Mario Bratu – supereroul din „Colentina”! Juniorul a adus victoria Petrolului în dauna Metaloglobusului, cu un șut de senzație tras la… spartul târgului!

Dragos Trestioreanu -

Mario Bratu – supereroul din „Colentina”! Juniorul a adus victoria Petrolului în dauna Metaloglobusului, cu un șut de senzație tras la… spartul târgului!

Începută pe soare și terminată pe o ploaie torențială, partida disputată pe o arena Daco-Getica plină de afișe din istoria neamului românesc ]ntre  Metaloglobus București și FC Petrolul Ploiești a avut două reprize diametral opuse. Prima, în care, pe plan ofensiv, „lupii” nu au contat, lovitura de cap a lui Walace din debutul jocului fiind apreciată mai mult ca o… jumătate de ocazie, și a doua – în care, din toate punctele de vedere, Petrolul a arătat un joc peste tot ceea ce a oferit în sezonul trecut! Nu numai golurile au impresionat în mitanul secund, ambele venind din faze de joc, ci nu din fază fixă, precum cel al Metaloglobusului, ci evoluția in integrum a echipei ploieștene fiind de apreciat, iar remontada, astfel de admirat. A fost 2-1 (0-1), dar nimic nu poate pune la îndoială seriozitatea jucătorilor, speculațiile cu „1 pauză, 2 final” neputându-se „arunca pe piață” cu acest prilej!

Față de ceea ce era de așteptat, un lot fără Cioinac, antrenorul principal Flavius Stoican a oferit un prim „11” cu… Cioinac drept titular, la „închidere”, lângă Meza Colli, și cu „puștiul” de 16 ani Ianis Stoica postat vârf de atac! Nu au fost soluții prea grozave, în sensul că fostul ieșean nu a „ținut” decât 45 de minute, fiind și faultat serios de câteva ori, fără ca arbitrul să dea cuvenitele avertismente, iar junele adus, și el, în vara aceasta poate juca oriunde în atac, dar deocamdată nu și ca vârf, mai ales când nu se mai dispune de coechipieri cu ultima pasă. Unii care să-i pună în valoare viteza remarcabilă pentru vârsta lui. În rest, echipa a fost cea anticipată, iar schimbările, bune și făcute la timp. Stoican a impresionat nu numai prin outfitul casual elegant, opus total celui al omologului de pe banca adversarilor, ci și prin calm, nu ca altădată. Chiar dacă echipa îi era condusă din minutul 41, în urma unei faze ciudate, nu și-a bătut la cap băieții, ci dimpotrivă. Efectul? Răbdarea a condus la un succes meritat după jocul, repet, din mitanul secund!

Marius Măldărășanu, petrolistul de altădată, apărut într-un echipament sport în spațiul tehnic, a așezat echipa perfect la început, defensiva fiind solidă, mai ales datorită experienței axului central, Florin Plămadă-Daniel Lung, mijlocul – apanajul perfect al căpitanului Ovidiu Herea, capabil încă să „regizeze” jocul și să mai tragă și câte un șut „de afară”, așa cum a fost cel din prima repriză, deturnat spectaculos de sub bară de Avram, benzile venite de la Astra 2, Alexandru Duminică și Radu Chiriac, juniori cu… barbă de „doi coți”, muncind din greu, iar ex-petrolistul Claudiu Herea ținând atacul cât și cum a putut. De ce a pierdut meciul Metaloglobusul, deși a deschis scorul și a condus la pauză? Deoarece, cred, și-a închipuit că jocul slab al Petrolului se va perpetua și în a doua parte. Cu atenția slăbită, a încasat două goluri, unul mai la început de repriză, altul, în final. Lipsa de control conduce, nu o dată, la astfel de răsturnări de scor. În plus, Petrolul cel de-acum pare tot mai mult o… „echipă de repriza a doua”! Cine nu știe se „arde”!

De ce a câștigat Petrolul, în fața mai multor personaje bine cunoscute din lumea fotbalului, destui fiind foști sau actuali dinamoviști, precum Ioan Andone, Ciprian Marica, Florin Bratu, George Trandafir etc., și cum și-a spălat păcatele exact când a trebuit? A învins pentru că, sunt convins, la vestiare, în cele 15 minute de relaș, Flavius Stoican a transmis tot ceea ce nu putuse s-o facă din spațiul tehnic, pentru a nu-și stresa jucătorii, și așa părând, oarecum, „pierduți în spațiu”, a învins pentru că a știut cum să schimbe, intrările lui Mihăescu, Bratu și Arnăutu fiind exact cele impuse, primul fiind implicat în faza golului egalizator și al doilea l-a reușit pe cel al victoriei, unul absolut senzațional, sub o ploaie ce nu mai contenea. Golgheterul din campionatul trecut, care a început, incredibil, meciul pe bancă, odată intrat pe gazon, a făcut ce știe cel mai bine: și-a luat mingile de dincolo de careul mare, a stat ca un ghimpe în coasta apărării adverse și s-a văzut, așa cum se spune în limbajul fotbalistic. Bref, Petrolul a câștigat – vezi… limba de lemn! – că, fără glumă acum, și-a dorit mai mult victoria!

