METEO / Se întorc furtunile şi vijeliile

Redactia -

METEO / Se întorc furtunile şi vijeliile

În ciuda debutului calendaristic al verii, vremea tomnatică din ţară pare să nu se mai domolească.Agenţia Naţională de Meteorologie a emis oficial atenţionare cu cod galben de ploi şi vijelii în perioada 5 iunie, ora 10.00 – 6 iunie ora 18.00. Codul urmează a cuprinde întreaga ţară, ploile avansând de la vest la est într-un interval de doar câteva ore. Se estimează descărcări electrice, intensificări ale vântului pe durate scurte şi medii de timp, cât şi producerea fenomenului de grindină. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 50 l/mp, cele mai afectate de precipitaţii urmând a fi zonele deluroase şi montane, cât şi jumătatea nordică a ţării. Judeţul Prahova nu va scăpa nici el de furia vremii, fiind aşteptate ploi de lungă durată pe toată suprafaţa judeţului.

Temperaturile vor fi, la rândul lor mici, estimându-se coborâri de mercur până la 6-7 grade în zonele situate la altitudini de peste 700 m. Precipitaţiile urmează a continua şi după data de 6 iunie, însă cantitatea lor se va diminua.

Ca urmare a acestor evenimente meteorologice, se estimează noi pagube în sfera agricolă, în special în producţia de fructe, care în acest an va fi sub aşteptări. Sectorul turistic aşteaptă la rândul său încălzirea vremii, staţiunile de la mare şi chiar cele montane înregistrând cifre de afaceri sub aşteptări pentru această perioadă a anului ca urmare a numărului limitat de clienţi.