Mare grup de infractori online, prins la Câmpina

Redactia -

Mare grup de infractori online, prins la Câmpina

Persoanele ce beneficiază de carduri bancare pot respira uşurate : procurorii DIICOT şi Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au descins la locuinţele din Câmpina ale mai multor persoane suspecte de infracţiuni cu instrumente de plată electronică. Ele sunt acuzate a fi obţinut, prin mijloace ilicite, sume de peste 100 000 lei, precum declară reprezentanţii Poliţiei Române.

Cei 7 învinuiţi erau specializaţi în procurarea de date de identificare ale unor instrumente de plată compromise, rescrierea datelor pe suporţi de plastic similari card-urilor bancare şi utilizarea acestora la efectuarea de operaţiuni finaciare frauduloase (retrageri de numerar la terminalele ATM sau achiziţionarea de bunuri la POS-uri ).

Liderul grupului achiziţiona, de pe diverse siteuri, date de carduri bancare compromise, pe care le transmitea ulterior membrilor grupului aflaţi în străinătate ( Irlanda, Franţa, Cipru, Italia, Spania ). Aceştia le utilizau la efectuarea operaţiunilor financiare frauduloase menţionate anterior.

Sumele de bani obţinute în urma retragerilor frauduloase sau din valorificarea bunurilor achiziţionate cu ajutorul instrumentelor de plată electronică compromise erau trimise în ţară, prin intermediul sistemelor de transfer monetar Western Union şi MoneyGram, direct către lider sau altor persoane recrutate în acest scop.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, instrumente de plată electronică, şi documente de transfer bancar.

Cei şapte sunt în prezent anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate şi efectuarea de operaţiuni financiare fără consimţământul titularului, precum şi transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării de operaţiuni financiare frauduloase. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă o pedeapsă cuprinsă între 5 şi 15 ani închisoare.