Milionar în euro și fost premier al Republicii Moldova, accident grav în Bucegi

Daniel Dimache -

Milionar în euro și fost premier al Republicii Moldova, accident grav în Bucegi
Fost premier al Republicii Moldova, actualmente important om de afaceri (cu o avere estimată la 90-95 milioane de euro, făcută din afaceri cu petrol și în sectorul bancar, în principal), Ion Sturza a fost la un pas de moarte în Munții Bucegi.
În vârstă de 63 de ani, fostul demnitar se întorcea de la Crucea Eroilor. Într-o zonă cu zăpadă și gheață din Brâna Caraimanului a alunecat şi a căzut 30 de metri, lovindu-se de stânci. Acesta a fost salvat de doi alpiniști aflați în zonă, pe care nu-i cunoștea, și apoi coborât din munte de salvamontiști.
Ion Sturza a relatat aceasta pe Facebook:
 
Din prima sursă…
Da, am suferit un accident sever pe munte de Ziua Copiilor. Ultimul pas, ultimul pasaj cu gheață și zăpadă pe o brână mai ciudată și… hăul… Norocul (dacă se poate de vorbit aici de noroc) a fost că am reușit să mă regrupez și stabilizez înainte de segmentul vertical. La un pas de… Am fost stabilizat pe munte de doi mountaneers (alpiniști) inimoși care – cu riscul vieții – au coborât către mine până au venit cei de la Salvamont. Știu că le-a fost extrem de greu, le auzeam vocile tot mai alarmate. Nu știu cine sunt, știu doar atât: unul din ei îmi povestea că el crede în Dumnezeu și că totul va fi bine! Și chiar a fost. O să-i găsesc neapărat pe salvatorii mei pentru a face o rugăciune împreună pentru sănătatea și salvarea tuturor.
Tot ce a urmat a fost ca la carte. Echipa Salvamont de la Piatra Arsă a venit rapid: „Hai, nea Ion, că poți!”. Târât pe potecă și – culmea! – am reușit să fac câteva sute de metri de picioare fără a pune în pericol viața salvatorilor. SMURD Sinaia – stabilizat, oxigenat și transportat la Unitatea de Urgență Ploiești. Preluat, triat, testat, chirurgie, stabilizat. Văzând aglomerația mare de la Urgență, am preferat să nu ocup patul cuiva și am fost transferat la Centrul de recuperare de la Enayati Medical City din București. Prietenul meu Wargha Enayati și echipa sa au făcut minuni. Acum sunt bine și scriu prostii pe Fb.
Ne place să ne plângem că în România totul merge rău. În cazul dat nu a fost așa. Servicii de la stat (Salvamont, SMURD), serviciile de salvare, cele private de recuperare de la Enayati, au acționat și cooperat eficient. Dar cel mai important, oamenii – profesioniști, empatici. Le mulțumesc mult!
Da, încep să-mi fac un proces de conștiință – un hobby personal a pus pe jar zeci de oameni. Evident, s-au activat (pentru prima dată!) toate asigurările pe care le întrețin de zeci de ani. E important să le ai în cazul nefericit al unui accident.
Dar și faptul că am făcut o greșeală aproape fatală de începător – nu te bagi pe panta instabilă plină de gheață și zăpadă deasupra prăpastiei. Nu este delușorul pentru lunecuș din cartier. Nu mergi singur și neasigurat pe brâna cunoscută pentru multiple accidente fatale, în condiții mult mai bune…
E și ceva pozitiv, o să mă mai astâmpăr. A fost un test dur – nu m-am speriat, panicat, doar m-am înfipt și cu dinții în ultimul petic de pământ și am început… să mă gândesc la viața mea. Când știi că aproape tot ce ar fi trebuit să faci în viață ai făcut, că nu va plânge multă lume în urma ta, e mai ușor să desclești dinții, să desfaci mâinile pentru ultimul zbor…
Și încă o lecție. Nu fii arogant și încrezător! Muntele nu fuge, tu zbori! Practic acest sport deja de zeci de ani. Am făcut aproape toate traseele majore de hiking din lume – Himalaya, Caucaz, Alpi, Kili, Ghețarii din Ecuador, Patagonia… Nici un accident major! A fost să se întâmple pe „munțișorii” de acasă, pe un traseu pe care l-am făcut de zeci de ori. Echipat ca la carte și în condiții fizice foarte bune.
Dar știți ce? Poate eu încă aiuresc sub influenta sedativelor, dar poți să mori și căzând în propria baie. Pentru ce trăim, doar pentru plăceri banale trupești, bani și karaoke bar?!
Nu știu când voi reveni pe munte. Dar voi reveni la sigur!
Sănătate să aveți!
 
(Foto – Facebook Ion Sturza)