Meciul confirmării? Pentru „lupi”, astăzi, la Botoșani

Dragos Trestioreanu -

Meciul confirmării? Pentru „lupi”, astăzi, la Botoșani

La cinci zile după ce-au bifat al doilea succes stagional, 1-0, pe arena Ilie Oană, în fața echipei CFR Cluj, jucătorii lui Mihai Stoichiță, de la Petrolul, vor avea parte de-un nou meci în returul sezonului regular al campionatului Ligii I. De data aceasta departe de casă, la Botoșani. Va fi, oare, meciul confirmării victoriei de săptămâna trecută sau totul ar fi fost, vinerea trecută, doar o reacție fericită de o „clipă”, într-o situație ce tindea să devină tot mai gravă? Din varii motive, evident.

FC Botoșani, gazda de astăzi, 2 decembrie 2015, de la ora 18.00 (partidă transmisă în direct la televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport), va fi cu siguranță adversara găzarilor și în play-out. De aici, și importanța aproape capitală a disputei de pe arena moldoveană. Se pune întrebarea dacă se va juca, acolo, pe iarbă sau pe zăpadă, în nordul țării ningând deja, așa cum atrăgea atenția, ieri, și tehnicianul Petrolului. Cel care l-a pierdut, pentru acest duel de… șase puncte, pe titularul postului de portar, Pecanha încasând, cam ușor, cartonașul de suspendare, cel de-al patrulea din sezonul regular. Va absenta, firește, și Beța, aflat încă în recuperare după ruptura musculară suferită spre finalul întâlnirii de acasă cu FCSB, neștiindu-se nici dacă Velasco ar putea fi inclus în raportul de joc, pe www.fcpetrolul.ro specificându-se că spaniolul s-a antrenat separat, fiind astfel incert.

Echipă cu un lot bun și cu un antrenor la fel, Cristi Pustai, care l-a înlocuit pe ceva mai longevivul de la cârma Botoșaniului, Leo Grozavu, gruparea moldoveană plătește tribut, în acest campionat, culmea, celui mai bun moment din istoria sa – calificarea, e drept norocoasă, în preliminariile Europa League, de vara trecută. Cu o vacanță mai scurtă, pe cale de consecință, decât… vacanța scurtă avută de toate formațiile din Liga I ce nu au participat la întrecerile din cupele europene, Acsinte și coechipierii lui au alunecat pe-un tobogan imaginar și au ca obiectiv, în prezent, acumularea a cât mai multor puncte. Pentru a ataca play-off-ul mai cu șanse de salvare de la retrogradare. Cu Pleșca sau Iliev între buturi, cu Dimitrov sau Patache, Plămadă, Cordoș, Ngadeu ori Miron, cu deja amintitul Acsinte sau Popovici, în apărare, cu Vașvari, Cucu sau Costin la închidere, cu Martinus sau Ivanovici, cu argentinianul Cabrera ori Bordeianu, cu Fulop sau Neziri, în spatele lui Hadnagy ori Roman, se observă lesne că FC Botoșani ar fi o „nucă” greu de spart. Mai ales la ea acasă, în special în criza de-acum. De subliniat că din actualul lot al moldovenilor fac parte doi jucători trecuți pe la Petrolul, într-un moment sau altul al istoriei acesteia – atacantul-golgheter Hadnagy și fundașul central Plămadă. Între timp, Botoșaniul s-a despărțit nu numai de Grozavu, ci și de fostul căpitan Croitoru, plecat la ACS Poli Timișoara, iar mai recent și de mijlocașul de bandă stângă, adesea însă folosit și ca vârf de atac, Batin. Etalând un joc destul de plăcut ochiului, trupa lui Pustai rămâne datoare totuși pe planul rezultatelor. Ar fi deci o… pâine de mâncat în Moldova pentru petroliști! Mai ales că bilanțul întâlnirilor directe este favorabil ploieștenilor, iar disputele din deplasare ale găzarilor cu gazdele de azi au fost mereu apreciate (foto, actualul astrist Filipe Teixeira, în duel cu echipierul de azi al CFR-ului din Cluj, Neluț Stelian Roșu, și fostul căpitan al Botoșaniului, Gabriel Vașvari; www.gazetabt.ro).

Este posibil ca, astăzi, Stoichiță să opteze pentru un prim „11” format din portarul Bolboașă, cel care, în mandatul mai noului tehnician, i-a cam luat fața primei rezerve de până acum a lui Pecanha, Cobrea, apoi Tudose sau Peteleu, Benga, Genev și Pulhac, francezul Faug-Porret, ex-component al Botoșaniului, fiind un posibil back-up și în lateralul, și în centrul defensivei, dacă s-a recuperat pe deplin după accidentarea la arcadă suferită la meciul contra CFR-ului, inamovibilii de la închidere Bucșa și Ropotan, cu Nepomuceno, Zoubir și Varga, și ei deveniți aproape, în ultimul timp, la fel de… inamovibili, plus Moussa, iar ca prim înlocuitor al celui din urmă – Tamuz. Oricum, doar fără Pecanha, Beța și, eventual, Velasco, antrenorul Petrolului are de unde alege o distribuție capabilă să se întoarcă de la Botoșani cu punct(e).

Astăzi, Comisia Centrală de Arbitri a făcut cunoscută, pe propriul site oficial, componența brigăzii de arbitri și numele supervizorului acestora, iar LPF-ul – pe cel al observatorului de joc. La centru va oficia bucureșteanul Dragoș Istrate, care va fi asistat de către suceveanul purtător de ecuson FIFA și nume bine cunoscut în arbitrajul autohton, Sebastian Eugen Gheorghe, fiul fostului mare arbitru Constantin Gheorghe, și de bihoreanul Iulus-Radu Timar, din Marghita, rezervă fiind tot un cavaler al fluierului din capitala țării, Cristian Georgescu. Arbitrii vor fi monitorizați de băimăreanul Szekely Zoltan, ex-asistent internațional, iar organizatorii – de un nume necunoscut până acum, gălățeanul Constantin Tolea.