Mai bine mai târziu decât… prea târziu! Cel puțin două săptămâni fără fotbal, futsal și minifotbal în România, din cauza virusului Covid-19! Petrolul nu mai joacă, duminică, împotriva Ripensiei

Dragos Trestioreanu -

Mai bine mai târziu decât… prea târziu! Cel puțin două săptămâni fără fotbal, futsal și minifotbal în România, din cauza virusului Covid-19! Petrolul nu mai joacă, duminică, împotriva Ripensiei

După decizia de astăzi, 12 martie 2020, a Federației Române de Fotbal și a celei de Minifotbal, la recomandarea Guvernului României și a Ministerului Tineretului și Sportului, sportul rege din țara noastră – fie că este vorba de campionatele masculine și feminine ori cele de juniori, din fotbalul pe teren mare, dar și pe teren mai mic, indoors (futsal) sau outdoors (minifotbal) – se întrerupe în toată țara. Iar asta până pe cel puțin data de 31 martie 2020. O decizie care, poate, ar fi trebuit să fie luată puțin mai înainte, dar bine că a fost luată măcar până când „gluma” coronavirus să nu se îngroașe chiar peste măsură! Sănătatea tuturor, sportivi, antrenori, suporteri, este mai presus de orice și nu încape de discuție că, la un număr tot mai în creștere, zilnic, de cazuri de infectare prin virusului Covid-19, dovedite în România, trebuia luată și această măsură radicală, de stopare a competițiilor.

S-a încercat, inițial, cu permiterea a nu mai mai mult de 999 de spectatori pe stadioane sau în săli, apoi s-a vorbit de maximum 99, ca și de închiderea porților, cu o prezență restrânsă a celor două tabere combatante și a jurnaliștilor. Până la urmă, după patru zile de la primele interdicții parțiale, să le zic așa, a venit și cea mai normală: suspendarea meciurilor cel puțin până la finele acestei luni! Dar, dacă va mai fi nevoie, va fi prelungită perioada de timp, anunțul urmând a fi făcut la momentul respectiv.

În această seară, la baza Kiru Sport, din Ploiești, trebuia să înceapă, de la ora 20.40, derbiul returului campionatului Ligii de Minifotbal Prahova, dintre Chedra Tax și MFC Ploiești, un duel mult așteptat de către simpatizanții acestei ramuri a fotbalului. Unul despre care am și scris ieri, pe 11 martie. Dar, chiar în ziua acestuia, azi, 12 martie, atenționată de MTS, federația de profil a anunțat suspendarea tuturor partidelor. Măsură dură, dar pe deplin justificată! Duminică, 15 martie, la oră de matineu, 11.00, pe arena Ilie Oană, tot din Ploiești, trebuia să aibă locul confruntarea din mini-returul campionatului Ligii a II-a de fotbal, opunându-o Petrolului pe Ripensia Timișoara. Și această dispută a fost suspendată, FRF impunându-le această măsură tuturor echipelor care îi aparțin, ca membre.

Cu o zi mai înainte, sâmbătă, 14 martie, ora 15.00, era programată întâlnirea din cadrul etapei a XVII-a a întrecerilor din Seria a III-a a Ligii a III-a de fotbal, dintre CS Blejoi și CSM Alexandria, care a fost suspendată din același motiv. Și la nivelul celor patru eșaloane județene, în ligile aparținând de AJF Prahova, duelurile au fost, firesc, suspendate, până la noi informații. Sigur că suporterii tuturor acestor echipe sunt triști, acum, că vor rămâne cel puțin două săptămâni fără meciurile favoritelor, însă – repet – decizia se impunea, chiar cu maximă urgență! De ce? Fiindcă și doi-trei posibili infectați cu Covid-19, fără să știe sau ignorând boala într-o fază incipientă, intrând pe o arenă sau într-o sală, după cum erau prevăzute măsurile inițiale, ar fi putut transmite virusul la alte câteva zeci sau sute de suporteri! Și apoi, mai departe! Acum însă, posibilitatea propagării coronavirusului, cel puțin de la meciurile de fotbal, a dispărut cu totul!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.mfcploiesti.hornexpert.ro, Facebook CS Blejoi și www.insider.ro