Cumpărarea unei mașini la mâna a doua – o loterie? Află ce trebuie să faci pentru a nu fi înșelat!

Vlad Preda -

Cumpărarea unei mașini la mâna a doua – o loterie? Află ce trebuie să faci pentru a nu fi înșelat!

Cumpărarea unei mașini la mâna a doua poate fi avantajoasă și rapidă, dar poate avea capcanele ei. Românii preferă să cumpere mașini second hand pentru că sunt mai ieftine. După cum deja se știe o mașină nouă își pierde aproximativ o treime din valoarea sa după doar un an de la data achiziționării. Dacă ar alege o mașină mai scumpă și mai puțin populară, pierderea ar putea fi chiar și mai mare. Acesta este principalul motiv pentru care românii optează pentru mașinile la mâna a doua.

Pierderea valorii mașinii este cea mai mare la început, în primul an de zile și în primii 5 ani. Românii sunt în căutare de mașini second hand care au deja 70.000 de km la bord sau chiar mai mulți km. Ei consideră ca aceasta poate fi o alegere bună pentru ei, pentru că o pot cumpăra cu mult sub prețul inițial de vânzare când era nouă.

Autoturismele uzate sunt mai ieftine cu cel puțin 10% decât cele de la dealerii auto. Avantajul la un dealer auto față de un vânzător privat este că primul răspunde pentru defecțiunile materiale, mașinile acestora fiind verificate atent înainte de a fi oferite spre vânzare. La un vânzător privat trebuie multă atenție ca mașina să fie în stare bună de funcționare, să nu necesite reparații și costuri de întreținere costisitoare.

Dacă ai decis să cumperi un autoturism second hand care este mai ieftin, ar fi indicat să fii la curent cu cele mai importante subiecte despre acesta. Poți citi recenzii auto și articole cu tematică mașini uzate, pentru a fi la curent cu toate aspectele în ceea ce privește problemele care pot să apară. Aici poți găsi review-uri auto pentru diferite mașini direct de la posesori, detalii reale despre consum, costuri de întreținere, piese, defecțiuni care apar frecvent la motor, sfaturi utile despre alegerea unor consumabile ce trebuie înlocuite regulat, etc. Dacă vrei să cumperi o mașină nouă sau una la mâna a doua poți afla aici informații despre ceea ce ar trebui să ai în vedere atunci când cauți o mașină.

Scopul este de a sensibiliza cumpărătorii de mașini la problemele care pot să apară la anumite autoturisme, mai ales atunci când le cumpără în varianta second hand. Inițiativa acestui site este de a oferi informații actualizate și detaliate despre mărcile de mașini, despre problemele care pot să apară, despre cumpărarea și vânzarea unui autovehicul, sfaturi despre mașini, posibilitatea de a citi cele mai recente știri despre industria auto.

Autovehiculele care sunt de dimensiuni medii sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și în plus au emisii reduse de CO2. Prin urmare, dacă se alege o mașină care consumă mai puțin combustibil se reduce prețul de transport. Când se alege o mașină second hand este necesar ca ea să facă față accidentelor sau chiar să aibă echipamente speciale pentru a le evita, să fie prevăzută cu numeroase elemente de siguranță, cu airbag-uri, avertizări privind plecarea din benzile de circulație, centuri de siguranță, asistență la frânare, presiune în anvelope, detectarea coliziunilor. Mașinile mai noi au și caracteristici ESP, ABS, sisteme de avertizare, suporturi ISOFIX pentru scaune copii. Aceste caracteristici fac condusul o experiență mai sigură.

Românii pot avea și alte beneficii reale dacă aleg să cumpere mașini la mâna a doua. Fiecare își dorește să cumpere o mașină excelentă la un preț rezonabil. Inițial un client trebuie să facă selecția în primul rând în funcție de modelul de mașină dorit, care să corespundă nevoilor sale, apoi va analiza prețurile, trebuie să se încadreze în bugetul pe care și l-a stabilit. Ajutat fiind de recenziile de la proprietarii de mașini pe care le găsește pe site-urile auto, poate afla punctele slabe ale modelului pe care îl vrea și poate obține informații despre avantajele și dezavantaje conducerii acestei mașini. Prin urmare este indicat să citească cel puțin 4-5 recenzii despre marca respectivă de mașină, care au fost scrise de posesorii acestui model.

Trebuie analizate foarte bine ofertele de pe piața auto, înainte de a decide ce model de mașină este bine să cumperi. Ideea este de a obține informații despre prețurile reale și de a nu fi păcălit de anunțurile online care prezintă mașini ce au prețul de vânzare evident umflat. Mașina trebuie evaluată de un mecanic cu experiență, trebuie să fie curată pentru că de regulă murdăria poate ascunde multe defecte refinisate. Există semne clare pe care specialiștii le cunosc și care pot ascunde chiar un accident serios. Motorul trebuie să pornească imediat și brusc, chiar dacă este cald sau rece. Sunt multe aspecte pe care le poți afla în recenziile proprietarilor de mașini, care sunt utile pentru verificarea unei mașini la mâna a doua, înainte de a fi cumpărată.