Minimalism: mobilă de dormitor ideală pentru persoanele claustrofobe

Vlad Preda -

Minimalism: mobilă de dormitor ideală pentru persoanele claustrofobe

Claustrofobia se defineşte ca o tulburare anxioasă, persoanele care suferă de această boală prezentând o teamă iraţională de a rămâne blocaţi în spații mici sau închise. Manifestările acestei fobii pot fi multiple, iar ele se pot agrava dacă persoana respectivă locuiește într-un spațiu amenajat nepotrivit, sentimentul că spațiul se îngustează permanent fiind una dintre consecințe. În afara psihoterapiei, spațiul de acasă poate ajuta la menținerea sub control a nivelului anxietăţii şi, în final, la eliberarea de această frică iraţională.

Minimalismul și persoanele claustrofobe

Ramificație a designului contemporan sau modern, stilul minimalist se defineşte printr-un decor aerisit şi luminos, realizat din forme simple, geometrice, curate şi linii drepte, care nu tolerează mobilierul masiv şi excesul de culori. S-a impus în designul interior la începutul secolului al XX-lea şi reprezintă curentul care a reuşit să elibereze interioarele caselor de obiectele inutile şi de excesul de ornamente sau zorzoane, care dau senzaţia de aglomerare. 

Puţinele piese de mobilier trebuie să fie multifuncţionale şi practice, poate tocmai de aceea minimalismul este preferat de persoanele moderne, tinere, dinamice care aleg să se înconjoare doar de obiecte de primă necesitate şi nimic în plus. În același timp este stilul care se pliază pe cerințele persoanelor claustrofobe care suferă din cauza spațiilor mici și încărcate. La Acaju gasesti diferite variante de mobilier minimalist pentru toate gusturile.

Pereții sunt adesea vopsiți în alb, foarte puțin sau deloc decorați, cu podele sau parchet în nuanțe simple, fără covoare și fără piese de mobilier suspendate. Iubitorii stilului minimalist pot avea la fel de multe obiecte și decorațiuni ca fiecare dintre noi, însă se vor asigura să nu fie la vedere. Astfel, spațiul minimalist pare că respiră prin nonaglomerarea elementelor decorative și este unul echilibrat și simplu.

Lumina este foarte importantă în decorul minimalist, de aceea ferestrele, prin care ar trebui să pătrundă cât mai multă lumină naturală, trebuie decorate adecvat pentru a crea un decor cât mai luminos. Se folosesc, în general, materiale cât mai transparente şi deschise la culoare, dar în funcţie de spațiu se pot folosi panelurile textile sau roletele tip zebră. Dacă nu ai geamuri mari şi luminoase va fi necesar să suplinești lumina naturală cu ajutorul altor surse de iluminat montate ingenios pentru a acoperi întreaga suprafaţă a încăperii. 

Atunci când te hotărăști să decorezi o casă în stil minimalist este bine să ai în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să agreseze sau să obosească privirea.

Mobila minimalistă leacul potrivit pentru claustrofobie

Un dormitor încărcat și lipsit de spațiu nu poate oferi condiții de odihnă și relaxare unei persoane care suferă de claustrofobie, pentru că aceasta va asocia locurile înguste sau mici cu sentimentul de panică și de pericol iminent. Conceptul care stă la baza stilului minimalist, “less is more” ne demonstrează ca avem nevoie de foarte puțin pentru a ne simți bine în propriul dormitor. 

Organizarea eficientă este primul pas spre obținerea unui dormitor minimalist. Sfatul este să elimini tot ceea ce nu folosești în mod constant și, în măsura posibilităților, să păstrezi doar piesele de mobilier care îți servesc cu adevărat. 

Mobila dormitor  în stil minimalist pe care o poti alege de la Acaju ar trebui să conțină doar: 

  • Un pat minimalist, cu un cadru simplu, fără ornamente sau decorațiuni.
  • Noptiere cu forme simple sau etajere fixate în perete sau în tăblia patului, în părțile laterale.
  • Un dulap pentru haine care nu trebuie să fie foarte înalt până în tavan pentru a da impresia de spațiu neîngrădit. Eventual poți renunța la dulap în favoarea unei comode cu sertare dacă ai posibilitatea să plasezi un dressing pe hol. 

Stilul minimalist presupune ca spațiul de locuit să nu fie încărcat, de aceea se va renunța la orice piesă de mobilier dormitor inutilă.  Printre caracteristicile mobilierului minimalist se numără:

  • simplitatea liniilor mobilei
  • paleta de culori restrânsă
  • minimum de piese de mobilier
  • lipsa canelurilor ornate abundent pe mobilă
  • folosirea a cât mai puține elemente de decor.

Alege o mobilă dormitor de la Acaju, minimalistă, practică, simplă, multifuncţională care să nu ocupe prea mult loc din cameră. Fiecare piesă de mobilier interior ar trebui să aibă o funcționalitate bine stabilită și un scop pentru care se află într-un spațiul locuit de o persoană cu claustrofobie. Încearcă să te gândești atât la utilitate, cât și la estetică atunci când alegi să păstrezi un obiect de decor. 

Pentru că dormitorul este locul unde se adună cel mai ușor obiecte personale, ca primă regulă ar trebui să ai multe coșuri, cutii și rafturi, în exteriorul sau în interiorul unui dulap în care să le aduni și să le depozitezi organizat. Și în cazul acestora orientează-te către modele simple, în culori uni, fără ornamente. 

Finisajul unei piese de mobilier dormitor poate varia destul de mult. Pentru a păstra tema simplistă, ar trebui să nu se folosească mai mult de două culori sau texturi subtile. O mobilă albă sau crem va face camera să pară mai mare si aerisită. Pentru un look mai natural, culorile care imită lemnul sunt de asemenea foarte potrivite. Pe de altă parte, poți să folosești brun foarte închis, bleumarin sau negru pentru un design modern si sobru.

Pentru un plus de confort adaugă textile în culori neutre pentru perne, cuvertură, covoare, perdele (opționale) și integrează o pată de culoare cu ajutorul unui singur obiect preferat (o pernă sau o cuvertură galbenă, un scaun roșu sau o ilustrație/tablou verde pe perete).

În locul tău special de odihnă dormitorul ar trebui să pătrundă lumina naturală de aceea poți renunța la perdelele dacă nu există imobile în apropiere și dacă este ferit de ochii curioșilor. De asemenea, poziționarea patului poate sau nu permite configurarea unui dulap generos. 

Un design minimalist și practic, astfel încât în dormitorul tău să se creeze un spațiu practic și util, dar aerisit și primitor, va asigura relaxarea și somnul atât de mult dorit de toată lumea, cu atât mai mult de persoanele claustrofobe.