Măsurile pentru valul 6 Covid: 5 sau 7 zile de izolare și fără carantină

Daniel Dimache -

Măsurile pentru valul 6 Covid: 5 sau 7 zile de izolare și fără carantină

COMUNICAT DE PRESĂ CAS PRAHOVA

Ținând cont de creșterea numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV-2, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova reamintește tuturor cetățenilor câteva aspecte relevante privind modificările legislative aduse în anul 2022 în ceea ce privește perioada de acordare a concediilor medicale pentru carantină și izolare.

Începând cu data de 02.02.2022, perioada de izolare la domiciliu impusă persoanelor asimptomatice sau cu manifestări clinice ușoare sau medii care nu necesită oxigenoterapie, persoanelor nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 90 de zile este de 7 zile, iar pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile este de 5 zile.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 16/08.03.2022, au fost abrogate prevederile Hotărârii C.N.S.U. nr. 6/31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor stabilite. Astfel, începând cu data de 08.03.2022,  nu se mai instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea (pentru care a trecut o perioada de 10 zile de la finalizarea schemei complete), trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 (efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării), precum și pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.