Lovitură de trăsnet pe capul Petrolului: vicepreședintele executiv Mihai Dogaru, acuzat că i-ar fi dat mită unui fost coleg din CJA „Emil Vlaiculescu” Prahova!!! Bucureșteanul Andrei Antonie arbitrează, sâmbătă, meciul dintre CS Mioveni și Aerostar Bacău. Oficialul s-ar afla sub anchetă la Parchetul Tribunalului București!

Dragos Trestioreanu -

Lovitură de trăsnet pe capul Petrolului: vicepreședintele executiv Mihai Dogaru, acuzat că i-ar fi dat mită unui fost coleg din CJA „Emil Vlaiculescu” Prahova!!! Bucureșteanul Andrei Antonie arbitrează, sâmbătă, meciul dintre CS Mioveni și Aerostar Bacău. Oficialul s-ar afla sub anchetă la Parchetul Tribunalului București!

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de meciul de la Cluj, dintre Universitatea și Petrolul Ploiești, o adevărată lovitură de trăsnet a căzut pe capul clubului găzarilor, siteul „Gazetei sporturilor” și cel al „ProSport” notează că vicepreședintele executiv al găzarilor, Mihai Dogaru (foto sus, în stânga, alături de fostul antrenor principal Viorel Moldovan și de președintele executiv Costel Lazăr), cel care este, totodată, și manager general la Veolia Energie, ar fi oferit o sumă de bani – diferită de la un site la altul, ba 4.000, ba 6.000, ba 5.000, de euro însă, toate – arbitrului partidei de sâmbătă dintre CS Mioveni și Aerostar Bacău, bucureșteanul Andrei Antonie (40 de ani; foto al titlu și în text, pe vremea când arbitra la Boldești, în campionatul Ligii A Prahova). Dar știrea nu precizează și care ar fi justificarea actului și de ce ar fi procedat astfel oficialul clubului găzarilor. Se știe, scriu aceleași siteuri centrale, numai că Antonie ar fi reclamat tentativa de mituire, pe care ar fi și refuzat-o! Siteul www.gsp.ro menționează că Dogaru ar fi acum în anchetă la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, după ce i s-ar fi făcut și un flagrant, de către organe abilitate!

Cum, posibil, nu toți petroliștii, în special, sau iubitorii sportului rege, în general, cunosc personajele implicate în așa-zisa tentativă specificată mai sus, merită făcută o incursiune în trecutul de cavaler al fluierului din capitala țării al lui Andrei Antonie. Mai exact, cel acuzat recent, în mod vehement, de către foști petroliști, antrenorul principal actual al Universității Cluj, adversara de mâine a Petrolului, nemțeanul Costel Enache, și mijlocașul Ioan Filip, din trupa „șepcilor roșii”, pentru prestația tendențioasă din confruntarea cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, din sferturile Cupei României! Trec peste prezent, și „merg” în trecut, adică – așa cum mi-a declarat fostul arbitru Silviu Crângașu, actual șef al AJF Prahova și, evident, membru al CJA, la momentul respectiv – la perioada de timp în care la conducerea Comisiei Județene de Arbitri „Emil Vlaiculescu” Prahova se afla Gheorghe Andrei.

Atunci, adjunctul ex-goal-keeper-ului Petrolului era… Mihai Dogaru, fost junior al găzarilor, echipier ulterior, tot ca fundaș stânga, la o divizionară C, Conpet Ploiești, și devenit arbitru după ce a renunțat la activitatea de fotbalist. Ca membru, fără vreo funcție în CJA mai sus-amintit, se afla și un… tânăr arbitru bucureștean, dar care figura ca domiciliat în Breaza, Antonie justificând astfel prezența lui în județul nostru. Evident, ca parte din aceeași comisie, Mihai Dogaru (fost arbitru din lotul Ligii a III-a) și Andrei Antonie se cunoșteau foarte bine, pe-atunci! Dacă o fi avut acum cel din urmă – revenit între timp, acasă, la București și fiind promovat în lotul Ligii 1, în 2017, iar în ultima vreme fiind tot mai delegat de către CCA – vreun „cui” contra fostului coleg, asta va rămâne de aflat.

