Lecția de viață a unui fotbalist amator – Decebal Gabriel Nae. De la ultras în galeria Petrolului, la golgheter al acesteia!

Dragos Trestioreanu -

Lecția de viață a unui fotbalist amator – Decebal Gabriel Nae. De la ultras în galeria Petrolului, la golgheter al acesteia!

Pe fotbalistul Decebal Gabriel Nae îl știu de când juca în campionatul județean la fosta echipă Dero Ploiești. Apoi, a fost promovat în Liga a III-a, la ceea ce s-a dorit „replica” SC FC Petrolul, mai precis CSM FC Ploiești. Devenise deja un favorit al fanilor acelei formații, mai mulți decât avea, atunci, gruparea păstorită de Liviu Luca și Florin Bercea. Pe fostul stadion, trupa lui Valeriu Răchită și-a și adjudecat prima manșă a derbiului local, într-o manieră senzațională, fiind aclamată de foștii suporteri ai găzarilor, supărați, pe bună dreptate, de „stagiul” prea îndelungat în eșalonul secund și de clasările, invariabile aproape, chiar imediat sub linia celor două echipe care aveau dreptul de a accede în Liga 1. Nae a continuat și în Liga a II-a la FC Ploiești, renunțându-se între timp, din cauza lipsei de susținere financiară din partea municipalității, la… prefixul CSM. Abia când FC Ploiești a ajuns pe prima scenă și și-a schimbat numele în Astra, așa cum a decis Ioan Niculae, finanțatorul grupării, extrema de mare viteză nu a mai fost considerată aptă de a face pasul și în elita fotbalului autohton. A revenit astfel în eșaloanele inferioare, pendulând între al treilea și al patrulea nivel intern fotbalistic. Însă, și-a păstrat – și redovedit de fiecare dată – calitățile care l-au făcut simpatizat în ochii iubitorilor sportului rege din Ploiești și Prahova.

Fan al culorilor galben-albastre, Decebal Nae nu a ezitat să urce în peluza 1 de la arena Ilie Oană, aidoma unui ultras veritabil, pe vremea când SC FC Petrolul trecuse, de la tandemul Liviu Luca & Florin Bercea, la Florian Walter & Daniel Capră, via Primăria Ploiești. A continuat să joace pe la Vispești Glass CS Blejoi sau CSM Câmpina și, apoi, la CS Păulești. Ba, a mai cochetat și cu echipa națională a artiștilor din România, antrenată de către actualul său coechipier, Daniel Chiriță. În paralel, pentru a se întreține, s-a angajat la Vispești și a ajuns om de bază în această societate producătoare de geamuri speciale, patronată de un mare petrolist, Adrian Nistoroiu.

2În urmă cu șapte ani, a întâlnit-o pe Alina  Moraru și și-a dat seama că-i femeia vieții lui. De-atunci sunt de nedespărțit, dar fotbalul și serviciul „12 cu 24” nu le-a permis, pentru mai multă vreme, să facă și pasul cel mare – căsătoria. Abia sâmbătă, 15 octombrie 2016, într-un loc în care orice fotbalist ar trebui să procedeze la fel, Decebal Gabriel Nae s-a decis s-o ceară de soție pe Alina. Și în fața a 3.000 de fani adevărați ai echipei la care evoluează din vară, Petrolul ’52 Ploiești, a îngenuncheat la centrul terenului (foto, în text; www.republicanii.ro) și, folosindu-se de microfonul announcer-ului Mircea Baganagiu, participant direct la regia acestui episod, i-a oferit iubitei sale un inel, un buchet de flori și i-a adresat întrebarea mult așteptată: „Vrei să fii soția mea?”. Și-a primit pe răspunsul așteptat: „Da!”, urmând, în aplauzele celor prezenți, sărutul de rigoare (foto, lângă titlu, Facebook). I-am întâlnit, acum câțiva ani, pe Decebal și pe Alina într-un butic de lângă Kaufland Vest și am conversat, atunci, preț de câteva minute. Într-adevăr, sunt potriviți! Casă de piatră, tinerilor!

Ocupat cu serviciul, de la care nu poate lipsi, marți, 18 octombrie, viitorul mire – nu au stabilit încă data nunții – va absenta din primul „11”, la derbiul de la Băicoi al ocupantelor locurilor 1 și 2, purtând același nume, Petrolul. „Și fără mine, tot vom bate!”– este convins atacantul renumit pentru curajul nebunesc de a se arunca în gheata adversarului cu capul, motiv pentru care a și fost purtător de cască, ani buni. Aidoma fostului său favorit, Victor Astafei. Cel pe care apucase să-l aplaude, din peluză, la meciurile la care era prezent mereu în galerie. Muncind din greu pentru a-și întemeia viitoarea-i familie, Decebal Gabriel Nae continuă să împletească fericit profesia cu fotbalul. Chiar dacă nu mai rezistă fizic, firesc, 90 de minute pe teren, în cele 60 cât este acolo își dovdește de fiecare dată calitățile de atacant cu simțul golului, experimentat, speculativ și autor al unor execuții spectaculoase. Așa cum s-a întâmplat, dar nu numai, și în prima etapă a acestui campionat, când a marcat întâiul gol oficial al Petrolui ’52, după ce-o făcuse și în unicul amical, cel de la CS Blejoi. Cu cinci reușite, până în prezent, în echipamentul Petrolului, Nae este – ex-aequo cu Claudiu Tudor și Adrian Vintilă – principalul marcator al echipei găzarilor, la patru lungimi de juniorul acesteia, Cosmin Lambru, detașat la CS Blejoi, până la iarnă.