„Lupii galbeni” au dat-o la pace cu „Lupii verzi”! A venit la Petrolul, tot de la Dunărea Călărași, și portarul Cezar Lungu

Dragos Trestioreanu -

„Lupii galbeni” au dat-o la pace cu „Lupii verzi”! A venit la Petrolul, tot de la Dunărea Călărași, și portarul Cezar Lungu

Astăzi, 5 februarie 2019, pe unul dintre terenurile din complexul sportiv Fanatik Tour, dar nu pe cel pe care s-au disputat primele două teste de la Lara, s-a desfășurat al treilea meci amical al Petrolului din pauza competițională de iarnă, cel contra singurei formații de același eșalon pe care „lupii” au avut-o în programul cantonamentului din Turcia, Ansan Greeners FC. Mai precis, o combatantă din K League 2, adică eșalonul secund din Coreea de Sud. Adversarilor găzarilor, care au terminat ediția 2018 (se joacă după sistemul „primăvară-toamnă”) pe locul 9 din 10, li se mai zice… „Lupii verzi”. Așa că, am avut parte, azi, de-un duel între „lupi” de… diverse culori!

Antrenorul principal al ploieștenilor, Mugurel Cornățeanu, a optat pentru un modul 1-4-1-4-1, contra unei echipe dispuse la efort maxim și afișând bine cunoscuta seriozitate a celor din țara dimineților liniștite. În plus, fotbaliștii echipați în negru și cu mânecile tricourilor albe – printre care și-au făcut loc și doi brazilieni interesanți, Gustavo Vintecino (nr. 9, un vârf tehnic în vârstă de 23 de ani) și, mai ales, Fauver (nr. 10, un stângaci de 24 de ani care i-a scos sufletul lui Alexandru Țigănașu, în repriza I), plus un japonez (Masatoshi Ishida, 23 de ani) – au etalat și un joc mai aproape de cel modern, cu schimburi rapide, din doar o atingere, cu dorință de a marca și de a se impune. În destule momente, tactica le-a mers, hărțuind defensiva cam șubredă, din nou, a Petrolului, din care s-ar părea că doar grecul Georgios Sarris și tânărul Florin Borța ar merita luați în calcul pentru primul „11”, în cele 17 etape rămase de bifat până la finalul sezonului. Apărarea este, de fapt, cuiul lui Pepelea, iar fără cel puțin doi fundași centrali bine ochiți și aduși cât mai rapid, va fi deranj mare pe oriunde ar juca „lupii”. Dar mai ales în deplasare!

De remarcat că, în fiecare dintre cele trei meciuri-test de până acum, absolut toate oponentele au deschis scorul, în ultimele două meciuri amicale chiar din primul sfert de oră! Mai mult, în două jocuri, primul și al treilea, petroliștii au alergat cu folos după egalare, reușind-o în mitanul secund cu FK Belasica Strumica și stabilind atunci rezultatul final, 1-1, în vreme ce cu Ansan Greeners FC au trebuit s-o facă de două ori chiar, pentru a se salva de la al doilea eșec consecutiv. Ei bine, actuala defensivă, cu o singură noutate, de fapt, mai sus-amintitul Sarris, un transfer bun, a încasat patru goluri, adică o medie de 1,33/meci. Asta în vreme ce atacul stă bine cu o medie de exact un gol înscris/partidă.

De la mijloc în sus, fără totuși să strălucească, poate și din cauza – zic și eu, nu dau cu parul! – unei eventuale supraîncărcări, care împiedică prospețimea, Petrolul nu stă rău. Când se va consemna și „descărcarea”, sunt șanse să apară și un joc mai plăcut ochiului, pentru a nu se ajunge la… déjà-vu-urile ulterioare masivelor schimbări de efectiv, din ultimele două sezoane. Nu-i vina celui care alege jucătorii, după Wyscout, InStat și ce-o mai fi, ci – în primul rând – a celor care nu arată, acum, pe teren ce… scrie în CV-uri! Sau, cine știe?, nu o exista comunicare deplină între strateg și executanți. Ceea ce ar fi ceva mai dificil de surmontat.

Petrolul a primit două goluri pe greșeli personale, cum sună adesea declarațiile tehnicienilor, indiferent de echipă sau eșalon. La primul, cel din minutul 13, am avut impresia că lui Țigănașu i-a intrat soarele în ochi, tot privind traiectoria mingii de angajament a unui adversar, iar atunci când i-a sărit mai aiurea, a pierdut trist, mai degrabă, decât… amuzant, duelul fizic cu Fauver, cel care i-a luat fața și a trimis imediat la colțul lung, de la 13 metri, puțin lateral dreapta! Putea tânărul portar integralist Ianoș Brînză să se opună șutului? Nici vorbă! Execuția fotbalistului cariocas a fost perfectă.

