Peste 900 de polițiști prahoveni asigură ordinea publică în perioada sărbătorilor de iarnă

Redactia -

Peste 900 de polițiști prahoveni asigură ordinea publică în perioada sărbătorilor de iarnă

Pe durata sărbătorilor de iarnă, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne peste 50.000 de angajați vor acţiona în misiuni de menţinere a ordinii publice, fluidizarea şi siguranţa traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi intervenţia în situaţii de urgenţă.

În acest sens, Poliţia Română va continua să desfăşoare activităţi pentru asigurarea respectării regimului legal al deţinerii, comercializării şi folosirii articolelor pirotehnice, creşterea siguranţei cetăţenilor şi prevenirea unor accidente ce pot fi cauzate de folosirea ilegală a acestora. De asemenea, cei peste 21.000 de poliţişti aflaţi la datorie în această perioadă vor organiza şi desfăşura acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor din locuinţe, buzunare, autoturisme ori societăţi comerciale.

În acelaşi timp, vor fi intensificate şi acţiunile în cooperare cu personalul direcţiilor silvice, pentru prevenirea şi combaterea contravenţiilor şi a infracţiunilor din domeniul silvic, precum sustragerea de material lemnos, furtul de brazi şi braconajul cinegetic.

Totodată, în această perioadă, poliţiştii români acţionează alături de omologii lor din Franţa, Germania, Austria, Maria Britanie, Bulgaria, Suedia, Finlanda şi Danemarca în misiuni de siguranţă publică, sprijin şi asistenţă directă în instrumentarea cauzelor de natură judiciară în care sunt implicate persoane de cetăţenie română.

Poliţia Rutieră va fi prezentă activ pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

Cei peste 1.700 de poliţişti rutieri aflaţi la datorie în această perioadă vor continua acţiunile în filtrele constituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă, lanţuri sau

alte dispozitive antiderapante omologate. Totodată, agenţii de poliţie rutieră vor fi pregătiţi să intervină în eventualitatea producerii unor situaţii de urgenţă determinate de fenomenele meteorologice periculoase.

Acestor efective li se adăugă cele constituite sub forma rezervelor de intervenţie, precum şi angajaţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne aflaţi la datorie în această perioadă.

Astfel, în perioada sărbătorilor de iarnă, toate structurile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova angajate în misiuni vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică pe întreg teritoriul judeţean, cu preponderenţă în zonele turistice. În acest sens, se va acţiona pentru îndeplinirea următoarelor obiective :

  adaptarea dispozitivelor în vederea prevenirii unor situaţii generatoare de riscuri în domeniul ordinii şi siguranţei publice;

  asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică prin prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale;

  dinamizarea măsurilor de verificare şi supraveghere în locurile publice unde va fi organizată sărbătorirea Revelionului, precum şi în locurile unde se vor desfăşura manifestări cultural-sportive şi religioase cu un număr mare de participanţi;

  prezenţa activă, la vedere, a poliţiştilor de ordine publică şi siguranţă rutieră, în uniformă adecvată şi cu mijloacele din dotare, în zonele unde situaţia operativă o impune;

  asigurarea unei capacităţi optime de acţiune şi intervenţie pentru îndeplinirea misiunilor specifice situaţiilor de urgenţă generate de vremea nefavorabilă (căderi masive de zăpadă), în zonele şi localităţile cu potenţial turistic;


În acest context, pentru menținerea climatului de siguranță civică, polițiștii prahoveni acționează astfel –

În perioada 25 – 29.12.2013, vor acționa 458 de polițiști, dintre care 324 polițiști de ordine publică, 107 polițiști rutieri, 4 polițiști din cadrul S.A.S. și 23 de polițiști aparținând altor structuri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

Iar în perioada 31.12.2013 – 05.01.2014, vor acționa 443 de polițiști, dintre care 317 polițiști de ordine publică, 99 polițiști rutieri, 4 polițiști din cadrul S.A.S. și 23 de polițiști aparținând altor structuri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova recomandă cetăţenilor să apeleze, în caz de urgenţă, numărul unic 112 şi să se adreseze cu încredere celei mai apropiate unităţi M.A.I. – Poliţie, Jandarmerie – ori de câte ori sesizează fapte ce pot afecta siguranţa publică.

*  *  *

Poliția Locală Ploiești va suplimenta în perioada sărbătorilor de iarnă efectivele de polițiști locali care vor patrula pe străzile municipiului, în vederea păstrării ordinii și liniștii publice, a respectării normelor de conviețuire socială. Echipajele auto și patrulele pedestre vor viza prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și limitarea actelor de cerșetorie. Pentru desfășurarea activităților specifice, aceştia au la dispoziție un număr de 14 autovehicule.

Astfel, 150 de polițiști locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Serviciului Circulație vor acționa, pe trei schimburi, în zonele aglomerate ce sunt generate de manifestările organizate pe domeniul public, de funcționarea Orășelului Copiilor sau de prezența unui număr mare de oameni la cumpărături, precum și în preajma lăcașurilor de cult. De asemenea, se va avea în vedere fluidizarea traficului rutier, dar și depistarea persoanelor care nu respectă legislația în domeniu, potrivit competențelor legale. Totodată, polițiștii locali de la Serviciul Intervenție Rapidă vor interveni pentru aplanarea scandalurilor, actelor de violență, în cazul săvârșirii de infracțiuni ori atunci când situația de la fața locului poate degenera.Reamintim cetățenilor că la dispeceratul instituției se primesc sesizări la numărul de telefon 0244/954, acestea urmând a fi transmise spre verificare și soluționare polițiștilor locali aflați în patrulare. Menționăm că atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, polițiștii locali vor întreprinde o serie de măsuri specifice în zonele de responsabilitate, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe raza municipiului Ploiești.