„Lupii”, împușcați de italianul Iașiului. Al lor e numai la număr!

Dragos Trestioreanu -

„Lupii”, împușcați de italianul Iașiului. Al lor e numai la număr!

Timp de 68 de minute a rezistat fără gol primit Petrolul pe arena Emil Alexandrescu, din Iași, CSMS-ul reușind să înscrie abia după scurgerea a peste o oră de joc, dar numai grație execuției spectaculoase – peste zidul în care Astafei, Zoubir și Bucșa nu au sărit cât să se opună eficient mingii plasate – a italianului din teren al echipei moldovene, Gianmarco Piccioni (foto, cu numărul 11; www.dolcesport.ro), inspirat trimis în iarbă de către compatriotul său de pe bancă, Nicolo Napoli. Așa cum era de așteptat, Ionuț Voicu și coechiperii săi, nepreavând știința construcției jocului, s-au chinuit s-o bage „în ațe”, reușind-o doar dintr-o fază fixă – lovitură liberă directă de la 17 metri, puțin lateral stânga, provocată de către Daniel Stana, din nou „bestia nera” pentru Petrolul, după o eliminare și două runde de stat în tribună, pentru diverse suspendări. Un fel de… alt Adrian Ropotan!

Interesant este însă că prima oportunitate de a înscrie a avut-o Petrolul, șutul lui Abdellah Zoubir, de la peste 30 de metri, aproape lateral dreapta, trecând puțin peste vinclul stâng al porții lui Branko Grahovac. Numai că, următoarea ocazie, cât de cât, de a marca a „lupilor” a venit abia în repriza secundă, atunci când Markos Michail s-a lansat într-o cursă, l-a pierdut pe drum pe Narcis Bădic, dar a tras moale, de la 17 metri, din unghi de 45 de grade, de pe dreapta, Grahovac reținând simplu. Nici ieșenii nu s-au putut lăuda cu cine știe faze calde poartă, cea mai mare fiind atunci când Llullaku, liber în lateral dreapta, a trimis un fel de șut-centrare, Alexandru Benga a respins în Alberto Cobrea și, apoi, tot el a degajat, fază consemnată în prima jumătate a partidei.

A fost un meci mai fără sare și piper, care a arătat un Petrolul „stors” din cauza nemulțumirilor de ordin financiar și un CSMS Iași lipsit de fantezie. A mai greșit și centralul Dragoș Istrate, enervându-l la culme pe Victor Astafei, cel înlocuit de Gane pentru a nu fi eliminat, ulterior primirii cartonașului galben. Scos de pe teren imediat după golul lui Piccioni, fotbalistul cu cască și… păr verde s-a dus în peluză și a rămas acolo până la finele partidei, conversând cu ultrașii deplasați la Iași, părând unul de-al lor, mai ales după ce a purtat și un hanorac inscripționat cu denumirea unei brigăzi! Un alt moment deosebit s-a consemnat tot în mitanul secund, atunci când Bojan Golubovic l-a lovit în tâmplă pe Constantin Mișelăricu, acesta din urmă căzând inert pe gazon. După intervenția medicului echipei… gazdă – Petrolul nu are contract cu un doctor pentru meciurile din deplasare și pentru antrenamente!!! -, Mișelăricu a revenit în joc, dar după câteva minute a dat semne de confuzie, fiind comoționat, după alt duel cu Golubovic. Cum Ionel Gane făcuse toate modificările, echipa oaspete ar fi trebuit să rămână în inferioritate numerică, mai ales că medicul Iașiului, dar și centralul, îl obliga pe petrolist să meargă la ambulanță. A și stat acolo câteva minute, iar apoi – dând dovadă de maxim devotament și curaj – fundașul central al trupei găzarilor s-a întors pe teren, fiind chiar în mijlocul unei faze ce ar fi putut conduce la egalarea scorului, pe final!

Rămasă la șapte puncte de celălalt loc retrogradabil, pe care ACS Poli Timișoara pare tot mai mult bătută în cuie, în special după eșecul la scor de la Cluj, în fața CFR-ului, scor: 1-5, și la 10 de poziția de baraj, ocupată de FC Voluntari, cu cinci etape înainte de finele Ligii 1 Orange, Petrolul nu este retrogradată matematic, dar – deja – nimeni nu mai speră decât cel mult la cele trei puncte necesare pentru atingerea baremului impus de LPF! Urmează meciurile, de acasă, cu cele două combatante de pe arena Constantin Rădulescu, primul cu cea mai spectaculoasă formație din play-out, CFR Cluj, vineri, 6 mai, ora 18.00, în direct la televiziunile Look Plus, DigiSport 1 și Dolcesport 1, iar următorul – luni, 16 mai, de la 20.30, „live” la aceleași posturi TV, cu viitoarea, mai mult ca sigur, retrogradată, și ea, în eșalonul secund, ACS Poli Timișoara. Din două încercări pe „Ilie Oană”, ar fi bine să se obțină punctele de barem, de la salvare luându-și adio, deja, până și cel mai optimist suporter al Petrolului.

