Mâine se reia campionatul Ligii a II-a de fotbal. Cu unul dintre cele mai bune loturi din eșalonul secund, Petrolul poate promova direct!

Dragos Trestioreanu -

Mâine se reia campionatul Ligii a II-a de fotbal. Cu unul dintre cele mai bune loturi din eșalonul secund, Petrolul poate promova direct!

Mai este o zi până la startul oficial din 2019 al campionatului Ligii a II-a de fotbal, care va fi marcat vineri, 22 februarie 2019, de disputarea meciului dintre Chindia Târgoviște și Aerostar Bacău. Eșalonul secund va fi o competiție în care numele celor două promovate direct și a calificatei la baraj o să fie departe de a putea fi ghicit. Asta deoarece între lider, Sportul Snagov, și locul 5, Chindia Târgoviște, sunt numai două lungimi mari și late, semn că oricare dintre echipe poate termina sezonul pe… oricare dintre primele cinci poziții. În afara lor, un “arbitru” cu siguranță că va fi FC Argeș Pitești, o grupare fără drept de promovare, din cauza formei de organizare. Cu un lot clar peste media eșalonului secund, Argeșul – care joacă și fără presiune – va încurca multe socoteli, o să vedeți!

Clasate în ordine, de sus în jos, Snagovul (46 de puncte), Academica Clinceni (45), FC Petrolul Ploiești (tot 45, dar golaveraj inferior celui al ilfovenilor), Universitatea Cluj (44) și Târgoviștea (44, golaveraj inferior celui al “șepcilor roșii”) vor fi combatantele luptei aprige pentru accedere directă în prima ligă și pentru ocuparea locului de baraj. La retrogradare este și mai complicat, în sensul că, de la prima echipă de sub “linia roșie”, Metaloglobus (locul 16), și până la poziția a XI-a (ASU Poli Timișoara) sunt doar 4 puncte, 21 față de 25, iar sub trupa antrenată de-acum de Balint Laszlo, numai două formații ar mai putea visa, în cele 17 etape rămase de disputat, la salvare, Farul Constanța (20) și CS Balotești (19). Șansele evitării retrogradării de către Dacia Unirea Brăila (12) și ACS Poli Timișoara (10) par a fi de domeniul… fantasticului.

Petrolul va reveni în întreceri duminică, 24 februarie, de la ora 11.00, pe terenul cu iarbă artificială de lângă renovatul stadion din Târgu Jiu, având norocul de a da peste o adversară, Pandurii, care a pierdut mai mulți jucători în iarnă, în frunte cu golgheterul Nicolae Pîrvulescu, cumpărat de “U” Cluj. Trupa lui Adrian Bogoi nu se poate lăuda nici cu cine știe ce achiziții, poate doar numele internaționalului de juniori Alexandru Costache, un portar împrumutat de la Concordia Chiajna, cu jocuri în primul eșalon, mai putând spune câte ceva. Astfel încât, cum Mugurel Cornățeanu are la dispoziție – cu excepția lui Edgar Malakyan, având degete fracturate și încă fără viză de muncă – 22 de fotbaliști, 12 vechi și 10 noi, semnând și Dan Bucșa, între timp, el poate alege cel mai bun “11”. Unul care să se impună pe sinteticul de la Târgu Jiu, în dauna unei Pandurii, repet, mult slăbită. În iarnă, la Petrolul a fost o campanie agresivă de transferuri – 13 plecări, respectiv 11 sosiri – care a avut menirea să corecteze cele întâmplate, fără voia conducerii, vara trecută. Iar după meciurile amicale de până acum, aș zice că nou-veniții se remarcă, urmând totuși a-i aprecia mai corect în partidele cu miză care urmează.

Cu impresia că lotul actual ar putea fi și cel care va aborda ultimele 17 runde din actualul sezon, să recapitulez pe cine se va baza FC Petrolul începând de la finele săptămânii: portarul Mirel Bolboașă, fundașii  Alberto Olaru (“U 21”), Valentin Țicu (“U 21”), căruia i s-a prelungit contractul cu 5 ani, ca și împrumutatului la SCM Gloria Buzău, Andrei Rus, Lucian Cazan, Alexandru Țigănașu, mijlocașii Nini Popescu, Saim Alexandru Tudor ( “U 21”), Cătălin Ștefănescu, Sebastian Ghinga, Laurențiu Marinescu, Marius Chindriș, atacantul Sergiu Arnăutu (dintre cei vechi), respectiv portarii Cezar Lungu, Ianoș Brînză (“U 21”; detașat), fundașii Florin Borța (“U 21”; detașat), Georgios Sarris (grec), mijlocașii Edgar Malakyan (armean), Chrysovalantis Kozoronis (grec), Cristian Pușcaș, Alexandru Stoica (“U 21”; detașat), Dan Bucșa, atacanții Robert Moldoveanu (“U 21”; detașat), Bogdan Rusu (detașat). Au fost și 13 plecați: portarii Tordai Arpad (“U 21”), Dan Isvoranu, fundașii Jean Prunescu (împrumutat), Ionuț Plămadă, Paul Antoche, Mihai Velisar (“U 21”; împrumutat), mijlocașii Cristian Danci, Antonio Cruceru, Alexandru Ciocâlteu, Ovidiu Herea, Mihai Ene (“U 21”), Robert Grecu (“U 21”), atacantul Toto Tamuz.

În concluzie, FC Petrolul dispune de un lot competitiv pentru lupta dificilă care se anunță în fiecare dintre etapele ce mai sunt de disputat din acest campionat. Cel puțin teoretic, așa trebuie gândit, urmând ca și practica să confirme însă anticipările. Oricum, premisele unei promovări directe sunt create pentru “lupi”. Dacă împotriva Snagovului s-a jucat deja tur-retur, Clujul, Argeșul și Clinceniul vor veni pe “Ilie Oană”, singura deplasare la una dintre grupările din cvintetul ce luptă pentru promovare fiind la Târgoviște, una destul de scurtă, e adevărat. Vor mai fi, totuși, și alte meciuri dificile și pe alte terenuri, și pe cel de acasă, însă ideea e una singură: Petrolul poate accede – direct – în Liga 1!

Foto: www.fcpetrolul.ro