Gata, e și oficial! ACS Petrolul ’52 Ploiești a intrat 100% pe mâna unui bănățean! Marian Copilu merge, în prezent, pe continuitate și mai vede pe la toamnă ce și cum prin club!

Dragos Trestioreanu -

Gata, e și oficial! ACS Petrolul ’52 Ploiești a intrat 100% pe mâna unui bănățean! Marian Copilu merge, în prezent, pe continuitate și mai vede pe la toamnă ce și cum prin club!

Dacă marți, 21 martie 2023, media anunța, „în avans”, că FC Petrolul are un investitor, de altfel deja-știutul Marian Copilu (foto sus), a doua zi, miercuri, un comunicat al ACS Petrolul ’52 Ploiești a oficializat preluarea ad-integrum a clubului găzarilor de către omul de fotbal bănățean. Cel care s-a obligat a rezolva problema datoriilor de circa 2 milioane de euro – y compris, și obținerea licenței pentru sezonul următor – și ducerea, din vara viitoare, a echipei pe alte culmi, mai performante. Cel puțin, așa s-a auzit, fiindcă acel comunicat este totuși , oarecum, laconic, așa cum se poate vedea mai jos și de către cei care nu l-au văzut până la această oră. Deși, ar fi mai greu de crezut așa ceva.

„Cel mai iubit club al prahovenilor, Petrolul Ploiești, se află în fața unui nou început. Întrunită ieri, 21 martie, Adunarea Generală a Asociației ACS Petrolul 52 a consemnat retragerea membrilor fondatori, domnii Mircea Dridea, Gheorghe Liliac, Octavian Grigore, Haralambie Ion, Decu Crângașu, Ion Cojocaru, Constantin Ștefan și Paul Gușă, din Asociație, fără niciun fel de pretenții din partea acestora. Astfel, foștii jucători de legendă ai Petrolului, cei care au contribuit decisiv, în 2016, la renașterea clubului și au depus, în anii care au urmat, eforturi considerabile pentru a menține aprinsă flacăra <<galben-albastră>>, au făcut, în acest moment, un pas în spate. Le mulțumim pentru tot ceea ce au realizat pentru acest club, pentru paginile scrise în cartea de istorie a Petrolului și, cu siguranță, vor face parte, și de aici înainte, din familia Petrolul Ploiești! În același timp, domnul Marian Copilu a dobândit calitatea de membru asociat, fiind numit, totodată, și președinte al ACS Petrolul 52. De asemenea, domnul Mircea Dridea va fi președinte de onoare, domnul Claudiu Tudor va îndeplini funcția de președinte al Comitetului Director al ACS Petrolul 52, iar, în rest, structura de conducere a clubului va rămâne nemodificată. Petrolul merge înainte! Fiți alături de noi, la un nou început de drum!”. Acesta este, deci, comunicatul, care merită totuși câteva considerații pe marginea sa.

Prima ar fi nespecificarea componențelor integrale ale structurilor de conducere, precum Adunarea Generală a Asociației ACS Petrolul ’52 Ploiești (nu mai este Adunarea Generală a Asociaților?), AGA pe scurt, și a Comitetului Director. A doua, neprecizarea clară că, retrași din ACS Petrolul ’52 Ploiești, de fapt din calitatea de membri fondatori, cei din urmă au predat cu totul clubul unui om de fotbal din afara municipiului și a județului Prahova. Situație care amintește de cea din vara lui 2012, atunci când – cam din aceleași motive, adică lipsă de bani suficienți pentru primul eșalon – SC FC Petrolul Ploiești a fost cedată regretatului Florian Walter, cu respectivele consecințe de rigoare. Din nou, pentru salvare, un alt Petrolul a trebuit predat cuiva din afară – nota bene, nu din străinătate – care să asigure viitorul imediat în SuperLigă (prezent și din vară). Evident, asta numai în eventualitatea în care menținerea în același eșalon se va bifa și pe plan sportiv. De amintit și că doi de-acum foști membri fondatori vor continua, în calitate de angajați la academia de copii și juniori, iar unul, în funcția onorifică de președinte de onoare. Cel puțin unul dintre aceștia, consider că ar fi trebuit să renunțe la o alăturare de clubul de la care s-a retras și domnia sa, cu acest prilej. Mai exact, pentru că nu poți să și pleci, să și rămâi! Motivele continuării a unuia dintre cei trei sunt totuși absolut de înțeles și chiar merită s-o facă!

