Marian Măchiţescu, primarul oraşului Urlaţi: Îmi doresc ca spitalul Urlaţi să funcţioneze fără cusur

Redactia -

Marian Măchiţescu, primarul oraşului Urlaţi: Îmi doresc ca spitalul Urlaţi să funcţioneze fără cusur

– Domnule primar Marian Măchiţescu. Redeschiderea spitalului Urlaţi este, cu siguranţă, cel mai important eveniment al acestui atât pentru oraş cât şi pentru întreaga vale a Cricovului. Spuneţi-ne care este, succint, istoria din ultimii trei ani şi două luni.
– Este un moment de bucurie că, după atât timp, am reuşit să redeschidem Spitalul Urlaţi, o unitate extrem de importantă deoarece deserveşte o populaţie de 60.000 de locuitori ai Văii Cricovului, persoane care erau obligate să meargă la Spitalul Judeţean din Ploieşti, un spital extrem de aglomerat. În această perioadă de 3 ani şi 2 luni cât a fost închis am făcut numeroase demersuri la ministerele Finanţelor şi Sănătăţii. Într-adevăr, a fost o muncă asiduă deoarece s-au schimbat, în toţi aceşti ani, mulţi miniştri şi, cu fiecare, trebuia să reluăm discuţiile de la zero. Actualul ministru, domnul Bănicioiu, ne-a spus clar: „sunteţi pe listă, o să redeschidem spitalul dar, mai întâi, vreau şi eu să văd cum arată”. Noi l-am aşteptat cu toată încrederea, ştiind că Spitalul Urlaţi este una dintre cele mai moderne unităţi din ţară la categoria sa. În urma vizitei, domnia sa a constatat că spitalul e modern, că are dotări şi aparatură performantă şi că merită să fie redeschis. Vreau să le mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care s-au implicat şi ne-au sprijinit în acest demers: preşedintele Casei de Sănătate Prahova, directorul DSP şi, nu în ultimul rând, ministrului Sănătăţii.
– Nu e, desigur, uşor să reporneşti activitatea spitalului. Cum s-a reuşit acest lucru?
– Împreună cu domnul Ion Preda, managerul spitalului, am colaborat şi am alergat pentru a face angajările de personal, pentru a realiza lucrările de igienizare, pentru a întocmi toate documentele necesare. A fost o muncă foarte grea dar a meritat tot efortul. Avem acum tot personalul de funcţionare şi mai avem nevoie doar de doi medici la Interne şi Pediatrie, unde ar mai fi loc de câte un medic.
– Care este structura spitalului?
– Avem secţiile de Interne, Chirurgie, Ginecologie şi compartimentul Pediatrie. Avem o schemă de personal de zece medici. Avem, de asemenea, ambulatoriu integrat, plus oftalmologie, dermato, psihiatrie şi medicina muncii, laborator de analize medicale, de imagistică şi radiologie. Spitalul e dotat cu aparatură de ultimă generaţie. În perioada în care spitalul a fost închis, toată aparatura a fost conservată, întreţinută. În perioada cât a fost închis am achiziţionat şi un aparat de radiologie performant – şi pe această cale ţin să le mulţumesc sponsorilor care au susţinut financiar această achiziţie. Toată aparatura funcţionează impecabil.
spital_urlati_23– Înţeleg că aveaţi convingerea că spitalul se va redeschide, din moment ce, chiar în perioada în care a fost închis, dumneavoastră aţi făcut achiziţii de aparatură.
– Da, cu siguranţă. Am avut convingerea că se va redeschide, pentru că în zona Văii Cricovulului sunt mii de oameni din comunele limitrofe care erau nevoite să facă 2-3 ore pe drum până la Ploieşti, la Judeţean. Deci era clară necesitatea redeschiderea spitalului din Urlaţi. Ştim cu toţii cât de aglomerat este Spitalul Judeţean şi în mai aglomeram şi noi, cei de pe Valea Cricovului, din cauză că unitatea din Urlaţi nu funcţiona. Era o traumă pentru toţi cei care ajungeau la Ploieşti şi erau nevoiţi să aştepte ore în şir până să le vină rândul la consultaţii. Dacă întrebaţi cetăţenii din oraş, cred că din 100, 99 v-ar fi spus că problema numărul unu este redeschiderea spitalului.
– Ce sentiment aveţi, acum, când vedeţi că spitalul funcţionează din nou?
– Eu vin zilnic în spital de la redeschiderea sa. Vin cu drag şi am întrebat mulţi pacienţi iar toţi au fost foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor actuali. Sunt oameni competenţi, de calitate, care dovedesc că au o pregătire temeinică şi tratează pacienţii aşa cum se cuvine. Acum avem atât în ambulatoriu cât şi în spital avem compartimentele ocupate în totalitate şi, de la 1 iulie funcţionează şi două linii de gardă care asigură 24 din 24 asistenţa pacienţilor.
– Cum aţi atras medicii spre Urlaţi, spre această unitate spitalicească?
– În primul rând prin condiţiile oferite. Toţi ne-au spus că sunt condiţii net superioare chiar şi unor spitale din Bucureşti, acolo unde au activate. După care aparatura care este de ultimă generaţie şi, nu în ultimul rând, condiţiile de cazare şi funcţionalitate ale spitalului. Acestea sunt importante atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Mi-am dorit ca Spitalul să îndeplinească standardele europene.
– Ce lucrări mai aveţi de executat aici, în perioada următoare?
– Mai avem de finalizat reabililitarea exterioară a clădirilor, lucrări pe care le vom finaliza în săptămânile următoare, după care vom trece la realizarea împrejmuirii incintei, pentru ca la finele acestui an spitalul să arate impecabil. Spitalul trebuie să fie primitor pentru pacienţi să să confere acea linişte de care oamenii au nevoie. Îmi doresc ca spitalul să funcţioneze fără cusur şi să ofere servicii de calitate tuturor pacienţilor. De când sunt în fruntea administraţiei locale am avut două priorităţi: învăţământul şi sănătatea. În ceea ce priveşte învăţământul pot afirma că am rezolvat în totalitate problemele din acest domeniu, iar acum mă concentrez pe capitolul sănătate şi vreau ca Spitalul Urlaţi să fie de rang european.