Liberalii boicotează constituirea Consiliului Judeţean. Toader, Bozianu şi Pătraşcu îşi prelungesc emoţiile

Daniel Dimache -

Şedinţa de constitiure a Consiliului Judeţean Prahova, programată joi, 23 iunie, ora 18.00, nu a mai avut loc, pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar de prezenţă de 2/3 din aleşi. Au răspuns prezent numai 23 de consilieri, fiind nevoie de o prezenţă de 25. Au lipsit toţi consilierii judeţeni PNL aleşi la alegerile din 5 iunie. Iniţial, aceştia s-au prezentat la Sala de 500 de locuri a Palatului Administrativ, însă au părăsit sala. Liderii liberali Iulian Dumitrescu şi George Ionescu au explicat gestul prin faptul că nu se poate asigura confidenţialitatea votului. Aceştia au spus că la şedinţa similară a Consiliului Local Ploieşti, desfăşurată cu câteva ore mai înainte, la alegerea viceprimarilor, care se face prin vot secret, conform legii, o parte dintre aleşi au arătat votul pentru a confirma că au păstrat disciplina de partid, iar gestul liberalilor judeţeni e unul de protest faţă de această practică.
De cealaltă parte, consilierii judeţeni PSD, ALDE şi PMP s-au declarat nemulţumiţi de gestul liberalilor, pe care l-au perceput ca o ofensă adusă lor şi electoratului. Aceştia spun că s-au încercat intervenţii „necurate” la unii dintre consilieri ca să trădeze şi să voteze ca preşedinte şi vicepreşedinţi variantele PNL.
Cert este că legea prevede repetarea şedinţei, programată pentru duminică, 26 iunie, ora 11.00.

Iată ce prevede Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, în privinţa validării consiliilor locale şi a celor judeţene:

Art. 31.
(1) Constituirea consiliilor locale se face in termen de 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor. Convocarea consilierilor declarati alesi, pentru sedinta de constituire, se face de catre prefect. La sedinta de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul sau, precum si primarul, chiar daca procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizata.
(2) Sedinta este legal constituita daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor alesi. In cazul in care nu se poate asigura aceasta majoritate sedinta se va organiza, in aceleasi conditii, peste 3 zile, la convocarea prefectului. Daca nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituita, se va proceda la o noua convocare, de catre prefect, peste alte 3 zile, in aceleasi conditii.
(3) In situatia in care consiliul local nu se poate reuni nici la ultima convocare datorita absentei, fara motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor alesi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocari anterioare, daca acestia nu pot fi inlocuiti de supleantii inscrisi pe listele de candidati respective, organizandu-se alegeri pentru completare, in termen de 30 de zile, in conditiile Legii privind alegerile locale.
(4) Ordinul prefectului prin care se declara vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi atacat de cei in cauza la instanta de contencios administrativ in termen de 5 zile de la comunicare. Hotararea instantei este definitiva si irevocabila.
(5) Absenta consilierilor de la sedinta de constituire este considerata motivata daca se face dovada ca aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizare sau a facut imposibila prezenta acestora, a unei deplasari in strainatate in interes de serviciu sau a unor evenimente de forta majora.

În realitate, disputa dintre PNL şi PSD, plus aliaţii acestuia din urmă la CJ Prahova şi CL Ploieşti, ALDE şi PMP, este pe tema viceprimarilor şi vicepreşedinţilor. După ce la CL Ploieşti, majoritatea PSD+ALDE, la care s-a alăturat surpinzător şi PMP, a promovat viceprimari de la primele două formaţiuni ale alianţei, la CJ Prahova situaţia urma să se repete. Cele 16 voturi PSD, 5 ALDE şi 2 PMP, ar fi bătut cele 15 voturi PMP, dacă s-ar fi păstrat disciplina de partid. Bogdan Toader ar fi urmat să fie votat preşedinte CJ, fiind propunerea PSD, iar vicepreşedinţi Vasile Pătraşcu (ALDE) şi, surpiza de ultimă oră Cătălina Bozianu (PMP)