La Târgu Jiu, pe teren sintetic, noroc cu insistența lui Younes Hamza și cu… Fortuna! Petrolul a regăsit astfel drumul spre victorie

Dragos Trestioreanu -

La Târgu Jiu, pe teren sintetic, noroc cu insistența lui Younes Hamza și cu… Fortuna! Petrolul a regăsit astfel drumul spre victorie

Zeița Fortuna, ci nu casa de pariuri cu același nume, Doamne, iartă-mă!, a avut un rol important în regăsirea drumului către victorie al Petrolului. Pe terenul sintetic de lângă renovata arenă locală, căreia îi trebuie, se vede, ani de zile să fie inaugurată, posibil ca lui „U” să îi revină până la urmă acest… noroc, a fost nevoie, imediat la reluare, după o primă repriză tristă, ca joc și ca tot ce vreți, de insistența de la o fază în careul mare a lui Younes Hamza, pentru ca „lupii” să schimbe tabela pentru prima oară. Și prilej numai bun pentru fostul internațional tunisian să ridice deasupra capului un tricou alb având inscripționat mesajul: „La mulți ani, Mădălin!”, și ca o mulțumire din partea sa pentru contribuția CEO Veolia România, Mădălin-Jorj Mihailovici, la revenirea… acasă, dar și a întregii echipe ploieștene. Și-așa a rămas scorul, 1-0, până la ultimul fluier al clujeanul Dan Dreve, un arbitru… altfel decât colegul său de la CCA, mureșeanul Florin Andrei! În minutul 48, a fost o fază absolut ciudată: de pe stânga, Manolache – poate cel mai bun echipier al găzarilor în jocul contra Pandurilor Lignitul Târgu Jiu – a dat o centrare șutată, căpitanul Oiță a lovit greșit balonul, care s-a dus periculos spre propria poartă, goal-keeper-ul Dinu, fost al treilea apărător al buturilor, sezonul trecut, al mai sus-amintitei „U”, a salvat miraculos, dar presiunea asupra gazdelor nu s-a terminat, fiindcă Hamza a preluat în lateral dreapta și a centrat tare în „6 metri”, acolo de unde aceluiași Oiță i-a „ieșit”, atunci, devierea în plasă!

Cu 1-0 imediat ce-a început repriza a doua, Petrolului – care trimisese primul șut pe spațiul porții abia în minutul 41! – i-a fost mai ușor să gestioneze jocul contra unei oponente a cărei componențe era de cel puțin 90% formată din tineri jucători, mai cunoscut fiind Unguru, trecut o „fugă” pe la Dinamo. De data aceasta, portarul Mihai Cotolan a rămas pe bancă, dar geamănul Nicolae a fost titular. Foști juniori ai defunctului CCJ al SC FC Petrolul, băieți educați perfect de către un tată avocat, Mihai și Nicu au plecat departe de Ploiești pentru a-și continua cariera fotbalistică. Dar au rămas cu siguranță în suflete cu „imaginea idilică” a locului în care au învățat sportul cu balonul rotund. Cu siguranță i-au recunoscut pe foști colegi de centru, precum Manolache, Țicu, Stoica, Bratu sau Enache.

Altfel, este absolut inexplicabil de ce Petrolul nu poate juca și spectaculos, fiindcă ar fi un deserviciu să afirmăm că a jucat așa în fața unei grupări totuși de „puști”, cu trei asiatici în lotul de 18, doi ca titulari, iar unul, din postură de rezervă utilizată în mitanul secund. Petrolul arată, am mai spus-o și în sezonul trecut, o repet și acum, ca o… babă fără dinți. Una căreia actualul „fecior”, Flavius Stoica – ispășind ultima etapă de suspendare, în tribună, alături de Robert Burlacu, alias Roby, bine cunoscutul șef al ultrașilor de la P1 -, nu îi găsește remediul… înfrumusețării. A schimbat primul „11”, și forțat de accidentări, dar și pentru diverse menajări, a rămas la jumătatea primei reprize și fără ultimul stoper de meserie, Sîrghi, care a cedat iar fizic (să nu fie cumva ruptură musculară!), și a trebuit să dea din nou peste cap strategia inițială. Cea cu tandemul Mihăescu-Cioinac în fața defensivei și cu Meza Colli așezat pe bancă, azi. A fost retras iar Cioinac, acum lângă Olaru, surprinzător de bun pentru perioada de absență lungă nedreaptă din lot, iar jocul a devenit și mai lipsit de substanță, într-una din reprizele mai slabe ca niciodată, parcă, și repede de uitat!

Din fericire, s-a deschis scorul rapid în partea a doua, dar spre final a fost o fază care, judecată de… Florin Andrei, prin absurd, ar fi condus, poate, spre încă un rezultat de egalitate! La o recentrare de pe linia de fund a terenului a unui jucător al gazdelor, acestea au reclamat vehement că Bărboianu ar fi deviat balonul în corner, din „16 metri”, cu ajutorul… brațului drept! Însă, centralul Dreve a fost de neclintit: lovitură de la colțul terenului. Era minutul 85 și nu cred că ulterior se mai putea schimba ceva, dacă s-ar fi dictat penalti și ar fi fost și transformat! A fost o prestație așa cum avea nevoie Petrolul la un meci în deplasare: atentă, pe fază și fermă, mai ales! Drept urmare, a ieșit un succes. La limită, e drept, și după o evoluție modestă a învingătorilor, elegant vorbind, dar tot 3 puncte s-au pus în clasament. În fapt, acestea rămân în memorie, în timp, ci nu prestațiile jucătorilor! De subliniat că, la Târgu Jiu, Stoican  nu i-a ales pentru lotul de 18 înscris în raportul de joc pe Deac, Munteanu și Blănaru, ultimii doi făcând totuși deplasarea la fața locului, iar Marinescu, Gavrilă, Racu și Walace au rămas acasă, fiind accidentați de ceva vreme sau mai de curând. Urmează un meci aprioric mai ușor, deși tocmai acasă Petrolul și-a făcut viața (și mai) grea! Este vorba despre cel cu Daco-Getica București, echipă care a reușit sezonul trecut o… victorie pe arena Ilie Oană, când avea și echipă mai bună decât cea din prezent. Bref, tot e bine – cum-necum – că „lupii” câștigă în deplasare în acest tur de campionat!

PANDURII LIGNITUL: Dinu 7 – Chiș 6, Oiţă (cpt) 4, Vişan 5, Vasilescu 6 – Lu Yuefeng 6 – N. Cotolan 6 (76 – Hery Kim Du-Ho), Trancă 5.5, Rașoveanu 6 (83 – Nichifor)- Kazuki 5.5 (81 – Unguru), P. Popescu 5.5. Colectiv tehnic: Adrian Bogoi (antrenor principal), Cristian Popescu (antrenor secund), Eugen Cățelu (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Avram (cpt) 7 – Bărboianu 6, Olaru 6.5, Sîrghi 6 (23 – Meza Colli 6), Manolache 7 – Bratu 6 (86 – Stoica), Cioinac 6, Mihăescu 6.5, Zaharia 6 – Younes 7.5 (78 – Gnabouyou), Arnăutu 6. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ilie (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Dan Florin Dreve 8 (Cluj) – Marius Bălan 7 (Dej) şi Petrică Ionuţ Cîmpeanu 7 (Cluj).

Arbitru de rezervă: Ionela Alina Peşu (Craiova).

Observatori: Horațiu Stănescu (Craiova), pentru joc, și Zaharia Ciev (Timişoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: N. Cotolan (18), Mihăescu (57), Bărboianu (65), Vișan (90+1).

Foto: www.digisport.ro