Mario Branco vine la Astra

Redactia -

Pe data 8 septembrie 2011, www.gazetaph.ro aducea la cunoştinţă, citând siteul echipei de fotbal FC Astra Ploieşti, că patronul acesteia, Ioan Niculae, semnase actele unei colaborări pe linie fotbalistică având drept parteneră celebra formaţie portugheză Benfica Lisabona. Primul semn al demarării practice a noii înţelegeri a şi apărut, oficialii lusitani trimiţându-l la Ploieşti – cu recomandarea de a fi inclus în staff-ul de conducere al „dracilor” – pe Mario Branco (foto; www.leixoessc.pt). În vârstă de 36 de ani şi posesor al licenţei de antrenor de nivel II al Uniunii Europene de Fotbal Asociaţie, Branco a fost adus pentru prima oară în România de către Gheorghe Hagi, pe vremea când acesta din urmă o antrena pe Poli Timişoara, şi a fost angajat ca şef al departamentului de scouting. După despărţirea lui Hagi de echipa bănăţeană, portughezul a plecat în Polonia, oucpând aceeaşi funcţie la fosta campioană Zaglebie Lubin. În sezonul 2008-2009, a ajuns la Steaua, colaborând foarte bine cu Adrian Ilie, care ocupa funcţia de manager sportiv. De altfel, cel supranumit Cobra a regretat foarte mult – şi nu s-a ferit să se exprime şi în public în acest sens, – atunci când Gigi Becali, care se împăcase cu verii săi, Giovanni şi Victor, l-a îndepărtat pe Mario Branco. Lusitanul a revenit în ţara sa şi a devenit şeful scouterilor clubului Leixoes FC.

De subliniat că, la recomandarea lui Branco, au fost aduşi în Ghencea compatriotul său., Tiago Gomes, din 2009 luat de către actualul lider al Segundei Division, Hercules Alicante, dar evoluând în ediţia trecută şi în Primera cu aceeaşi grupare, peruanul Andres Mendoza, din 2010 în MSL, în Statele Unite ale Americii, la Columbus Crew, şi columbianul Dayro Moreno, tot din 2010 în prima ligă mexicană, la Club Tijuana.

Viitorul membru al conducerii astriştilor cunoaşte bine fotbalul românesc şi va avea rolul de a urmări şi recomanda jucători care să fie transferaţi de către Astra. Când era la Steaua, potrivit www.cancan.ro, Mario Branco a recunoscut că sarcina sa nu se limita doar la a urmări fotbalişti străini, ci era prezent, adesea, pe diverse stadioane româneşti, cum ar fi fost cel din Constanţa şi din… cartierul de vest al Ploieştiului, să-i vadă şi pe cei autohtoni. Deci, el nu va veni în necunoscut pe „Columbia”. Acum să vedem cum va fi primit – şi cum va colabora – cu preşedintele executiv Petrică Buduru, mâna dreaptă din club a lui Ioan Niculae şi eminenţa cenuşie a acestuia, în materie de fotbal.