Golurile merită fiecare atenția cuvenită: minutul 41, 1-0, după un corner provocat hilar de Avram – a scăpat o minge ușoară în afara terenului de joc -, centrarea de la colț l-a găsit pe japonezul cam rudimentar, Mino Sota, liber la 12 metri puțin lateral dreapta, reluarea acrobatică a acestuia, cu pământul, fiind deturnată de Plămadă peste buturi, din „6 metri”, părând că, în momentul în care Munteanu sare asupra fostului petrolist, existând contact picior pe picior, balonul survolase deja transversala. Centralul Eduard Ioniță a fost complet derutat, tot plimbându-se cu un cartonaș galben în mână, dar nemaiarătându-l nimănui până la urmă, ci doar ținând cont de atenționarea asistentului de la tușa a doua, Daniel Vlase, care era deja plasat pe linia de fund a terenului, semn că trebuia acordat penalti, care a și fost transformat cu unele mici emoții de Ovidiu Herea; minutul 53, 1-1, Mihăescu, suveranul din fața apărării petroliștilor, a trimis pe dreapta o minge pentru cursa lui Bărboianu, a cărui centrare a fost trimisă, cu capul, pe spate, paralel cu linia porții, de același Plămadă, direct în Ștefănescu, din care a sărit în partea opusă, iar Meza Colli, dibaci, a „înțepat-o” fericit, la colțul scurt, din fața lui Gavrilaș (pentru „catolicii mai presus decât Papa”, care l-ar fi văzut pe Marinescu în ofsaid, precizez că acesta s-a ferit de minge, nu a încurcat portarul și poate că era și pe linie cu cel puțin un apărător al bucureștenilor!); minutul 90, 1-2, Bratu a primit un balon, la peste 25 de metri, pe un teren deja alunecos, a preluat-o măiastru, a driblat și l-a pus pe stângul, de la 20 de metri catapultându-l senzațional sub transversală, peste portar, obiectul de joc atingând transversala, lovind apoi pământul și sărind sus, în plasă. Un golazo, ce mai!

METALOGLOBUS: Gavrilaș 5 – Coman 6, Plămadă 6.5, Lung 6, Sava 6 – Mino Sota 5 (90+2 – Ghenovici) – Duminică 6 (82 – Banu), Ov. Herea (cpt) 7 (73 – Ionică), A. Lungu 5.5, Chiriac 6 – Cl. Herea 6. Colectiv tehnic: Marius Măldărășanu (antrenor principal), Laurențiu Costache (antrenor secund), Costică Dumitru (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Avram 5 – Bărboianu 7, Walace 7, Sîrghi 7, Țicu 7 – Cioinac 6.5 (46 – Mihăescu 7.5), Meza Colli 8 – Munteanu 6 (75 – Arnăutu 7), Marinescu (cpt) 7, Ștefănescu 6.5 – Stoica 6 (73 – Bratu 10). Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ion (secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Eduard Ioniță 6 – Florian Alexandru Vișan 7 și Daniel Vlase 6 (toți din Galați).

Arbitru de rezervă: Bogdan Dumitrache (București).

Observatori: George Constantinescu (Slatina), pentru joc, și Constantin Gheorghe (Suceava), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Meza Colli (28), Ov. Herea (59), Walace (61), A. Lungu (64), Bărboianu (65), Mino Sota (66), Mihăescu (67).

Interesant, după cum se vede mai sus, Ioniță a arătat, în perioada de timp 64-67, câte un cartonaș galben de fiecare minut, iar în intervalul 59-67, a dat nu mai puțin de șase avertismente! „Galbenele” au fost acordate… alternativ, începându-se și terminându-se cu Petrolul! Altfel, coincidență sau nu, în poza de dinaintea amicalului cu Blejoiul, de pe teren, Derlis David Meza Colli și Mario Bratu, autorii golurilor de peste 8 zile, s-au așezat alături. Au avut „mână” bună! În altă ordine de idei, luni, 12 august, de la ora 18.00, pe arena Ilie Oană, care este de sperat să fie plină ochi, Laurențiu Marinescu & Co. vor primi replica actualului lider al ierarhiei L2, UTA Arad. Va fi un derbi de mare tradiție, va fi un derbi al unor echipe care au câștigat în prima etapă, un derbi care trebuie onorat cu adevărat de suporterii „lupilor”!

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro