„Meciul” lui Lambru cu sine însuși. Golgheterul Ligii A și-a securizat poziția, dar a fost și „campionul”… marilor ratări!

Dragos Trestioreanu -

„Meciul” lui Lambru cu sine însuși. Golgheterul Ligii A și-a securizat poziția, dar a fost și „campionul”… marilor ratări!

După ce a terminat turul ediției 2016-2017 al campionatului Ligii A Prahova cu 18 goluri înscrise, care i-au adus titulatura de cel mai bun marcator al celei dintâi jumătăți a întrecerilor, Cosmin Lambru (Foto sub titlu; primul din dreapta, în echipament negru, cu numărul 9 pe tricou) – atacantul în vârstă de 18 ani al vicecampioanei de toamnă, CS Blejoi – a început în forță și returul, bifând o „triplă” în deplasarea de la Ceptura, din etapa a XVI-a. Apoi, a apărut brusc… seceta, fostul junior al defunctului centru de profil al SC FC Petrolul nemaipunctând vreme de patru runde la rând. Abia sâmbătă, 8 aprilie 2017, s-a întâlnit din nou cu golul, la reușita de 2-0, în partida câștigată, acasă, de echipa lui, cu 4-0, în dauna Avântului Măneciu. Însă, tot atunci a fost și autorul unui nedorit record: patru ocazii uriașe, din șase, în total, irosite într-un interval foarte scurt de timp (8-14), cu ratări din două în două minute!!! Bun psiholog totuși, antrenorul principal al blejoienilor, Răzvan Vlad, l-a lăsat pe teren pe Lambru tot meciul, și cu speranța că încă un gol marcat putea să-l scoată din blocajul deloc anunțat de evoluțiile și realizările, la foc continuu aproape, din toamna trecută. În lupta lui cu apărarea și cu goal-keeper-ul advers, junele golgheter a avut de suferit, însă, așa-i la tinerețe. De fapt, se întâmplă și la case mai mari, cu vedete internaționale.

1Cu două eșecuri suferite în deplasare, în primele cinci etape ale returului, CS Blejoi a arătat o anumită lipsă de formă, scorurile de 0-5, la Ploiești, și 1-3, la Bănești-Urleta, lăsând, fără discuție, urme destul de serioase în tabăra grupării păstorite de primăria din comună. Odată cu succesul clar obținut în fața Măneciului, mai mereu o nucă tare a acestui al patrulea eșalon, s-a depășit, cel puțin pentru moment, impasul, mai ales că și rezultatele din runda cu numărul 21 au fost cu noroc pentru Irinel Dumitru și coechipierii săi, Băneștiul pierzând pe terenul echipei AFC Brebu (0-1), iar CS Cornu – total surprinzător -, pe cel al trupei CS Mănești 2013 Coada Izvorului (1-3). După înfrângerile suferite de echipele de pe locurile 3 și 4, băieții lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru s-au distanțat la șapte și, respectiv, 11 lungimi de acestea,  CSO Plopeni profitând de situație și sărind, acum, peste CS Cornu, formație pregătită de Nicolae Vereu și Ionuț Pârvan.

Meciul cu Avântul lui Dorinel Beznea, cel care este acum ajutat și de bine cunoscutul om de fotbal Adrian Teodorescu, alias Teo, a avut, în cea mai mare parte, un singur sens, spre buturile lui Alexandru Toma, asta și pentru că oaspeții au pierdut câțiva jucători importanți în pauza de iarnă. Unii pe care nu i-au putut înlocui cel puțin la același nivel. În primul sfert de oră, Lambru nu l-a putut învinge pe Toma în trei situații de „unu la unu”, iar într-o altă fază, el a țintit, din apropiere, bara! Mănecenii au răspuns în minutul 27, atunci când nou-intratul cu doar 60 de secunde mai devreme pe teren, Cosmin Savu, a șutat periculos, din careu, prilejuindu-i lui Adrian Gheorghe, portarul gazdelor, o intervenție de efect, prin care a împiedicat deschiderea scorului, contrar cursului jocului. Un scor pe care l-a deschis, 12 minute mai târziu, cu un voleu expediat de la 10 metri, al doilea marcator al gazdelor, Cristian Vasile, beneficiarul unei centrări de pe stânga al omului cu assist-urile din retur mai ales, Vlăduț Badea. După numai 120 de secunde, cel din urmă a pătruns singur prin zona centrală, dar la 2 metri de suprafața de pedeapsă a fost ajuns – și ținut – de Georgian Stanciu, decizia centralului Alex Vulpe fiind fără echivoc: lovitură liberă directă pentru CS Blejoi și cartonaș roșu pentru mănecean! Șocul expulzării lui Stanciu s-a resimțit imediat, Lambru finalizând perfect, din centrul careului mare, o pasă primită de la autorul primului gol, Cristian Vasile.