La a doua reușită a asiaticilor a fost vorba de erori în lanț. Pe stânga, în sensul de atac al sud-coreenilor, unul dintre jucătorii acestora a primit, liber complet, balonul – unde era Alberto Olaru, cel care puțin mai înainte a fost aproape să trimită în propria-i poartă, întrebuințându-l serios pe Brînză, pentru a împiedică un autogol?! – și a trimis în „6 metri”, Sebastian Ghinga a fost surprins, coechipierul lui dintre buturi nu a riscat o ieșire, și astfel Chan-jun Bang a trimis la colțul lung, pentru un rapid 1-2. Un scor venit la numai cinci minute după ce Robert Moldoveanu (68) transformase cu fentă un penalti just acordat, la faultul din careul mare, de pe stânga, asupra lui Cătălin Ștefănescu. Noroc că la 10 minute după prima egalare, același Moldoveanu a combinat perfect cu Nini Popescu, cel care a înscris în stil mare, cu o execuție care îl recomandă a fi mai mult folosit în ceea ce a mai rămas din retur! După o cursă aproape de flancul stâng, Nini a combinat inteligent cu numărul 99, care i-a pasat înapoi, pentru o reluare din prima, în colțul opus. Frumos gol! Cel care a stabilit și scorul final, 2-2 (0-1), unul absolut echitabil. Nu trebuie uitat însă marele ghinion al excelentului fotbalist Laurențiu Marinescu, el trimițând de două ori în transversală obiectul de joc, după lovituri de cap!

De-a lungul transmisiunii live de pe Youtube a lui Cristi Chircă – felicitări, din nou, echipei media de la Lara! -, am mai reținut momentul de dinaintea executării loviturii de la „11 metri” a Petrolului, cu armeanul Edgar Malakian luând balonul să execute și cu tinerii Robert Moldoveanu și Saim Tudor apropiindu-se de punctul cu var și ridicând apoi brațele în direcția băncii echipei lor, pentru a întreba cine primește girul lui Cornățeanu. A „avut câștig de cauză” junele dinamovist, care a și transformat, cum scriam mai sus, cu sânge rece. De lăudat gestul lui Malakian, fotbalist mai vârstnic decât coechipierul său, de a-i lăsa în liniște balonul și, apoi, de a-l felicita primul pentru reușită! Apropo de Edgar, el s-a implicat mult în joc, la combinații, cerea mingea în poziții bune, dar – de data asta neplăcut! – unii dintre colegi, nu are importanță cine, deocamdată, preferau să paseze oriunde altundeva, numai lui, nu! Așa ceva e nepermis la acest nivel! Și-acum, mai jos, lotul din partida cu „Lupii verzi”: Brînză – Borţa (65 – Olaru), Sarris (65 – Ţicu), Cazan (46 – Ghinga), Ţigănaşu – Puşcaş (46 – Chindriş; 89 Bratu) – Rusu (65 – Saim Tudor), Marinescu (65 – Malakyan), Kozoronis (70 – Nini Popescu; 87 – Enache), Stoica (46 – Ştefănescu) – Arnăutu (46 – Moldoveanu).

Altfel, în ochii oficialilor găzarilor, președintele executiv Cristi Vlad, vicepreședintele Octavian Grigore, avocatul Dragoș Ferariu și team managerul Costel Ilie, plus ai unui nou echipier al Petrolului, Cezar Lungu – portarul trecut și pe la Steaua, Astra sau Dunărea Călărași (la cea din urmă împreună cu alt actual petrolist, Cristian Pușcaș) venind de la aeroportul din Antalya direct la terenul pe care jucau de-acum colegii de echipă a lui -, au debutat și doi dintre cei trei juniori din propriul centru luați în cantonament. A fost vorba despre mijlocașul central Robert Enache și cel de bandă Mario Bratu. Poate i se va oferi și goal-keeper-ului Alexandru Radu aceeași șansă, măcar pe finalul duelului amical de vineri, 8 februarie, cu ucrainienii de prim eșalon de la Desna Chernihiv (locul 6). O confruntare care va fi găzduită, de această dată, de stațiunea Side. La Lara, Petrolul și Ansan Greeners au fost urmărite și de antrenorul principal al Rapidului, Daniel Pancu, care, potrivit colegului de breaslă Cristian Anghelescu, prezent la fața locului, s-a declarat interesat de ambele combatante!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.cristian-anghelescu.ro