Dacă scapă și de „Craiova lui Mititelu”, la Târgu Jiu, pe FC Petrolul o așteaptă la rând, în Ploiești, două meciuri abordabile și unul foarte dificil. Atenție sporită, însă, la un… refuzat de către „celebrul” tandem „Stoican&Stan”!

Dragos Trestioreanu -

Dacă scapă și de „Craiova lui Mititelu”, la Târgu Jiu, pe FC Petrolul o așteaptă la rând, în Ploiești, două meciuri abordabile și unul foarte dificil. Atenție sporită, însă, la un… refuzat de către „celebrul” tandem „Stoican&Stan”!

Astăzi, 19 august 2022, de la ora 21.00, se va vedea dacă alegerea ca gazdă, de către FC U 1948 Craiova, a unei arene mereu preferată de FC Petrolul în eșalonul secund, nu precum „sinteticul” din imediata vecinătate a „Municipalului” din Târgu Jiu, se va dovedi iar un… „porte-bonheur” pentru „lupi”. La fel, dacă mutarea, nedorită de altfel, de către cei ai lui Adrian Mititelu sr. în alt județ a partidei cu Petrolul, cauzată de închiderea arenei celei mari din Bănie pentru un festival, va fi cu noroc pentru ploieșteni sau nu. Totuși, nu trebuie uitat că – deși fără vedeta-căpitan Juan Bauza, argentinianul accidentat serios pe „Arena Națională”, în duelul cu trupa lui Anton Petrea, atunci  – FC U 1948 a câștigat, fără probleme, partida din deplasare de la Pitești, cu FC Argeș. Iar asta prin „dubla” golgheterului său, italianul Andrea Compagno (foto jos, primul din stânga). Apropo de Compagno, repet că o decizie neinspirată, de acum patru ani, a tandemului de tristă amintire „Flavius Stoican&Marius Stan” este posibil să o fi privat-o pe Petrolul de un marcator de seamă!

Cu lotul în regulă, dar cu el în… tribună, se speră însă că pentru ultima oară în acest sezon, antrenorul principal al „galben-albaștrilor” Nicolae Constantin (foto mijloc, între ofițerul de presă Ionuț Pană și portarul Octavian Vâlceanu) poate așeza, pe gazonul de pe care are amintiri plăcute, un prim „11” capabil să reziste ofensivei bine cunoscute deja a omogenei echipe a lui Marius Croitoru. Un antrenor bun, de altfel, dar care traiește, deocamdată, respectând adevărul, din arta de a salva și construi echipe adevărate a unui alt italian, Nicolo Napoli, plecat în vară din cauza, se zice, impunerii unor clauze absurde. Chiar dacă, am scris mai sus, „Craiova lui Mititelu” nu îl va avea destul timp pe Bauza – poate cel mai rasat număr 10 din Superligă – pe gazon, la timonă, există alți fotbaliști care dau multă forță lotului oltenilor. Cum ar fi, cu precădere, cei șase belgieni din lot: titularii Jeremy Huyghebaert (foto jos, în dreapta), Samuel Asamoah (născut la Accra, în Ghana, dar cu dublă cetățenie, togolezo-belgiană), William Baeten (foto jos, în prim-plan), Benjamin Van Durmen și rezervele Sékou Sidibé Jr. (un ivorian și cu pașaport belgian) și François Marquet. În fapt, omogenitatea este dată tocmai de menținerea pe loc a multor fotbaliști aleși în campionatul trecut de ex-antrenorul principal Adrian Mutu și tizul său, Adrian Mititelu Jr., atunci când seniorul era închis. Odată revenit în libertate, dar și înainte, seniorul a optat pentru unele transferuri cam aiuristice, gen Gabriel Enache, Aurelian Chițu, Gabriel Iancu, Ricardo Grigore ori ultimul adus, George Ganea. Cel de care Argeșul, ca și anterior, Farul, s-a dispensat fără probleme! Una peste alta, FC Petrolul va avea în față, astă-seară, o adevărată „selecționată multinațională”: Popa – Enache, Duarte, Paramatti, Huyghebaert – Asamoah, Achim – Baeten, Bahassa, Van Durmen – Compagno, pe bancă luând loc, printre alții, Sidibé și Marquet. Deci, aproape o echipă întreagă de străini, care au știința jocului din primul eșalon belgian, dar nu numai, și s-au legat bine de tot în acest sezon Dar, „cireașa pe tort” a fost pusă, tot mai de curând, de către Mititelu sr., atunci când l-a achiziționat pe grecul Kyriakos Papadopoulos, cel cu aproape un deceniu în 1.Bundesșiga, și nu la formații fără mare importanță, dimpotrivă. La 30 de ani, în prezent, Papadopoulos poate fi încă o piesă grea în defensiva lui Croitoru, când va fi pus la punct 100% cu pregătirea fizică.

