Magnificul Pecanha a salvat remiza de pe terenul câștigătoarei Supercupei, apărând un penalti în ultimul minut de joc!

Dragos Trestioreanu -

Magnificul Pecanha a salvat remiza de pe terenul câștigătoarei Supercupei, apărând un penalti în ultimul minut de joc!

La doar trei zile după ce a fost eliminată pe nedrept, în optimile Cupei Ligii-Adeplast, la Timișoara, de ACS Poli, după o eroare gravă de arbitraj, Petrolul a început la fel ca în Banat meciul din etapa a X-a a campionatului Ligii I, de la Târgu Mureș, cu echipa ce și-a adjudecat, în vară, Supercupa României, AS Ardealul. Tot cu Moussa în prim-plan, ca și pe arena Dan Păltinișanu, de data aceasta cu succes,  găzarii reușind să și marcheze. Dacă, în Cupa Ligii, atacantul tunisian a ratat deschiderea scorului, sâmbătă seară, pe „Trans Sil”, a scos inteligent un penalti, deepășindu-l pe Ivan Gonzales în careul mare și obligându-l pe spaniol să-l faulteze clar. Faza pornise de la Ropotan, care i-a pasat coechipierului său din avanposturi, deși fuse contrat dur de către un adversar. Fostul internațional și-a asumat, apoi, sarcina de a executa lovitura de pedeapsă și a făcut-o bine, șutând în dreapta lui Stăncioiu, cel care ghicise însă direcția șutului. După doar două minute, „lupii” și-au arătat iar colții, Beța aruncând de la margine, același Moussa trimițând balonul, cu pieptul, la Zoubir, reluarea francezului, de la 18 metri, ușor lateral dreapta, trecând puțin pe lângă colțul scurt. Apoi, ploieștenii s-au blocat perfect, profitând de jocul exact al defensivei, în fața căreia a funcționat perfect cuplul de închizători Bucșa-Ropotan, cu o mențiune în plus pentru cel de-al doilea, care părea să facă, în sfârșit, cel mai bun meci al lui la Petrolul. Drept urmare, mureșenii au avut prima oportunitate de a marca abia cu două minute înainte de scurgerea primei jumătăți de oră a partidei, atunci când Pecanha avea să-și anunțe prestația senzațională din acest meci. Brandan a executat înalt un corner în careul mare advers, Jazvic – scăpat, atunci, din marcaj – a reluat, cu capul, de la 10 metri, din poziție centrală, însă agilul goal-keeper brazilian a scos formidabil de sub transversală. Tot croatul, foarte activ în prima repriză, chinuindu-l mult pe Beța, a fost la originea ultimei ocazii a celui dintâi mitan, pasa lui perfectă nefiind totuși fructificată de Axente, cel care îi luase locul, destul de devreme, olandezului Kortzorg, antrenorul Vasile Miriuță întărind atacul echipei sale cu un al doilea vârf încă din minutul 30.

De altfel, Miriuță a mutat repede în acest duel, după Axente mai intrând Pedro, la reluare, și – apoi – și Balic, când se scursese doar o oră din întâlnire. Situație în care a schimbat des așezarea pe teren a trupei de la ASA.  Batavul cu nume iberic a avut o acțiune individuală de toată frumusețea, șutul lui de la 25 de metri, aproape perpendicular pe axul buturilor ploieștenilor, fiind deturnat, din nou, cu inspirație de către Pecanha (50). Gazdele au continuat să atace, în vreme ce oaspeții au mai renunțat la ofensivă, pentru a putea să reziste iureșului ardelenilor. Au reușit-o la fel ca și la Timișoara, primind gol la o fază fixă, de data aceasta, în urma unei noi lovituri de la colțul terenului „marca Brandan”, pe care Balaur a fructificat-o, cu o lovitură de cap, de la 6 metri, profitând de deruta lui Faug-Porret, oponentul direct al său, în acel moment. A fost singurul moment în care Pecanha nu a mai putut face nimic, el neavând însă nicio vină la egalarea din minutul 68, în Banat perimindu-se gol cu doar 60 de secunde mai devreme.

