MARIN CONSTANTIN – 95 ani de la naşterea dirijorului din Urleta

Daniel Dimache -

MARIN CONSTANTIN – 95 ani de la naşterea dirijorului din Urleta

MARIN CONSTANTIN – 95 de ani de la naşterea dirijorului (Urleta 1925 – Bucureşti 2011)

La 27 februarie 2020 se împlinesc 95 de ani de la naşterea sa. În Urleta, frumoasa localitate prahoveană, sunt rădăcinile sale natale, de aici a plecat să-şi îndeplinească visul artistic luând cu sine, ca pe nişte scumpe talismane, numele satului şi portretul  mamei sale, Maria I.V. Marin.

Talentul muzical deosebit, inteligenţa sclipitoare, perseverenţa şi laborioasa muncă de pregătire şi perfecţionare profesională dar şi spiritul său managerial au făcut ca dirijorul Marin Constantin să aibă un palmares impresionant: a dirijat cu succes mai multe coruri din Bucureşti culminând cu înfiinţarea în 1963 a Corului Madrigal cu care a realizat aproximativ 4.000 de concerte în ţară şi pe toate continentele lumii. Unică şi impresionantă această performanţă artistică dublată de recordul maestrului Marin Constantin de a fi singurul dirijor din România care a condus continuu, timp de 47 de ani, aceeaşi formaţie corală… Madrigal!!!

Urleta, Băneşti, Câmpina, Prahova în general au fost puncte magnetice în cariera artistică a maestrului Marin Constantin iată că în 1993 a venit cu madrigaliştii săi şi a concertat, în frumoasele costume de epocă, în Biserica „Sfinţi Voievozi Mihail şi Gavriil” şi la casa părintească din Urleta, revenind în sat de mai multe ori… ultima  dată în 2009 la Festivalul Cireşelor. De asemenea la sfârşitul lunii februarie 1996, Madrigalul şi Marin Constantin au concertat la Casa de Cultură şi la Muzeul Hasdeu din Câmpina.

Timpul nu va aşterne uitarea peste amintirea celui care a dus faima artei corale şi numele României în toată lumea ci va consolida portretul muzicianului Marin Constantin pentru anii ce vin, pentru generaţiile care vor aprecia, speram, valoarea muncii şi a talentului unui om de geniu… născut în Urleta Prahovei.

La final, o vibrantă mărturisire a maestrului Marin Constantin ….

„Ca artist nu-ţi mai aparţii. Viaţa, o muncă pe fondul unei chemări implacabile este doar ARTA dedicată semenilor mei de pe pământul pe care m-am născut!”

O invitatie:

Dacă vreţi să vă amintiţi de maestrul Marin Constantin şi Madrigalul său ascultaţi C.D.-ul de Colinde sau un alt C.D. din cele peste 30 realizate iar pentru mai multe informaţii  accesaţi site-urile Muzeului Facebook (www.facebook.com/marin.constantin.902) şi pe YouTube, filme, concerte, interviuri atât Radio cât şi de televiziune din toată lumea, pe Canalul Marin Constantin Museum (httos:l/www.youtube.com/channei/UCvQRGLC9TNhhWB4bJUwz4xg) ca şi fundaţia Marin Constantin (USA) create şi coordonate, în memoria tatălui său de

D-na prof. univ. dr. Noemi Marin (www.marinconstantin.org).

Cu profund respect şi vibrantă amintire, Liliana Pispiris – madrigalist de onoare