Liviu Luca, trimis in judecată de DNA. Află de ce e acuzat sindicalistul

Redactia -

Liviu Luca, trimis in judecată de DNA. Află de ce e acuzat sindicalistul

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: LUCA LIVIU, prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracțiune asimilată celor de corupție, MIRON NECULAI, director general la Grup Mir, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și
– instigare la infracțiunea de folosire cu rea credință a fondurilor societății, DUMITRESCU FLORIN, director general adjunct la Grup Mir, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire cu rea credință a fondurilor societății. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2011, inculpatul Luca Liviu a acționat în așa fel încât, folosindu-și influența de prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, a înlesnit încheierea unui contract de management între societățile SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăția este acționar majoritar) și TOUR MIRINVEST S.R.L Timișoara, contract prin care cea de-a doua societate a obținut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componența Grup Mir (inclusiv TOUR MIRINVEST) înregistraseră pierderi considerabile.
Menționăm că societatea SIND TOUR TRADING SRL este o societate comercială în care CNSLR FRĂŢIA deține 95% din capitalul social și are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.
Contractul de management încheiat cu S.C TOUR MIRINVEST S.R.L obliga această societate la realizarea de investiții de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum și la efectuarea de servicii de administrare. Or, reprezentanții firmei, inculpații Dumitrescu Florin și Miron Neculai au folosit nu banii S.C TOUR MIRINVEST S.R.L, cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai SC SIND TOUR TRADING SRL. Astfel, în perioada mai – august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor și două de distribuție de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce aparține SC SIND TOUR TRADING SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaților S.C. TOUR MIRINVEST S.R.L.
Încheierea contractului de management sus menționat a fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011, inculpatul Luca Liviu, în calitate de prim-vicepreședinte al C.N.S.L.R. FRĂŢIA, a emis o decizie, cu încălcarea dispozițiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societății SIND TOUR TRADING cu un nou administrator și anume societatea TOUR MIRINVEST S.R.L. Timișoara, firmă reprezentată de inculpații Miron Neculai și Dumitrescu Florin. Pentru a crea aparența de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acționarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al ședinței, deși cunoștea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare.
La data de 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii nestatutare, inculpatul Liviu Luca, în calitate de reprezentant al C.N.S.L.R. Frăția în Adunarea Generală a Acționarilor a SC SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăția este acționar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societățile SIND TOUR TRADING SRL și TOUR MIRINVEST S.R.L. pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeași zi. Practic, administratorul TOUR MIRINVEST S.R.L. avea obligația de a efectua investiții și de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice și de tratament aflate în administrarea societății SIND TOUR TRADING SRL. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 București.