Lucian Avramescu a fost înmormântat, astăzi, cu onoruri militare, în propria livadă de la Sângeru

Daniel Dimache -

Lucian Avramescu a fost înmormântat, astăzi, cu onoruri militare, în propria livadă de la Sângeru

 

Lasă-mă, Doamne, între pietre-o piatră

O, Doamne, m-ai scutit întâi de voce
Lăsat ca un perete fără gură
Și-ai luat la rând firava mea făptură
Strivind-o ca un uriaș atroce

Nu sunt în stare să-l repet pe Iov
Cărat-am în spinare de prin sate
Comori de piatră trist abandonate
Iar Maicii i-am clădit înalt alcov

Cu ce-am păcătuit? Iubind, știi bine,
Dară iubirea n-a fost mincinoasă
Chiar dacă nu mereu am dus-o-acasă
O, Doamne, și cât te-am iubit pe tine

Mă subțiezi ca pe-un cărbune-n vatră
Ce nu mai face-o minimă văpaie
Foc, din cel trecător, de paie
Lasă-mă, Doamne, între pietre-o piatră

Poetul, scriitorul şi gazetarul Lucian Avramescu şi-a găsit liniştea eternă în comuna natală Sângeru, pe 12 decembrie, atunci când inima a ales să-i devină…„de piatră“.

La 73 de ani, după o boală care, în urmă cu doi ani îl lăsa fără voce şi care l-a măcinat încet-încet, a simţit că i se apropie momentul trecerii dincolo. O spun cei apropiaţi cărora le-a trimis „cuvinte pe-o cartelă“, aşa cum le spunea SMS-urilor, o mărturisesc şi poeziile din ultima vreme, dar şi dorinţa de a fi înmormântat  în livada cu meri a Muzeului Pietrei – zidire unică-n ţară, adresată Patriarhiei Române şi acceptată..

Născut pe 14 august, în 1948, la Sângeru, Lucian Avramescu a avut o activitate intensă în lumea scrisului, publicând 30 de volume de poezie, dar şi note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice. S-a bucurat de recunoaşterea talentului său şi pe plan international, operele fiindu-i traduse și publicate în reviste literare sau în antologii din Polonia, Bulgaria, Rusia, Israel, China, Anglia, Irak, SUA, Germania, Franța, Olanda, Turcia etc.  A fost cel care a pus bazele A.M. PRESS, prima agenție de presă cu capital privat de după ’89.

Dar a mai avut o pasiune: cea de a cunoaşte şi da viaţă pietrei. Muzeul Pietrei, unic în ţară, numără peste 3.000 de piese, de la râșnițe de cereale și colace de fântână, la cruci și o copie a tronului de la Balcic al Reginei Maria. Toate au fost achiziționate de fondatorul muzeului, una câte una, umblând prin împrejurimi, cărându-le cu mașina lui, mai rar fiindu-i aduse la poartă.

Imaginea de ansamblu este impresionantă. Piesele muzeului sunt așezate în trei curți consecutive, dintre care a doua, pentru amuzamentul copiilor care vin acolo, are și o fermă de animale: găini, păuni, un berbec poreclit Burebista, căprițe cameruneze, un ponei și multe altele, după cum scrie https://ziarullumina.ro/

Aici, putem vedea şi Biserica de Piatră din Livadă, închinată Maicii Domnului. Puteţi vedea imagini şi modul în care îşi arăta ctitorul recunoştinţa faţă de donatori, pe pagina de facebook a Muzeului Pietrei: https://www.facebook.com/muzeulpietrei  

Astăzi, muzeul a primit o altfel de vizită. A celor care au dorit să-l conducă pe Lucian Avramescu pe ultimul drum. Printre aceştia, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cristian Apostol, dar şi consilieri judeţeni.  

A fost înmormântat cu onoruri militare, în livada sa, între creaţiile sale şi aproape de familie.

Însă spiritul şi creaţiile nu îi vor putea fi acoperite de o piatră de mormânt…

(Comunicat CJ Prahova)