„Manual” pentru cum poți să pierzi în câteva secunde o calificare obținută în… ultimul minut

Dragos Trestioreanu -

„Manual” pentru cum poți să pierzi în câteva secunde o calificare obținută în… ultimul minut

Conștientă că echipa lor nu poate aspira la mai mult de locul al doilea în ierarhia finală a campionatului de fotbal al Ligii A Prahova, din acest sezon, conducerea grupării CS Blejoi a stabilit drept un alt obiectiv performant calificarea în finala fazei județene a ediției 2017-2018 a Cupei României, dorindu-și ca ultimul act să-l joace pe arena Ilie Oană, cu ACS Petrolul ’52 Ploiești. În precedenta participare, Blejoiul se oprise devreme, fiind eliminată la Băicoi, de un alt Petrolul, pe-atunci în Superliga B. E drept, acum, blejoienii nu au mai avut noroc – deși s-a văzut anul trecut cum a fost cu norocul! – și au picat, în sferturi, cu AFC Bănești-Urleta, formație cu care și-a împărțit victoriile în ediția actuală a Ligii A, dar după partide care au făcut valuri cât casa.

1La Păulești, terenul neutru ales de comun de echiplee de pe podium, din „dreapta”și „stânga” Petrolului ’52, au dat peste un gazon netuns, pe care te înfundai ca în mocheta moale „de acasă”! Nici tușarea nu era cine știe ce, cu greu distingându-se marcajul, privind din tribună. Ei bine, cu toată delăsarea gospodarilor păuleșteni, ambele conduceri exprimându-și regretul că nu au fost solicitate, ele însele, să le facă treaba, meciul a fost realmente senzațional.

Deși cu patru titulari de bază lipsă, secundul-jucător Claudiu Dumitrescu, Bogdan Ilioiu, Adrian Stăncescu și Marian Petrescu, băneștenii au început mai bine meciul și astfel au și deschis scorul neașteptat de repede, în fața unei trupe care nu a putut să-i alinieze pe căpitanul Irinel Dumitru și pe mijlocașul de bandă dreaptă Cătălin Ruptureanu, ambii cu probleme musculare, cel din urmă cu o mică ruptură fibrilară, ce-l va scoate din circuit cel puțin pentru două săptămâni. În minutul 12, Băneștiul a primit o lovitură liberă directă de la aproape 30 de metri, pe care a executat-o fabulos Andrei Roșu, acesta trimițând balonul sub bară, acolo de unde a ricoșat vreo 30 de centimetri dincolo de linia porții! Suficient pentru ca asistentul de prim eșalon național Valentin Dumitru s-o ia la fugă spre centru, arătându-i astfel centralului Bogdan Zahiu că trebuie validat golul. Însă, prima mare ocazie de a marca a avut-o, în minutul 7, fostul golgheter al acestui eșalon, Cosmin Lambru (foto sus, primul din stânga, în echipament negru, puțin mascat de coechipierul Valentin Iordache, numărul 23), care a reluat, cu capul, centrarea venită din cornerul de pe dreapta al lui Vlăduț Badea, însă Constantin Albină a scos de pe linia porții, tot cu capul. În replică totuși, prefațând golul echipei sale, Alexandru Popa (9) a șutat de la distanță, obligându-l pe Adrian Gheorghe la un plonjon spectaculos, pentru a evita, atunci, deschiderea scorului.

La 0-1, CS Blejoi a pus stăpânire pe joc, a avut posesie superioară, dar a și tot ratat până în minutul 34, atunci când Vlăduț Badea a șutat din afara careului, din poziție centrală, iar Teodor Stroescu s-a uitat după minge cum intră în colțul din stânga sa. Gol absolut meritat, supraponderalul – dar altfel adesea și inspiratul, vezi blocarea lui Lambru din poziție „unu la unu” – goal-keeper al Băneștiului rămânând fără vreo replică. Dar, în intervalul de timp scurs de la marcarea primului gol al meciului, și cei care conduceau pe tabelă au mai avut două șanse de desprindere, e adevărat.