Spre meritul lor, după restabilirea echilibrului pe tabela de marcaj, jucătorii lui Eusebiu Tudor nu s-au lăsat copleșiți și puteau reveni chiar la conducere, tot în urma unei faze fixe: corner executat de pe dreapta de Zoubir, urmat de o reluare acrobatică spectaculoasă a lui Moussa, cel care a avut o evoluție apreciată și la Târgu Mureș. Stăncioiu a răspuns în aceeași manieră cu a omologului din poarta Petrolului, deturnând mingea în corner, de lângă colțul stâng (74). Însă, totul se putea transforma, pentru „lupi”, într-un castel de nisip ori în coșmar, atunci când Ropotan a stricat tot ceea ce făcuse bun până în acel moment. Deși avea un cartonaș galben, a simulat un atac al lui Balaur, în preajma suprafeței de pedeapsă adverse, iar centralul Horațiu Feșnic nu l-a iertat: al doilea cartonaș galben și eliminare (81)!. Erau clipele în care Sebi Tudor începuse să facă schimbări la „foc continuu”, expulzarea din teren a mijlocașului central dându-i peste cap planurile: din primul posibil intrat pe gazon, Tamuz a ajuns, până la urmă, ultimul, devansându-l Lemnaru și Chiriță, apreciați drept mai mobili pentru un final pe muchie de cuțit. Totul se putea termina pentru oaspeți în minutul 90, când – la un duel în marginea interioară a careului de „16 metri”, revenit pe stânga, după ce jucase pe dreapta până atunci, în repriza secundă – Jazvic l-a impresionat, în sfârșit, pe arbitrul Feșnic cât să pună mingea pe var. Era al treilea contact dintre mijlocașul de bandă al mureșenilor și fundașul dreapta ploieștean Beța, de fiecare dată, până atunci, jucătorul de la ASA cerșind fie o lovitură liberă, fie un penalti. Feșnic a rezistat atunci, nu și pe final de meci, când a dictat penalti. Unul care, dacă s-ar acorda mereu, ar fi zeci/meci! Beneficiar al unui șut-bombă, Gabi Mureșan a executat, acum, plasat, spre dreapta lui Pecanha  (foto, felicitat de Dan Bucșa; www.dolcesport.ro), cel care a reacționat ca și la Botoșani, în sezonul trecut, salvându-și astfel echipa, sud-americanul respingând lovitura de la „11 metri” a căpitanului lui ASA! Asta după ce, șapte minute mai devreme, respinsese în corner, de la colțul stâng, reuarea cu călcâiul, din careul mic, a lui Ramiro Costa, ulterior unei centrări a lui Golanski, de pe dreapta. Petrolul a rezistat și în cele patru minute de prelungiri și a obținut astfel remize pe terenul echipelor ce și-au disputat, la Constanța, în iulie, Supercupa României, ASA și FCSB! Numai că are doar o singură victorie, când mai sunt doar trei etape și se va termina turul sezonului regular și nu poate scăpa deloc de „lanterna roșie”!

La Târgu Mureș, a fost ceva cert. Chiar și în situația gravă în care se află, Petrolul nu a arătat a echipă de play-out. Este posibil ca jucătorilor să le fi folosit și șederea împreuna, sub control, de-a lungul întregii săptămâni, exceptând ziua de luni. S-a acomodat astfel mai bine și bulgarul Genev, deși iar nu a rezistat pe teren 90 de minute, trebuind să fie înlocuit din nou pentru probleme musculare, el dereglând angrenajul într-un final de infarct. Acum însă, s-a completat mai bine cu Benga, cel care rămâne șeful apărării. Probleme au fost pe flancurile ap[r[rii, acolo unde Faug-Porret și Beța au mai dat semne de slăbiciune, e drept și din cauza unor adversari direcți periculoși. Și Bucșa a jucat bine, către sfârșitul partidei trecând, ca la Timișoara, în defensivă. Trimis în banda dreaptă, Zoubir nu s-a simțit deloc în apele lui, poate fiind și obosit. Mingicarul francez are nevoie de spațiu de acțiune pentru a fi eficient, iar în bandă nu beneficiază de așa ceva. În Ardeal a făcut cel mai slab meci al lui de până în prezent. Folosit iar ca play-maker, Marinescu a jucat în nota lui, vârsta și accidentările împiedicându-l să dea drumul mai repede la joc. Prinzând un meci întreg, Peteleu a greșit mai puțin, având – în sfârșit – o evoluție mai consistentă. În atac, Moussa crește de la partidă la partidă, devenind titular inamovibil în avanposturi. Când va și înscrie mai mult, se va putea că este un transfer perfect, lăsat… moștenire de Mihai Joița. Până acum, pare o copie fidelă a marocanului Monsef Zerka – adică un bun pivot, nu și un marcator. Introduse târziu pe teren, rezervele utilizate de către tehnicianul Petrolului nu au avut timp decât să alerge pentru menținerea remizei, neremarcându-se cu nimic special. Peste toți petroliștii care au fost pe arena Trans Sil, sâmbătă seara, omul meciului – Pecanha, cu siguranță… cel mai bun transfer din vară al Petrolului! Fără portarul cariocas, soarta găzarilor ar fi fost deja pecetluită!

