Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte participă la EUROSCOLA 2018 -2019

Daniel Dimache -

Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte participă la EUROSCOLA 2018 -2019

Elevii de la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte participă la cea de-a XI-a ediție a concursului național EUROSCOLA 2018 -2019, organizat de Biroul de Informare a Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, cu o campanie de promovare a Proiectului POSDRU „Competențe pentru o piață a muncii competitivă în context european” ID 63659. Echipa, formată din 24 de elevi de la clasele a X-a A și a XI-a A, este coordonată de d-na prof. VISOSCHI MARIA, director adjunct și d-na prof. BURDUȘEL DANA.

Scopul proiectului:

  • Valorificarea experienței absolvenților și a profesorilor implicați, contribuind astfel la sustenabilitatea proiectului dezvoltat cu fonduri europene „Competențe pentru o piață a muncii competitivă în context european” ID 63659.
  • Promovarea participării tinerilor la construcția Uniunii Europene, prețuirea valorilor europene și cultivarea sentimentului de apartenență la comunitatea europeană.
  • Susținerea, de către tineri, a procesului de integrare europeană, prin cunoașterea etapelor acestuia și stimularea dorinței de implicare a lor.
  • Conștientizarea tinerilor că o piață a muncii competitivă presupune competențe în domeniul ales.

Obiectivele proiectului:

  1. Informarea a cel puțin 60% dintre elevii de liceu și școală profesională și a două instituții din cadrul comunității despre obiectivele și acțiunile proiectului „Competențe pentru o piață a muncii competitivă în context european” ID 63659.
  2. Cunoașterea de către 60% dintre elevii de liceu și școală profesională și de către membrii a două instituții corespunzătoare din cadrul comunității a beneficiilor aduse de proiect școlii și dezvoltării zonale/comunității locale.
  3. Conștientizarea de către 60% dintre elevii de liceu și școală profesională, a modului în care politicile europene influențează viața lor personală și a comunității din care fac parte.
  4. Dezvoltarea abilităților creative ale elevilor prin conceperea și realizarea campaniei de promovare a proiectului realizat cu finanțare europeană.
  5. Creșterea gradului de informare și conștientizare a elevilor din învățământul liceal și profesional, asupra oportunităților de facilitare a tranziției de la școală la o viață activă.

Prezentarea activităților derulate

Campania de promovare a proiectului a demarat în data de 27 iulie 2018, elevii de la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” realizând și un videoclip în care își arătau disponibilitatea de a participa la proiect și hotărârea de a obține rezultate valoroase. Echipa a realizat în data de 1 august logo-ul campaniei: din cele cinci domenii cuprinse în proiectul european a fost făcută o stea, pentru a aminti de cele 12 stele din steagul Uniunii Europene. Sigla campaniei este dată de numele proiectului înscris într-un cerc de lauri. Preluând titlul generic al ediției din anul acesta, „Europa pentru noi”, echipa a realizat un cântec interpretat în cadrul activităților, iar primele două versuri ale refrenului au devenit sloganul sub care s-au derulat acestea: „Europa pentru noi/Și noi pentru ea”.

 

EUROPA PENTRU NOI

Noi suntem prahoveni,

Dar și europeni

Cu râvnă învățăm

Și vrem să performăm.

 

Refren:

Europa pentru noi

Și noi pentru ea

Vom fi mereu cu voi

Și ne vom bucura.

 

De mii de ani am strâns

Comori neprețuite

De multe ori am plâns

În timpuri vitregite.

Refren

 

III. Noi țara ne-o iubim

Și mândri vrem să fim

Că ne-am născut români

În toate vom fi buni.

Refren

 

Informațiile au fost postate la următoarele adrese:

https://www.facebook.com/pg/Euroscola-2018-LTA-Romeo-Constantinescu-Valenii-de-Munte-2019438251702240/about/?ref=page_internal

https://scoala899.wixsite.com/euroscola2018/media-1?fbclid=IwAR0m5FgYURePYsFfSBfLZNlYLcjmyFIW8mx6Fnn3DJEkFzvOLlTsjkPbt68

https://www.facebook.com/groups/1266491853407070/

 

Au fost create următoarele materiale: pliante  și plicuri, calendare, invitații, flori tricotate din fire în culorile  tricolorului, pliante de prezentare a efectelor infuziei de păducel,  pungulițe din material în care au fost puse fructe de păducel pentru infuzie, 2 afișe mari cu imagini reprezentative și un afiș  în format A3.  Am împrumutat de la laboratorul gastronomic al Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” un costum de bucătar. Elevii și-au procurat tricouri cu înscrisul EUROSCOLA 2018 și elevele care au întâmpinat invitații la activități au fost îmbrăcate cu iile din dotarea școlii. Pentru realizarea acestor materiale, Asociația Comitetului de părinți a sprijinit echipa cu suma de 200 RON.