„Astfel, foștii jucători de legendă ai Petrolului, cei care au contribuit decisiv, în 2016, la renașterea clubului și au depus, în anii care au urmat, eforturi considerabile pentru a menține aprinsă flacăra <<galben-albastră>>, au făcut, în acest moment, un pas în spate. Le mulțumim pentru tot ceea ce au realizat pentru acest club, pentru paginile scrise în cartea de istorie a Petrolului și, cu siguranță, vor face parte, și de aici înainte, din familia Petrolul Ploiești!”. Nu agreez absolut deloc astfel de mesaje festiviste, atâta vreme cât nu au nici măcar un dram de sinceritate, în opinie personală. Nu mai departe de zilele de dinaintea sosirii la Ploiești a noului patron al clubului găzarilor, căci așa este, în fapt, membrii fondatori erau acuzați – și nu numai acum, ci de când s-au dus banii de la Veolia – că nu au fost în stare să atragă fonduri financiare, ultima oară – unele care să permită măcar obținerea licenței pentru ediția 2023-2024 a SuperLigii. Huliți de o parte a suporterilor, dar și a conducerii executive numită în iarnă, pentru motivele mai sus-menționate, membrii fondatori nu pot fi acum – căzându-se în latura opusă – ridicați în slăvi. E ridicol, chiar. Sau așa se întâmplă când te bucuri că scapi de cineva, în sfârșit? Prilej, deci, ca pasajul de mai sus să îmi amintească de anunțurile despărțirii de câte un jucător, în realitate dat afară, urându-i-se acestuia – duplicitar – mult succes în cariera ulterioară! Chiar sunt curios cum vor mai face parte membrii fondatori din viața ulterioară a clubului găzarilor. Deși îi voi supăra, nu pot să nu le reamintesc că „nicio faptă bună, vezi din vara lui 2016 și până în primăvara lui 2022, nu rămâne… nepedepsită”!

În sfârșit, până se vor afla, așa ar fi de dorit, și componențele forurilor de conducere despre care scriam mai sus, să vedem – dacă tot sunt schimbări; unii pleacă, dar rămân, alții pleacă de tot, alții continuă etc. – până când continuitatea va dura. Este evident că Marian Copilu, un abil om de fotbal, nu putea să taie în carne vie de la bun început, schimbând totul peste noapte. Nu ar fi fost productiv, desigur. A scăpat, așa, la prima mână, de cine trebuia și, una peste alta, acceptase deja să renunțe, optând pentru a merge mai departe cu oameni care știu mai bine, în prezent, mersul de la FC  Petrolul. Iată ce înseamnă să fii deștept și să adopți exact strategia care să țină aproape suporterii, totuși sensibili la prezența unor ploieșteni/prahoveni în structurile de conducere. Până aici, Copilu are o bilă albă, fără doar și poate. Prin ajutorul său financiar – atenție, a nu se uita declarația că nu se află nimeni în spatele său, fiind vorba despre, EXCLUSIV, banii săi, de investitor, la Petrolul! – oferit clubului găzarilor, domnia sa a salvat clubul. Vorbim, deocamdată, ca și cum ar fi și dat banii, desigur. Neștiind clauzele contractului semnat marți, nu putem cunoaște, evident, dacă există vreuna ce-ar fi condiționat preluarea puterii, 100%, de asigurarea unei anumite sume care să intre în conturile clubului. Dar, vom trăi și vom vedea. Ceea ce este însă foarte interesant de aflat ar fi cât va ține potența financiară a dumnealui, deoarece iubitorul culorilor galben-albastre ploieștean tânjește, mai mult ca sigur, după o fundație economică durabilă a clubului de suflet al lui. Dar nu sunt Mafalda și nici alții nu sunt! Totuși, numai a te bucura că te prinde centenarul în primul eșalon parcă ar fi prea puțin. Chiar și cinci-șase ani ar fi tot cam pe acolo. De la 10 în sus, s-ar mai sta de vorbă, nu-i așa? Va rezista, deci Marian Copilu atâta timp sau, poate, chiar și mai mult? Asta-i marea întrebare…

Foto: www.playsport.ro, www.fcpetrolul.ro și www.prosport.ro

Publicitate

Swisso
Swisso

Noul târg de carte se va desfășura în perioada 21 ianuarie – 5 aprilie 2024 in perimetrul rotondei bibliotecii județene…

Publicată de Ionescu Gelu Nicolae pe Miercuri, 17 ianuarie 2024