2Vreme de 20 de minute de la reluare, Blejoiul a continuat să mai rateze, aceiași Vlăduț Badea (47 și 61) și Cosmin Lambru (60 și 65) trecând pe lângă sporirea ecartului. A apărut însă, cu succes, la finalizare Cristian Vasile, care a dus scorul la 3-0, în minutul 68, reluând plasat din interiorul suprafeței de pedeapsă. Apoi, după cinci minute, a venit rândul lui Marius Anghel să fie ocolit de Fortuna, atunci când a șutat pe lângă buturi, dintr-o poziție din care mai greu se reatează, decât se înscrie. În sfârșit, ultima mare ocazie irosită de gazde a fost cea în care Ionuț Filip Filip (75) a reluat, cu capul, iar Răzvan Pucheanu a salvat, în ultima clipă, de pe linia porții. Totuși, destul de repede, în minutul 79, fundașul stânga Ștefan Stanca (Foto jos în text; în plan depărtat, la minge) a reușit să marcheze, tot cu capul, din careul mic, la o fază în care același Pucheanu și Toma au încercat să se opună, însă mingea era deja în poartă, golul fiind validat pe semnalizarea asistentului Cătălin Popovici. După acest succes, unul de moral, la Blejoi a mai revenit zâmbetul pe buzele celor din tabăra locală, mai ales că – repet – și jocul rezultatelor avea să le fie favorabil.

Revenind la Lambru, după ce se detașase serios de păuleșteanul Andrei Ciobanu și de coechipierul Cristian Vasile, în ierarhia golghterilor, acum s-a trezit cu cel dintâi la doar un gol în urmă, iar cu al doilea – la cinci. Dacă nu ar fi marcat în minutul 44, ar fi fost egalat de Ciobanu, cel care a devenit din nou foarte eficient, având cele mai multe reușite în retur, din întregul eșalon. Drept pentru care se prefigurează un duel echilibrat în continuare între cei doi marcatori, despărțiți însă de nu mai puțin de 10 ani, în privința vârstei. Departe de a se fi decis de-acum, totuși, soarta primului marcator din ediția în curs a campionatului Ligii A Prahova.

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica (66 – M. Anghel), V. Iordache, I. Filip, Șt. Stanca – Ir. Dumitru (cpt; 63 – Enciu), Rudaru – Ruptureanu (75 – Sterie), Cr. Vasile, Vl. Badea (63 – Al. Manea) – Lambru. Antrenori: Răzvan Vlad (principal), Emil Coșieru (secund).

AVÂNTUL: Al. Toma – Pucheanu, M. Moise, G. Stanciu, Dr. Sârbu (48 – D. Modrișan) – Ad. Năstase (55 – I. Dobre), Alangescu – Alin Ciobanu (26 – C. Savu; 70 – Cherecheață), Al. Tudorache, Onea (cpt) – Al. Neagu. Antrenor: Dorinel Beznea.

Au arbitrat: Alex Vulpe – Cătălin Popovici (ambii din Ploiești) și Mădălina Crăciun (Brazi).

Observator AJF: Cătălin Eugen Popescu (Ploiești).

Cartonaș roșu: G. Stanciu (41).

Interesant este că, în partida dintre CS Blejoi și Avântul Măneciu, ca și la cea de la Urlați, dintre Unirea și ACS Petrolul ’52 Ploiești, de altfel, nu s-a acordat niciun cartonaș galben, iar echipierii gazdelor, superstițioși, au cerut să se revină la echipamentul de culoare neagră, apreciind că le-a adus mai mult noroc decât cel violet! De consemnat că, la adversari, a fost împurmutat Iustin Dobre, cel care în prima parte a campionatului a prins minute pentru CS Blejoi. În etapa viitoare, formația de pe locul 2 se va deplasa, în Vinerea Mare, la Vălenii de Munte, pentru un meci destul de dificil în compania trupei locale, CSO Telejeanul, rămasă însă – în retur – fără antrenorul Vasile Voinea, un fost astrist și petrolist.

Foto: Paul MÂINEA