Contactat pentru a comenta știrea de Breaking News din faptul serii de sâmbătă, președintele executiv Costel Lazăr a replicat, stupefiat, pentru www.gazetaph.ro: „Nu știu nimic de așa ceva! Și nici nu cred! Am văzut numai ce s-a scris pe siteuri. Nu am glume cu Andrei Antonie și, de altfel, cu niciun arbitru! Cred însă că este o înscenare mizerabilă, dar în fapt o furtună într-un pahar cu apă, provocată înaintea unor meciuri decisive. Eu tot nu cred că s-ar fi întâmplat așa ceva, indiferent de ceea ce scriu unii sau alții. Nu știu nimic nici de declarații, nici de flagrant! Știu chiar mai puțin de cât știți voi, jurnaliștii! Dar vă pot spune ceva. Ce șanse mai avem noi la play-off? Chiar și cu o victorie la Cluj, tot depindem de patru-cinci rezultate din alte meciuri. Hai să fim serioși, pentru ce să facă o asemenea faptă un oficial de-al nostru?!? Dar, după ce-am pierdut meciul cu CS Mioveni, așa cum l-am pierdut, a văzut toată lume, ce nebunie văd acum, asta nici prin minte nu putea să-mi treacă”!

Altfel, revenind la meciul din sferturile de finală ale Cupei României de la Cluj, atunci când s-a făcut analiza prestației arbitrului, expertul de profil al postului de televiziune Digisport, fostul mare arbitru internațional Ion Crăciunescu, a scos în evidență marile erori ale lui Andrei Antonie, care au privat-o pe „U”Cluj, printre altele, și de un penalti clar, într-un moment favorabil echipei ardelene! Mai mult, Crăciunescu nu s-a sfiit să afirme, la același post, că este umit de ce CCA îl deleagă atât de des pe Antonie, dar – a zis apoi, malițios, arbitrul de altădată – s-ar putea ca… produsele de patiserie și cofetărie produse de către firma părinților și a arbitrului să fie motivul, fiind distribuite „unde trebuie”, de sărbători! Recunosc că… amandinele de la „Casa Antonie”, pe care le-am cumpărat acum câțiva ani de la Kaufland Sud chiar au fost foarte bune! Dacă, în campionatele trecute era mai mult rezervă, în anul promovării în L1 având în total 17 prezențe, în 2021 aproape nu a fost meci de L1, L2 ori Cupa României fără Antonie la centru! Asta, deși erorile se adunau de la meci la meci, așa cum au scos în evidență toate siteurile de sport sau care tratează sportul ori televiziunile!

După meciul de la Ploiești, dintre Petrolul și CS Mioveni, decis de două erori flagrante de arbitraj, în care au fost implicați ambii asistenți, cât și centralul acelui meci, viciindu-se rezultatul final, însă dându-se foarte puțină importanță în media de specialitate, este bizar cum de numele aceleiași beneficiare a arbitrajului de doi lei de-atunci se leagă un nou scandal legat de arbitraj. Asta chiar dacă primarul Ion Georgescu al Miovenilor declară că nu se prea mai ocupă de fotbal, nu știe cine va fi arbitrul de sâmbătă, dar dacă a fost dată mită, atunci „derbedeul să fie pedepsit”! Ce-a omis să spună edilul este dacă… toți sau numai unii! Ca o concluzie personală, nu prea cred că un om de factura morală a lui Mihai Dogaru- pe care îl cunosc încă de pe vremea când era copil, tatăl lui fiindu-mi coleg de serviciu înainte de a intra eu în presă – ar fi avut vreo tentativă de mită, câtă vreme calificarea în play-off a Petrolului ține mai mult de un miracol sau de o minune dumnezeiască, așa cum a afirmat jucătorul Viorel Lică. Și de ce să îi dea bani fostului coleg de comisie județeană de arbitri, ce ar fi putut face acesta?!? Să… marcheze în locul unei echipe din subsolul ierarhiei, pe terenul uneia atât de aproape de play-off?!? Hai să fim serioși, vorba lui Costel Lazăr! Cum a existat și graba de a se anunța, înainte de finalizarea anchetei, Comisia de Integritate de la FRF, cazul pare cusut cu ață albă, iar cineva are interesul chiar de a o scoate pe Petrolul din Liga a II-a! Dar, vom vedea pentru cine și de ce s-a făcut anunțul lui Andrei Antonie…

Foto: www.liga2.prosport.rowww.fcpetrolul.ro, www.ae3r-ploiesti.ro www.ziarulprahova.ro și www.digisport.ro