CSMS IAȘI: Grahovac 6.5 – I. Voicu (cpt) 6.5, Frăsinescu 6.5, Ciucă 6.5, Bădic 6.5 – Bole 6.5, Al. Crețu 7, Mitic 6.5, Llulaku 6.5 (46 – Nuno Viveiros 6.5) – A. Cristea 6.5 (61 – Piccioni 8), Golubovic 6 (90+3 – Saric). Antrenor: Nicolo Napoli.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 5.5 – Beța 6.5, Mișelăricu 6.5, Benga 6.5, Begeorgi 6 (75 – Paolucci 4.5 ) – Ziani 6, Stana 5, Bucșa 5.5, Mareș 5.5 (46 – Michail 6) – Zoubir 6.5 – Astafei 5.5 (69 – Pacar 5.5). Antrenor: Ionel Gane.

Au arbitrat: Dragoș Istrate 6.5 – Bogdan Gheorghe 7 (ambii din București) și Sebastian Stoianov 7 (Constanța).

Arbitru de rezervă: Andrei Chivulete (București).

Observatori: Romulus Chihaia (București), pentru joc, și Iosif Olah (Sfântu Gheorghe), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Mareș (3), Mișelăricu (33), Mitic (54), Astafei (60), Golubovic (74).

Revenind la cele scrise mai sus, exceptându-l pe tehnicianul gazdelor, în cele două tabere a fost câte un atacant italian. În timp ce, având un CV cu mult mai important decât adversarul său, Michelle Paolucci a făcut figurație în cele aproape 20 de minute petrecute pe teren, Gianmarco Piccioni – care a prins puțin peste o jumătate de oră în iarbă – a punctat decisiv, menținând astfel intacte speranțele echipei sale de a se califica în… Europa League! Ambiția lui Piccioni de a marca a fost urmată de o descătușare, el alergând spre tribuna I a stadionului din Copou, cu degetul în dreptul buzelor și… șutând, apoi, în plasa gardului împrejmuitor! Italianul de pe bancă a elucidat, la final, ce se întâmplase: „Sunt mulțumit de Piccioni, pentru că a marcat golul care ne-a câștigat meciul. Toată lumea l-a înjurat până acum, iată că ne-a adus victoria!„. Asta în vreme ce pe Paolucci abia de l-am zărit în joc! Italieni și… italieni!

Omologul lui Napoli a declarat la „Dolcesport” că „e greu sa spun ceva, situația nefiind ușoară. A fost un joc închis, cu puține faze de poartă, noi am avut câteva situații, dar Iașiul a decis meciul la acea fază fixă. Zidul nu a sărit și nu pot să îmi dau seama de ce. Păcat! Mai sunt cinci etape, sper să terminăm acest campionat cu fruntea sus. Sper să ne regăsim motivația la următoarele meciuri, fiind vorba despre orgoliul nostru”. Chemat, și el, la flash-interviu, de către reporterii televiziunilor ce dețin drepturile de transmisie exclusive, Constantin Mișelăricu – cel pe care, în repriza secundă, centralul Dragoș Istrate l-a trimis la ambulanță, interzicându-i să mai stea pe teren și procedând ca un… arbitru de box! – a îmbinat pesimismul cu onoarea: „Practic, ni s-a dus orice speranță pentru sezonul acesta să mai rămânem în prima ligă. Dar, ținând cont de problemele pe care le avem și tot ce se învârte in jurul nostru, eu cred că ne facem totuși treaba. Trebuie să continuăm munca până la final și să nu abandonăm deja acest campionat”. O declarație neașteptată a avut, la finalul meciului, nonconformistul, dar și sufletistul, Victor Astafei: „E păcat că am pierdut. Este foarte stresant când dai totul pe teren şi nu reuşeşti să iei măcar un punct. E dificil să ne mai putem motiva în condiţiile în care unii băieţii n-au bani să se ducă la frizerie! Pentru prima dată de când sunt fotbalist, un arbitru m-a întrebat dacă sunt blat, la acea ieşire nervoasă a mea, considerând că vreau să fiu dat afară! Nici nu am ştiut ce să-i răspund. N-am auzit aşa ceva de la niciun arbitru, până acum! Situaţii dificile sunt la mai multe echipe, dar ca la noi n-am mai auzit să fie și în altă parte. E greu în astfel de condiţii să mai putem spera la ceva şi să ne ridicăm la nivelul cerinţelor suporterilor”.