Membrii grupării acuzate de fraude informatice de 4 milioane de euro au fost reţinuţi pentru 29 de zile

Redactia -

Membrii grupării acuzate de fraude informatice de 4 milioane de euro  au fost reţinuţi pentru 29 de zile

Prin încheierea pronunţată de Secţia Penală a Tribunalului Prahova la data de 19.04.2012 a fost admisă în parte propunerea formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti şi, în baza art. 1491 alin.10 şi 11 Cod procedură penală, s-a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor G.A., în vârstă de 27 de ani, cu domiciliul în oraşul Sinaia, jud.Prahova, U.E.G., în vârstă de 28 de ani, domiciliat în mun. Sibiu, jud. Sibiu, G.E.G., în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Bucureşti, E.A.G., în vârstă de 20 de ani, domiciliat în Brăila, jud. Brăila, P.G.V., în vârstă de 22 de ani, domiciliat în mun. Bucureşti, G.R.Ş. în vârstă de 25 de ani, domiciliat în Craiova, jud. Dolj, G.F.,în vârstă de 38 de ani, domiciliat în Sibiu, F.M.V., în vârstă de 24 de ani, domiciliat în oraşul Murfatlar, jud. Constanţa, toţi aflaţi în stare de reţinere în Arestul IPJ Prahova, pentru o perioadă de 29 de zile începând de la data de 19.04.2012 şi până la data de 17.05.2012 inclusiv. 
În baza art. 1491 al 10 şi 11 C.p.p. s-a dispus arestarea preventivă a inculpatei R.A.D., în vârstă de 22 de ani, domiciliată în comuna Finta, jud. Dâmboviţa, în prezent aflată în Arestul IJP Prahova, pentru o perioadă de 20 de zile, începând cu data de 19.04.2012 şi până la data de 08.05.2012 inclusiv.
Împotriva acestei încheieri, toţi cei nouă inculpaţi au declarat recurs, ce urmează a fi soluţionat de Curtea de Apel Ploieşti.
S-a reţinut în sarcina inculpaţilor că s-au constituit într-un grup infracţional organizat în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi, începând cu anul 2010 şi până în aprilie 2012, au desfăşurat activităţi infracţionale prin intermediul internetului, constând în accesarea fără drept a unor sisteme informatice (servere) prin încălcarea măsurilor de securitate pentru a obţine date informatice (ip-uri, useri, parole ale unor conturi de SIP şi VOIP), scop în care au utilizat programe informatice modificate.
Conturile ale căror date de identificare şi accesare au fost obţinute în modalitatea arătată au fost ulterior folosite de către membrii grupării pentru a apela numere de telefon premium (cu suprataxă) puse la dispoziţie de societăţi care funcţionează în acest domeniu, din Hong-Kong şi Cipru, cauzându-se prin toată această activitate un prejudiciu total de peste 4.000.000 de Euro.
Din această sumă, membrii reţelei au primit în conturi bancare peste 40.000 de Euro, ceea ce reprezintă un procent de minim 10 % din prejudiciul total.