2Pornită de la 1-1, repriza secundă a aparținut până spre final, aproape, Blejoiului, care s-a jucat iar cu ocaziile, oponenții ripostând abia în minutul 79, atunci când junele Ionuț Socet, abia intrat pe teren, a driblat frumos paralel cu linia de „16 metri” și a șutat, apoi, la o palmă de bara din dreapta a porții lui „Gioni” Gheorghe. Când partida părea să meargă spre prelungiri, au venit două minute de… prelungiri dictate de arbitrul Zahiu. Unele care s-au deovedit nici prea multe, dar nici puține! În primul, lansat în cursă, Cristi Vasile a tras pe lângă bara din stânga a buturilor Băneștiului, dar în cel următor i-a pus o minge perfectă, tot în stânga, la 8-9 metri, lui Lambru, cel care – după ce-a făcut un meci foarte bun – a preluat și a înscris, pe jos, în diagonală, cu tot plonjonul disperat al lui Stroescu. A urmat meleul bucuriei, lângă gardul din fața colțului de tribună în care se aflau oficialii clubului din Blejoi, reluarea jocului și – în timp ce „banca” Băneștiului se îndrepta deja, agale, spre… ieșirea dinspre vestiare – căpitanul Ionuț Filip a atacat greșit mingea, antrenorul-jucător advers, Marius Vișan, a speculat abil momentul, scăpând fără marcaj și executându-l, cu un lob, din careul mare, pe Adrian Gheorghe! Două goluri în același minut: 90+2!!! Și, în loc de 1-1, a fost 2-2!!! Deci, tot prelungiri!

3Prelungiri în care, trecând repede peste șocul irosirii imense a șansei calificării în semifinale, blejoienii au apăsat adânc pe accelerație și-au revenit la conducere pe tabelă, după doar patru minute. Vlad Badea i-a pasat lui Vasile, care a deviat până la Marius Anghel, cel care l-a copiat aproape pe Vișan, cu un lob cam din aceeași poziție. La 3-2, se părea că Băneștiul nu era în corzi, ci și chiar dincolo de „ring”, însă niciodată nu-i bine să spui… niciodată! A fost de-ajuns ca Popa să-l deschidă pe stânga pe fostul fundaș central din tur al Petrolului ’52, Ionuț Crăciun, longilinul fotbalist folosit acum ca fundaș stânga a avansat și a centrat perfect spre linia de „6 metri”, fostul combatant din Orient, Vișan, fiind mai rapid decât pompierul Filip, iar devierea pe lângă Adi Gheorghe a însemnat o nouă egalare a scorului. A doua pentru Bănești. Dacă pentru aceasta le-au fost suficiente opt minute, pentru tranșarea calificării le-au mai trebuit aproape tot atâtea, golul care a „închis” thrillerul fiind unul pe care-l vezi mai degrabă între blocuri!!! Atunci când câte un puști ia mingea și tot driblează până trece cu ea printre cei… doi bolovani, care țin loc de bare! Rareș Alexe (109) a luat balonul la 17 metri, a trecut de primul adversar, apoi de-al doilea și, în cele din urmă, și de goal-keeper-ul advers, a ajuns pe linia porții, în uralele propriilor suporteri, și a intrat în plasă cu obiectul de joc cu tot!!! Și așa s-a terminat, cu 4-3, un meci de povestit nepoților, în care unii s-au văzut calificați deja, în vreme ce alții au fost „nemți”, despre care se spune că nu sunt învinși până ce nu se urcă în… microbuz, cazul de față! Vae victis! Bravo învingătorilor! Nici nu a mai contat că, protestând vehement, secundul Gheorghe Șerban a fost invitat de arbitru să merargă la vestiare. Erea minutul 120!