În cadrul Simpozionului „Prin educație, pentru viitoarele generații din România și din lume, pentru eradicarea sărăciei și a pericolelor”, desfășurat în data de 22 septembrie 2018 la Școala Gimnazială „Ferdinand I” București,  3 elevi –  Coca Eduard, Vasile Cristina și Tudorie Georgiana au prezentat campania de promovare  a proiectului european (lucrare PPT cu 30 de slide-uri). Cu această ocazie au fost semnate parteneriate cu școala și cu organizația nonguvernamentală UNIFERO Inc., cu sediul în Atlanta USA, care a acordat elevilor Certificate de participare.

În  data de 12 octombrie, în amfiteatrul Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu”, echipa a prezentat campania de promovare la care au participat elevi de la mai multe clase de liceu din școală. În data de 17.10.2018, echipa EUROSCOLA a organizat un flashmob în Parcul Eroilor din Vălenii de Munte. Au fost împărțite cetățenilor care s-au aflat în parc sau erau în trecere,  seturile care cuprindeau pliantele de prezentare a proiectului european și a păducelului, fructele de păducel ambalate și a fost interpretat cântecul „Europa pentru noi/Și noi pentru ea…”. Echipa a fost însoțită de agenți ai Jandarmeriei pe traseul de deplasare Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte – Parcul Eroilor Vălenii de Munte și retur.

Campanie de promovare

În data de 19 octombrie 2018, echipa Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” a prezentat campania de promovare a proiectului european cadrelor didactice care au participat la Cercul profesorilor de Educație fizică și sport, din partea Inspectoratului Școlar Județean fiind prezentă doamna inspector Damian Florina. Activitatea a fost inclusă în programul Cercului pedagogic ca o exemplificare a preocupărilor elevilor și profesorilor din liceul nostru. Activitatea s-a desfășurat în Amfiteatrul liceului. Elevele  responsabile Vasile Cristina și Tudorie  Georgiana au prezentat lucrarea PPT (30 de slide-uri) pe care echipa a realizat-o pentru campania de promovare a proiectului și a fost interpretat cântecul. Au fost expuse și prezentate cele două afișe mari și afișul realizat în format A3, confecționate de echipă cu însemne și secvențe din cadrul campaniei.  Au fost prezentate și comentate însemnele proiectului: sigla (numele proiectului înconjurat de lauri), sloganul și modul lui de realizare (pornind de la eticheta concursului),  logo-ul campaniei – o stea formată din numele domeniilor cuprinse în proiect, făcând relația cu cele 12 steluțe din steagul Uniunii Europene, cu observația că ele nu reprezintă numărul statelor care au aderat la uniune, ci numărul fix stabilit la începutul înființării Consiliului Europei. Steagul a fost adoptat la 8 decembrie 1955 ca simbol al perfecțiunii, preluat ulterior de Consiliul Europei și de Uniunea Europeană. De asemenea, bucătarul CALIMENTE – nume obținut prin anagramarea celor trei domenii importante cuprinse în proiect: comerț, agricultură și (industrie) alimentară –  ajutat de colegii săi, a împărțit pliantele de prezentare a păducelului, recomandând participanților fructele, frunzele și florile plantei care pot fi folosite pentru a obține tinctură, ceai sau infuzie. Coordonatorul proiectului, doamna prof. VISOSCHI MARIA a făcut recomandarea scrisă la începutul pliantului: „Să ne întoarcem la natură!” și a adăugat că numele plantei se regăsește și în literatura populară, de exemplu, în cuprinsul unei doine datând din perioada lui  Tudor Vladimirescu: „Frunză verde păducel/Cine-a merge după el?/ Un șoiman mehedințel…” (doina culeasă de Vasile Alecsandri „Frunză verde magheran…”, cunoscută sub numele „Mehedințeanul”, publicată în vol. „Poezii populare ale românilor”).

Au fost realizate două interviuri cu elevii care au participat la schimbul de experiență în Italia: Linea Cezar și Istrate Narcis și un interviu cu domnul profesor Nicolae Cursaru, coordonatorul de specialitate al proiectului. Au fost încheiate parteneriate cu instituțiile și organizațiile care ne-au sprijinit în derularea activităților.

Concursul a fost promovat în mediul on-line, iar mesajul  prin care am anunțat demararea proiectului pe pagina Facebook avea în data de 21 octombrie 2018, ora 21:00, 649 de vizualizări. Au fost trimise mesaje de apreciere a proiectului și a acțiunilor desfășurate de echipa EUROSCOLA 2018 de către Cristina Pavel, președinte al FNAP-IP Prahova, prof. Doina Strasszer – Gheorgheni, Smaranda Livescu – UNIFERO Inc, Atlanta, SUA, Flori Mare, mama elevei Mare Emilia.  

Proiectul EUROSCOLA se adresează elevilor de liceu care pot participa la Ziua Euroscola, eveniment organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an, devenind, pentru o zi, membri ai Parlamentului European.

Prof. VISOSCHI MARIA

Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu”

Vălenii de Munte