ASA TÂRGU MUREȘ: Stăncioiu 7 – Golanski 6.5, I. Balaur 7, Ivan Gonzales 5, Brandan 6.5 – G. Mureșan (cpt) 4, Gorobsov 5.5 (62 – Balic 6) – Hanca 5.5 (46 – Louis Pedro 7), Kortzorg 6 (30 Axente 5.5), Jazvic 7.5 – Ramiro Costa 6. Antrenor: Vasile Miriuță.

PETROLUL: Pecanha 10 – Beța 5.5, Benga 7.5, Genev 6 (81 – Lemnaru), Faug-Porret 5 – Bucșa 6.5, Ropotan 3 – Zoubir 5.5, L. Marinescu (cpt) 6.5 (84 – Al. Chiriță), Peteleu 6.5 – Moussa 7.5 (90+2 – Tamuz). Antrenor: Eusebiu Tudor.

Au arbitrat: Horațiu Mircea Feșnic 5.5 (Cluj) – Marius Nicoară 6 (Drobeta-Turnu Severin) și Daniel Mitruți 6.5 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).

Observatori: Cătălin Popa (Vaslui), pentru joc, și Sorin Boca (Iași), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene:  Ivan Gonzales (9), I. Balaur (13), Pecanha (32), Peteleu (40), G. Mureșan (46), Ropotan (64 și 81), Moussa (65), Zoubir (87), Beța (90), Ramiro Costa (90+1).

Cartonaș roșu: Ropotan (81).

Din păcate, și la Târgu Mureș, arbitrajul merită o mențiune specială. În sens negativ, desigur. Horațiu Feșnic este un arbitru tânăr, printre cei promițători, ca și George Găman, fratele lui Valerică Găman, de la Astra. Delegat mai mult în acest sezon, Feșnic pare a începe s-o ia pe urmele lui Găman, stricând tot ceea ce au făcut până acum. Dacă penaltiul Petrolului a fost just acordat, la patru minute după acea fază ardeleanul a judecat ciudat o alta, în care gazdele puteau rămâne, prematur, în 10 jucători pe teren. La o minge lungă, de angajament, Moussa a trecut de Balaur, cel care l-a oprit – atenție: din postură de ultim apărător! – cu brațele din drumul spre buturile lui Stăncioiu. Centralul a reacționat târziu, acordând lovitură liberă din afara suprafeței de pedeapsă, dar i-a arătat doar un cartonaș galben fundașului central de la ASA, ci nu cuvenitul roșu. Iar tocmai Balaur a adus egalarea, mai târziu, pentru formația lui Vasile Miriuță! Ca manieră de arbuitraj, după ce Petrolul a deschis scorul, arbitrul a început să-i „ciupească” pe ploieșteni când și cum a vrut. E drept, nu s-au lăsat mai prejos nici asistenții Nicoară și Mitruți, primul având mari probleme la semnalizarea ofsaidurilor, pe atacurile oaspeților! Deja, devine un obicei ca insolventa Petrolul să fie defavorizată de arbitraje, ceea ce nu-i deloc în regulă. Sigur, Feșnic a avut și decizii corecte, de necontestat, dar asta nu scuză modul de a trage, mai mult decât recunoscutul 5%, cu gazdele. Uite-așa poate să-și distrugă cariera înainte de a o începe, de fapt, la Liga 1!

Viitorul duel al găzarilor din primul eșalon va avea loc duminică, 20 septembrie 2015, ora 18.30, acasă, cu CS Universitatea Craiova. Există semnale că petroliștii ar fi solicitat ca această confruntare să se desfășoare pe arena… Astra, din cartierul 9 Mai, cea care beneficiază, acum, de un  gazon foarte bun. Motivul cererii se spune că ar fi intenția de a se menaja terenul de la „Ilie Oană”, care este supus deja unui tratament intens în vederea îmbunătățirii calității ierbii, din cauza atacului unei ciuperci, care l-a transformat într-un  veritabil… câmp de cartofi! De urmărit…