Locul unde nu se poate juca fotbal: arena din Breaza! Stop celor opt victorii consecutive ale Petrolului ’52

Dragos Trestioreanu -

Locul unde nu se poate juca fotbal: arena din Breaza! Stop celor opt victorii consecutive ale Petrolului ’52

2Cu draw-ul, scor: 1-1, de la Breaza, din meciul programat în etapa a X-a a ediției 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova, Petrolul ’52 Ploiești a întrerupt o serie lungă de opt succese, începută imediat după startul în competiție, un debut, de fapt, la acest nivel, la Păulești, acolo unde a făcut tot un 1-1, cu echipa campioană en-titre, CS. Despre jocul cu Tricolorul al băieților lui Octavian Grigore și Gheorghe Liliac este foarte ușor de scris, câtă vreme s-a desfășurat într-un singur sens – buturile talentatului Vlăduț Iscru, aflat la un moment dat pe lista… Petrolului ’52! Strateg experimentat, având conștiența clară a decalajului valoric al echipei sale față de cea vizitatoare, Florin Stăncioiu a adoptat, încă de la bun început, tactica „autobazei”, metodă al cărei copy-right îl deține, culmea, un fost atacant rafinat, Sorin Cârțu. Scuipându-și în sân că a scăpat fără gol în prima repriză, câtă vreme a ținut cât de cât suprafața de joc a arenei din parc, iar oaspeții au atacat în valuri, Stăncioiu a avut noroc cu carul la prima fază mai periculoasă a Tricolorului – o lovitură liberă de la 20 de metri, lateral stânga, dintr-un unghi de aproape 45 de grade. A fost suficientă trimiterea balonului peste zid de către golgheterul gazdelor, Petrică Toader, nici prea tare, nici prea moale, plus un plasament ceva mai greșit al lui Claudiu Chiș – cel care a preferat un plonjon direct unui pas spre dreapta sa, și astfel o șansă în plus de a bloca sau respinge obiectul de joc -, și s-a deschis scorul contrar cursului întâlnirii. La 0-1 din  minutul 51, pe un teren mocirlos, ca un câmp de cartofi, Petrolului i s-a îngreunat sarcina de a scoate totul din meci. Introducerea pe teren a lui Michel Jipa a fost însă de bun augur, tânărul fiu al lui Mitică Jipa reușind golul la care tot visa, primul în echipamentul formației la care părintele său fusese cineva! Avea să fie însă singura fază la care Iscru s-a declarat învins, până la final el mai având trei intervenții de efect. Dar, este perfect adevărat, a avut-o în spate și pe zeița Fortuna. Cea cu  norocul, nu… casa de pariuri!

3O jumătate de oră după restabilirea egalității, conduși de căpitanul Claudiu Tudor, petroliștii au trebuit să se lupte nu numai cu terenul tot mai dificil, ci și cu aglomerația dintr-un careu dominat de culoarea albastru: a celor 10 tricouri „Givova” ale brezenilor, respectiv a celor 7 șorturi „Errea” ale ploieștenilor. A fost o repriză de… handbal jucat la un singur semicerc, cel din fața porții Tricolorului, gazdele mai trecând rar spre deloc centrul terenului. Desigur că brezenii nu pot fi condamnați că au „pârjolit” totul în fața „invadatorilor”, scopul – rezultatul final – scuzând mijloacele. A fost evident că, dacă liderul ar fi rezolvat din timp partida, și ar fi și putut s-o facă, nu se mai ajungea la secvențele de final, cu Petrolul atacând non-stop, împinsă de la spate de 700 de suporteri frenetici, care au luat cu asalt micuța arenă locală. Însă, și barele i-au alături lui Vlăduț Iscru, salvându-l la șutul-bombă al lui Vladimir Butufei și, apoi, la cel al lui Ilie Dumitrescu, omul meciului cu Petrolul, de la Băicoi. Putea aduce victoria, în ceasul al 12-lea, Jipa, dar nu a mai fost să fie. Rezultatul final nu este totuși o tragedie, pentru că în acest eșalon există și echipe care își vor vinde scump pielea, apelând la orice mijloace pentru a nu pierde un meci cu liderul. Liga A Prahova este o competiție de durată, important fiind doar cine va trece prima la sosire, în primăvara viitoare. Cu 4 puncte avans în ierarhie, fiind singura trupă neînvinsă până acum, Petrolul ’52 poate privi astfel cu calm în viitor. Are un joc combinativ modern, condus de Claudiu Tudor, este insistentă în atac, profită din plin de dorința de afirmare a juniorilor Alberto Olaru, Mihai Velisar – ambii au rezistat cu brio, ca integraliști, seriei de trei, respectiv două partide disputate într-un interval de șapte zile – și Tiberiu Nițescu. Cu toții s-au încadrat perfect în primul „11”, dispărând aproape cu totul diferențele față de coechipierii mai vârstnici. Petrolul are, deci, toate atuurile pentru a conduce până la final plutonul celor 16 combatante din al patrulea nivel național. A trecut cu bine de cele trei meciuri grele, CS Cornu, de acasă, Petrolul Băicoi și Tricolorul  Breaza (ambele în deplasare), formații de prima jumătate a ierarhiei la zi, a câștigat două și a remizat una, în condițiile în care, pe rând, lui Tavi Grigore i-au mai lipsit echipieri importanți.

4De sâmbătă, 29 octombrie, ora 15.00, cea a unei confruntări și mai dificile, cu AFC Bănești-Urleta (locul 4, al doilea atac și a cincea apărare din Liga a A Prahova), tehnicianul Petrolului ’52 va beneficia, aproape sigur, de întregul efectiv, odată cu debutul lui Georgian Păun, care a ispășit cele 10 etape de suspendare, și recuperarea lui Răzvan Catană, după durerile acuzate la mușchii inghinali. În această săptămână, un rol important îl va avea preparatorul fizic Marius Haită, cel care trebuie să-i facă pe jucători să treacă peste oboseala din cele trei meciuri disputate într-un interval de timp atât de scurt. De pregătirea tacticii a dovedit că știe foarte bine să se ocupe Octavian Grigore, astfel încât se anunță semne bune pentru favoriții miilor de fani ploieșteni. Fiind vorba poate de cel  mai important meci de acasă de până la finele turului de campionat, ar fi absolut firesc ca numărul se susținători morali ai lui Claudiu Tudor & Co. să revină măcar la cel de la meciul de debut în acest eșalon, de pe arena Ilie Oană, cu AS Tufeni-Băicoi.

Foto: www.republicanii.ro și www.jurnalulph.ro