Marcel Lepa, ucigaşul poliţistului din Recaş s-a sinucis

Daniel Dimache - Știri

Marcel Lepa, ucigaşul poliţistului din Recaş s-a sinucis

Marcel Lepa a murit! El a fost găsit spânzurat luni dimineață în celulă, iar medicii chemați la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, constatând decesul acestuia.

Ionel Marcel Lepa, bărbatul care l-a împuşcat mortal pe poliţistul din Recaş, Cristian Amariei, își recunoscuse vineri fapta. Lepa le spusese procurorilor că nu a avut intenţia de a-l omorî pe poliţist şi că regretă cele întâmplate.

Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a remis pe adresa redacţiei noastre următorul comunicat, cu privire la fenomenul sinuciderilor în închisorile din România:

De 3 ori mai puține sinucideri în penitenciarele românești comparativ cu rata sinuciderilor din România

Câteva considerații pe marginea întrebării zilei referitoare la cum și de ce s-a sinucis deținutul Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș:

  1. În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).
  2. Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României.
  3. De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate.
  4. Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi.
  5. Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.
  6. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri.
  7. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară.
  8. În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni.
  9. Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză.