Marin Constantin şi Urleta, satul său natal

Daniel Dimache -

Marin Constantin şi Urleta, satul său natal

MARIN CONSTANTIN, dirijor, artist, compozitor, muzician şi ambasador al artei româneşti în lume-

vă invităm la o scurtă vizită inedită a satului Urleta prin lume, aşa cum l-a introdus Maestrul

în cariera sa:

 Toate programele de concert ale corului Madrigal pe care MARIN CONSTANTIN l-a fondat şi dirijat timp de 47 de ani (1963-2011) au inclus locul de naştere: Satul Urleta, Prahova. Rezultatul: peste aprox. 1,5 MILIOANE de programe în peste 25 de ţări au inclus Satul URLETA în introducere.

Satul Urleta a fost prezentat în peste 4.500 de spectacole în 20 de limbi. Satul Urleta este prezent în biografia maestrului Marin Constantin inclusă încă din 1975 în cel mai important DICTIONAR AL MUZICII INTERNATIONALE, The New Grave Dictionary of Music and Musicians (publicat de OXFORD UNIVERSITY PRESS) marcând cele mai mari personalităţi mondiale din lumea muzicii.

Satul Urleta face parte din biografia Maestrului în cele mai înalte foruri internaţionale: la New York la sediul Naţiunile Unite (in concertul Madrigalului din 1969)  la UNICEF, Paris in 1967, la decernarea premiului UNICEF singurei formaţii din România şi dirijorului  şi creatorului sau, Marin Constantin. Şi în 1992, la Paris, la sediul UNESCO. Maestro MARIN CONSTANTIN este singurul ROMÂN care a deţinut pentru ultimii două zeci de ani de viaţă titlul de UNESCO GOOD WILL AMBASSADOR (1992-2011).

Vizitatorii satului Urleta la invitaţiile Maestrului, la casa lui din localitate, au fost extrem de numeroşi în decursul anilor, printre ei menţionăm generaţii întregi de membri ai corului MADRIGAL,violonistul lON VOICU, dirijorii IONEL BUDIŞTEANU ŞI IOSIF CONTA, solistii de la Opera Română, NICOLAE HERLEA ŞI DAVID OHANESIAN, compozitorii ALEXANDRU PASCANU ŞI SABIN PAUTZA, şi mulţi mulţi alţii. Dar o vizită unică în istoria Urletei şi a României  a fost în 1971, când la invitaţia Maestrului Marin Constantin satul i-a avut ca vizitatori pe VITTIORIO DE SICA şi fiul său, compozitorul MANUEL  DE SICA, doi artişti care au primit premiile OSCAR pentru film şi muzică în acel an pentru filmul Grădinile FINZI-CONTINI. Înainte cu puţin de decernarea premiilor OSCAR, aceşti mari artişti au fost la URLETA în mijlocul familiei MARIN CONSTANTIN alături de Maestrul însuşi, surorile sale Maria Mincu şi Cornelia Ionescu, alături de fratele său, Teodor Marin, şi bineînţeles împreună cu mama sa, Maria 1. V. Marin. O sărbătoare de neuitat împreună cu o plimbare prin sat, în vizită la biserica veche precum şi la şcoala unde a învăţat Maestrul Marin Constantin.

În film: În 1993, Televiziunea Română, sărbătorindu-l pe Marin Constantin şi corul Madrigal la 30 de ani de existenţă a creat câteva documentare cu secvenţe în Urleta, prin grădina casei Maestrului, în locurile dragi, mereu aproape de inima sa. Documentarul poate fi vizionat şi acum, pe MARIN CONSTANTIN YOUTUBE CHANNEL.

Maestrul a vorbit mult despre satul sau natal şi despre dragostea sa de familie şi de locurile copilăriei în cele patru cărţi monografii despre Marin Constantin şi corul Madrigal: Corul Madrigal (1971) de Viorel Cosma; Constelaţia Madrigal: Marin Constantin în Dialog cu Iosif Sava, 1988,1992 ediţia a doua; Madrigal şi Magia Sunetelor, de Grigore Constantinescu, 1993, şi Marin Constantin: Portret Eseistic, de Viorel Cosma, apărut în 2011, după moartea artistului.

Satul Urleta a fost mereu în sufletul artistului, dirijorului, compozitorului şi muzicianului cel mai important pentru istoria muzicii corale româneşti: MARIN CONSTANTIN!

Date culese de Noemi Marin, Liliana Pispiris, şi  Ileana Ungureanu.

FUNDAŢIA MARIN CONSTANTIN (USA),

www.marinconstantin.org şi www.facebook.com/marin.

constantin.902