Marea (re)întâlnire cu dom’ Mitică. Petrolul – FC Voluntari, meciul care va arăta direcția găzarilor: ori în sus, ori pe loc!

Dragos Trestioreanu -

Astăzi, 2 aprilie 2016, la ora 16.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, se va auzi primul fluier al arbitrului bucureștean Alexandru Tudor, cel care va da astfel startul unui meci cu grad mediu de risc, potrivit siteului Ligii Profesioniste de Fotbal, dar – de fapt – cu o mare încărcătură psihică, îndeosebi pentru Petrolul, oaspeții, cei de la FC Voluntari, mai „primind” oxigen în acest an.

Întărită, în pauza de iarnă, în primul rând cu un… președinte de onoare, fost șef al LPF, Dumitru Dragomir, dar și cu mai mulți fotbaliști de la FCSB și Viitorul, cea din urmă renunțând chiar la doi foști titulari inamovibili din sezonul regular, Bogdan Țâru și Vlad Alexandru Achim, formația din urbea păstorită de către Florentin Pandele, finul lui Gigi Becali, a obținut în 2016 câteva rezultate total neașteptate și s-a așezat, drept urmare, pe o poziție care nu-i mai dă fiorii de anul trecut. Se spune chiar că Voluntariul, echipă ce nu are nici acum un stadion propriu la dispoziție, continuând să evolueze acasă pe arena bucureșteană din Șoseaua Ștefan cel Mare, ar beneficia, la ora actuală, de un prim „11” superior celui al Petrolului. Evident, după rezultatele din acest an ale celor două echipe așa ar părea, numai că, de două etape, și gazdele întâlnirii de azi de la Ploiești au început să (mai) adune puncte. Ba chiar patru, din ultimele două deplasări conseutive, înlocuitorul lui Constantin Schumacher de pe banca „lupilor”, Ionel Tersinio Gane, putându-se lăuda că este neînvins de la mai recentul său debut la cârma tehnică a trupei găzarilor, după remiza de la Cluj, cu CFR, și – mai ales – succesul de la Timișoara, in dauna celor de la ACS Poli. O victorie care a reaprins flacăra speranței printre fanii Petrolului.

Rămâne de văzut dacă, să zicem, temperamentalul tehnician Ionel Ganea va dovedi că o formulă de genul Calancea – Filipov, Țâru, Maftei, Barna – N. Grigore, Moke – L. Rus, Vl. Achim, Kone – Ad. Bălan îi va fi superioară uneia care ar putea arăta cam așa: Cobrea – Beța, Mișelăricu, Benga, Pulhac – Stana, Bucșa – Ziani, Zoubir, Astafei – Pacar. E adevărat, ilfovenii au rezerve importante, printre care fostul internațional Daniel Pancu, încă în vână, Sașa Novakovic, Alexandru Tudorie și – nu în ultimul rând – ex-petrolistul Mircea Bornescu. Însă, cel poreclit Pepe nu este, de fapt, singurul jucător al echipei FC Voluntari care a îmbrăcat, cândva, echipamentul galben-albastru. La fel s-a întâmplat și cu Laurențiu Rus, într-unul din anii de restriște din eșalonul secund ai Petrolului (2008). Dacă găzarii s-au lăudat cu o remiză albă și o victorie la zero, în ultimele două etape, FC Voluntari a bifat, în acest runde, chiar două succese la zero. Ambele cu același scor, 1-0, unul la Iași, în dauna trupei de la CSMS (gol al lui Adrian Bălan), iar altul, „acasă”, cu CFR, reușită a mai sus-amintitului Laurențiu Rus. Deci, astăzi, se vor confrunta două ofensive mai… zgârcite, dar și tot at\tea defensive de netrecut, în perioada recentă.

Comisia Centrală de Arbitri, prin responsabilul său de profil, l-a delegat la Ploiești pe unul dintre arbitrii săi de top, e drept că aflat mai spre final de carieră, cel căruia i se spune „Brad Pitt” urmând a fi asistat de către concitadinul Valentin Avram și de Alexandru Vodă (Alba Iulia), rezervă urmând a fi un… ilfovean – Ionuț Coza, din Cernica. Observatorul de arbitraj vine de la Cluj, este director de bancă și fost arbitru-asistent purtător de ecuson FIFA, Patrițiu Abrudan, iar cel de joc, de mai aproape, de la Pitești, ex-oficial al lui FC Argeș, Viorel Ilinca.

Organizatorii partidei de azi de pe „Ilie Oană”, ca și Gane și jucătorii lui, își doresc un stadion cât mai plin, Petrolul având nevoie de un suport moral deosebit în timpul unui nou examen susținut împotriva uneia dintre contracandidatele din lupta penrtru salvarea de la retrogradare. Vremea frumoasă, ora convenabilă a meciului și miza imensă a unuia de „care pe care” ar trebui să-i îndemne pe fanii „lupilor”, celebri pentru atmosfera pe care o creează în arenă, să ia curând drumul acesteia, pentru a-i susține, cu toate forțele, pe Alberto Cobrea și coechipierii săi, la debutul lui Jerry Gane, ca antrenor, la echipa fanion a Ploieștiului și a Prahovei.

Foto: golul primit, în returul sezonului regular, la București, de Petrolul, fază în care doi dintre foștii „lupi”, portarul Peterson dos Santos Pecanha și fundașul dreapta Andrei Peteleu, privesc neputincioși cum mingea se duce în plasă, sub privirile fericitului Adrian Bălan; www.fcpetrolul.ro)