Mergeți la cumpărături în supermarket? Iată la ce trebuie să fiți atenți!

Daniel Dimache -

Mergeți la cumpărături în supermarket? Iată la ce trebuie să fiți atenți!

În supermarket-uri, clienții continuă să vină, cumpărăturile sunt corecte, însă oamenii trebuie să fie atenți la igienă. Ca de altfel în orice alt tip de magazin alimentar și aici apar capcane ascunse. Asta înseamnă că anumite zone sau produse pot fi contaminate, poate din cauza nerespectării regulilor de către anumiți consumatori.

Dacă majoritatea clienților dau atenție la calitatea produselor și la integritatea ambalajului nu este deloc un lucru exagerat mai ales în perioada epidemiei, însă ei nu trebuie să uite nici de căruciorul de cumpărături.

Când vine vorba de supermarket, unde vin foarte mulți oameni, probabil te gândești că aici mediul nu este 100% igienizat, deși pare totul destul de curat. Cu siguranță mânerele coșurilor și cărucioarelor de cumpărături sunt dezinfectate, asta este o regulă care se aplică acum în supermarket. Orice cărucior de cumpărături este dezinfectat complet, mai ales dacă este din acela din plastic, cu mâner reglabil. De multe ori, cumpărătorii au observat cum în anumite magazine, cărucioarele sunt igienizate și în timpul zilei, de câteva ori.

Nu uitați că un cărucior de cumpărături trece din mână în mână și astfel riscul ca mânerul să fie contaminat este destul de mare. Pentru prevenție ar fi bine ca mânerul să fie șters chiar de client cu un șervețel dezinfectant tip igienol și să poarte mănuși de unică folosință pe mâini.

Banda transportoare de la casa de marcat poate fi de asemenea un loc în care pot exista germeni, pentru că nu este dezinfectată continuu, iar pe ea clienții așează produse fel de fel, unele poate că au căzut din greșeală și pe jos, în supermarket. Banda este un loc în care se pot dezvolta bacterii și germeni, de aceea toate produsele trebuie dezinfectate acasă.

La standul cu legume și fructe, clienții trebuie să folosească neapărat mănuși de unică folosință înainte de a pune mâna pe produse. În general este recomandat să se cumpere produse care sunt ambalate, cum sunt roșiile în cutii din plastic, sau morcovii în pungi transparente.

Având în vederea aceste aspecte, probabil că ultimul lucru pe care și-l dorește un om, care merge la cumpărături, este ca germenii patogeni sau particulele de virusuri să ajungă pe mâinile sale. De aceea, fiecare persoană trebuie să fie foarte atentă și conștientă de faptul că în magazine, supermarket-uri, există multe suprafețe și produse care pot fi atinse de o mulțime de oameni, iar unii este posibil să fie contaminați și asimptomatici.

Faptul că nu se pot menține perfect standardele de igienă, pericolul de răspândire al bacteriilor și germenilor apare, dar se poate combate dacă oamenii sunt atenți atunci când fac cumpărăturile. În concluzie, ei trebuie să poarte mănuși de unică folosință, să dezinfecteze mânerul căruciorului de cumpărături, pentru că nu au cum să știe când acesta a fost ultima dată curățat.

Când merg la cumpărături, oamenii trebuie să aleagă întotdeauna alimentele ambalate, pentru că acestea sunt astfel protejate, chiar și atunci când sunt puse în cărucior sau în coșul din plastic.

Oamenii trebuie să fie atenți și la bancomat sau la plata cu cardul. Trebuie să se gândească că și alți oameni au apăsat pe butoane înainte și de aceea este bine să poarte mănuși de protecție. Întotdeauna va merita efortul de a purta mănuși, chiar dacă nu este chiar comod (deoarece mâinile transpiră), pentru că astfel se aplică o barieră de protecție între suprafețele neviabile infectate și piele.

Produsele cumpărate se dezinfectează acasă, iar în plus se aplică și alte măsuri preventive adecvate.

Mâinile trebuie protejate cu mânuși deoarece se pune mâna pe diferite suprafețe. Mănușile și măștile sunt obligatorii în spații închise, unde vin mulți oameni. Mănușile protejează dacă sunt utilizate corect și nu se aruncă la întâmplare. Unii spun că folosirea mănușilor poate crește riscul de contaminare, deoarece oamenii le aruncă aiurea, prin parcare și astfel crește riscul de contaminare a altor persoane. Cu privire la această problemă părerile sunt controversate. Totuși folosirea mănușilor este necesară, dar cu ele nu trebuie atinsă fața, ochii, gura sau nasul. 

Oamenii trebuie să fie atenți la ce suprafețe ating în supermarket și desigur să se spele mai des pe mâini sau să folosească gel dezinfectant. Și distanțarea fizică este o metodă foarte bună pentru a reduce probabilitatea de contaminare.