte dificil, căldura mare, cel mai important… adversar, urmând să afecteze mult pe o suprafață de joc cu iarbă artificială. Una care nu este obișnuită pentru „galben-albaștri”. Însă, cu siguranță, un debut cu dreptul este dorit de întreaga tabără petrolistă a fi continuat pe aceeași linie. Mai ales după ce Măldărașanu a aruncat deja „mănușa” contracandidatelor la calificarea în play-off și, implicit, la promovare. Iar asta după succesul de ieri de la Techirghiol, 2-0 în dauna Unirii Constanța, o echipă care se dovedește prea mică pentru un… război în mijlocul căreia a fost aruncată, dincolo de orice regulament, de către un fost internațional român! Interesant, golurile victoriei liderului parțial al ierarhiei Ligii a II-a – cele care au aruncat-o pe ACS Petrolul ’52, de pe locurile 3-4-5, pe pozițiile 4-5-6, cel puțin până în prima zi a week-end-ului, la ora 14.45, au fost bifate, în ordine inversată, de către fotbaliștii care au realizat remontada din confruntarea de pe teren neutru, de la Mediaș, cu FC Buzău: ghanezul Baba Alhassan și fostul astrist Silviu Balaure!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ și Cristi STAVRI)