Ce îi poate opune Nae Constantin omologului abia… revenit pe banca „alb-albaștrilor”, și el după două etape de suspendare? Un deja obișnuit 1-3-4-3, care – parcă – se pliază tot mai bine pe actualul efectiv al găzarilor. Este cel cu Octavian Vâlceanu între buturi, fără gol primit în ultimele două confruntări, cu trioul rezistent din apărare, Bart Meijers (foto sus), Gabriel Tamaș, Marian Huja, unul tot mai puternic, meci după meci, cu un cvartet solid în fața acestora, Georgi Pașov, Seto Takayuki, Jair da Silva Tavares, Valentin Țicu, cu toții forfotind precum furnicile, și cu tridentul de atac, Marius Cioiu, Mirko Ivanovski, Gheorghe Grozav, care îmbină travaliul fără oprire, vezi nord-macedoneanul, cu fantezia de pe benzi a celor doi autohtoni. Acum, s-a întărit și banca, odată ce vârful Christian Irobiso a devenit apt de joc, alături de el mai aflându-se portarul Sebastian Moroz și jucătorii de câmp Florin Borța, Alberto Olaru, Mihai Velisar, Eugeniu Cebotaru, Lucian Dumitriu, Mario Bratu și Simon Măzărache. Meciul de astăzi, cel care reamintesc că va fi transmis live, de la ora 21.00, de posturile TV deținătoare ale drepturilor de transmisie exclusive, Digisport 1, Prima Sport și OrangeSport, va depinde însă și de obiectivitatea sextetului de arbitri. Unul care este format din Marcel Bîrsan, Mircea Mihail Grigoriu (ambii din București), Mihai Marius Marica (Bistrița), rezerva Kovacs Szabolcs (Carei) și cei doi din camera VAR: centralul Radu Petrescu (tot din București) și asistenta Petruța Iugulescu (Buftea). Se speră că nu vor fi totuși probleme, deși meciul de la Târgu Jiu se anunță a fi unul complicat și, implicit, echilibrat, așa cum l-a prefațat, pe o postare de pe o rețea de socializare bine cunoscută, directorul general al craiovenilor, Marcel Pușcaș. Desigur, un rol important îl vor avea și observatorii delegați de FRF și LPF, Marian Dorobanțu (Buzău), pentru arbitraj, respectiv Romulus Gabor (Hunedoara), pentru joc. Una peste alta, cred că va fi o confruntare care va suscita un interes deosebit, dacă nu pe stadion, chiar, cu siguranță în fața micului ecran! Reamintesc că ultimul duel dintre combatantele de azi a fost adjudecat cu 1-0 de FC U 1948, toamna trecută, în Cupa României, la Ploiești, după reușita olandezului Terell Ondaan. Un mijlocaș de bandă dreaptă care a plecat de la echipă vara aceasta, așa cum au făcut-o și alți șapte străini, unii încă din iarnă, precum Armin Gremsl, Pedro Machado, Dominik Kovačić (legitimat „cu cântec” în prima ligă a Ungariei, în intersezon, la Kisvárda FC), Bradley Diallo, Marko Gajic, Mamadou Bagayoko și Hugo Vieira.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU și www.fcpetrolul.ro