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe 6 – Cl. Stoica 6 (46 – Barbu 6), V. Iordache 5, I. Filip (cpt) 4, Șt. Stanca 5.5 – Enciu 6, Rudaru 6 – Vl. Badea 8, Cr. Vasile 7.5, M. Anghel 8 (106 – Șt. Anton 5.5) – Lambru 8. Antrenor: Răzvan Vlad.

AFC BĂNEȘTI-URLETA: Stroescu 6 – G. Radu 6, Al. Neagu 6.5, Gânju (cpt) 7, I. Crăciun 7.5 – Al. Popa 7.5 – H. Nicolae 6, R. Alexe 8.5, A. Roșu 8.5 (119 – I. Marin), Albină 7 (77 – Socet 7) – Marius Vișan 9. Antrenori: Marius Vișan (principal), Gheorghe Șerban (secund).

Au arbitrat: Bogdan Zahiu 7.5 (Ploiești) – Valentin Dumitru 8 (Gherghița) și Sebastian Păduraru 8.5 (Gura Humorului).

Observatori AJF: Stelian Achimescu, pentru joc, și Ionuț Borcan, pentru arbitraj (ambii din Ploiești).

Cartonașe galbene: Marius Vișan (45+1), Lambru (54), Al. Neagu (55), Rudaru (55).

Notele mari acordate arbitrilor merită explicații: Zahiu nu s-a lăsat păcălit de căderile teatrale ale lui Marius Anghel și, apoi, Marius Vișan, în suprafața de pedeapsă, neacordând just penaltiuri; Valentin Dumitru a văzut perfect primul gol al Băneștiului, deși a fost destul de greu de observat; Sebastian Păduraru a judecat excelent fazele de la golul de 1-1 al lui Vișan, respectiv de 3-2 al lui Anghel, ambele la limită.

Altfel, consternat de rezultatul final și, evident, foarte supărat din cauza ratării incredibile a calificării în semifinale, dar felicitând, cu fair play, învingătorii, directorul sportiv al echipei CS Blejoi, Paul Mâinea, a declarat pentru www.gazetaph.ro, că „ne-am dorit enorm să ajungem în finală. Suntem la finalul unui ciclu și am fi vrut să fie unul frumos, nu trist, așa cum este după acest eșec neașteptat. A venit momentul să facem schimbări, astfel încât veți vedea în sezonul următor o echipă a noastră mai schimbată, cu accent pe tinerii jucători. Vor fi copii ai noștri, dar și transferați de la alte cluburi. Sunt nostalgic, deja, dar viața trebuie să meargă înainte, impunându-se o nouă strategie”.

Petrolul ’52, CS Păulești și AFC Brebu merg și ele în semifinale

În afara echipei AFC Bănești-Urleta, în penultimul act al competiției KO s-au mai calificat și ACS Petrolul ’52 Ploiești, 7-0 (2-0), cu Petrolul Băicoi, la Boldești, goluri ale lui Dragoș Gheorghe (17), Daniel Chiriță (36; foto jos – șut fabulos în vinclu, din afara careului mare, primul al veteranului în echipamentul probabil ultimei sale formații din carieră!), Adrian Vintilă (67, 83 și 87) și Nini Popescu (68 și 76), ultimul făcându-și cadou o „dublă” în ziua în care a împlinit 23 de ani, CS Păulești, 2-0 (1-0), cu CS Mănești 2013 Coada Izvorului, la Băicoi, reușite ale lui Cristian Mihai (15) și Laurențiu Dumitru (90), și AFC Brebu, 4-2 (4-1), la Blejoi, cu Avântul Măneciu, punctând Valentin Bunea (5 și 42), Vasile Plumb (25) Bogdan Dumitru (44), respectiv Alexandru Tudorache (45, din penalti, și 77).

Gol Daniel ChiritaExistă șanse ca semifinalele să fie programate, în luna mai, în cuplaj, pe arena Ilie Oană, acolo unde ar fi normal să se dispute și finala fazei județene a Cupei României, după terminarea campionatului Ligii A Prahova, adică în prima decadă a lunii iunie.

Foto: Paul MÂINEA și www.sportonlineph.ro