Micii campioni din Boldești Scăieni, o poveste de… aur

Daniel Dimache -

Micuții judoka de la CS Petrolistul Boldești s-au întors acasă de la Campionatele Naționale U 13 (sub 13 ani) desfășurate la Timișoara, cu 3 medalii, dintre care 2 de aur. Ana Maria Bădică (U13, categoria -36 kg) și Mihai Nicolae Boghici (U12, -38 kg) au urcat pe prima treaptă, iar Narcisa Borcea (-57) a cucerit bronzul.

La acest sfârșit de săptămână, alți 3 sportivi boldeşteni participă la Naționalele U11, desfășurate la Baia Mare, clubul putând să marcheze și alte rezultate frumoase.

Și anul trecut tinerii judoka boldeşteni au obținut rezultate frumoase prin Alexandru Ariciu (loc 2), Gabriel Mare și Bianca Stoica (loc 3), pe care îi prezentăm într-o fotografie alături de medaliații din acest an.

Performanta copiilor boldeşteni este cu atât mai valoroasă, cu cât are o frumoasă poveste în spate. Ca întotdeauna, performanța trebuie să aibă în spate atât copii talentați, cât și oameni inimoși care să-i susțină.

Pe copii, i-a găsit la antrenament și vă prezentăm câteva imagini sugestive cu aceștia.

Cum vă spuneam, povestea a început recent, cu doi ani și jumătate în urmă, când un tânăr judoka inimos a înțeles că misiunea lui este și să dea mai departe ce a învățat și din experiența acumulată. Așa a început Florin Daneș să formeze grupele de mici judoka la Boldești-Scăieni. A reușit ca pe zeci de tineri din oraș să-i facă să se îndrăgostească de judo și să-l practice, iată, până la înalta performanță. Acum are două grupe numărând peste 40 de copii, una dintre ele reunind copii de vârstă… preșcolara. Și unde-s seriozitate, muncă, talent vine și performanța.

Antrenorul Florin Daneș ne spune că la început a fost muncă și cheltuială pentru amenajarea sălii de la stadion, improprie, acum adusă la un standard mulțumitor. Și, cum spuneam, oamenii iubitori de copii și de sport au început să se alăture, venind cu sprijin moral și, mai ales, financiar, fără de care nu se poate realiza performanță. Claudiu Frecăuţeanu, lider al Sindicatului Național Petrom – Filiala „Aurul Negru”, ne povestește antrenorul, le-a fost întotdeauna alături. Înțelegeți, desigur, că micuții, e adevărat, sprijiniți financiar și de familii, după posibilități, trebuie să beneficieze de cantonamente, de transport, masă și cazare la competiții, de echipament adecvat, de amenajarea corespunzătoare a sălii. Claudiu Frecăuţeanu este mândru că se formează campioni naționali și la Boldești. „Nu mulți s-ar fi așteptat ca după doi ani să avem deja mai mulți micuți campioni. Și veți vedea că, pe măsură ce copiii cresc vom avea din ce în ce mai multe medalii”. A ajuns să se considere ca un tată pentru cei mici, cunoaște problemele și greutățile fiecăruia, ale familiilor, cum învață…

Administrația locală a înțeles să sprijine sportul și pe copii, iar Consiliul Local Boldești-Scăieni a alocat în buget, pentru anul acesta, 20.000 de lei, în suma aceasta intrând și o plată modică a antrenorului, care a făcut mai mult o muncă benevolă până acum. Primarul Constantin Bucuroiu ne declară că există un proiect pentru construirea unei săli de sport moderne, multifuncționale, pe lângă Școala din Scăieni. Acolo copiii vor putea să se antreneze și evolueze în condiții optime.

Trebuie să-l menționăm, printre susținătorii sportului boldeşean și implicit, al Judo-ului, pe președintele CS Petrolistul Boldești, Mihail Nicolescu, un om care a crezut în posibilitățile micuților și i-a încadrat în clubul sportiv.

Povestea, suntem siguri, nu se încheie aici și, dincolo de rezultate, de victorii, de medalii, orașul Boldești-Scăieni, zecile de familii care își încurajează acum copiii să facă sport, vor avea niște tineri exemplari, care vor ști în viață ce înseamnă colegialitatea, ce înseamnă munca și seriozitatea, spiritul de competiție și fair-play, și vor acumula multe alte valori pe care sportul, mai mult ca oricare activitate, ţi le dă în viață.