Ministrul Mediului, amendă de 1 miliard pentru Vega Rompetrol şi ameninţare cu suspendarea activităţii

Daniel Dimache -

Ministrul Mediului, amendă de 1 miliard pentru Vega Rompetrol şi ameninţare cu suspendarea activităţii

 

La prima ora a dimineții, viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a convocat o întâlnire de urgență cu conducerea Rafinăriei Vega- ROMPETROL, la Ploiești.
Doamna ministru, însoțită de conducerea Gărzii Naţionale de Mediu și șefii autorităților județene de mediu, a făcut o primă evaluare a măsurilor întreprinse de rafinărie pentru diminuarea prejudiciilor aduse mediului și populației prin poluare ca urmare a deversărilor de reziduuri petroliere în sistemul de canalizare și inundării gospodăriilor, produse în urma ploilor torențiale și a dispus un control.

În urma controlului dispus de ministrul mediului la Rafinăria Vega Rompetrol din Ploiești, 
în urma prejudiciilor aduse mediului și populației prin poluare cu reziduuri petroliere, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au stabilit următoarele sancțiuni și măsuri:

– Amendă în valoare de 100.000 lei,  pentru lipsa notificării în termen a poluării accidentale.

– Amendă de 100.000 lei pentru nerealizarea măsurii stabilite, printr-o notă de constatare anterioară, ca Rompetrol Vega să își asume un plan de intervenție eficient, prin care să evite apariția poluărilor accidentale.

– Luarea tuturor măsurilor pentru evitarea prejudiciilor asupra mediului, evaluarea zonelor riverane pentru a se stabili  factorii de mediu afectați, îndepărtarea reziduurilor petroliere din zonele afectate și aducerea factorilor de mediu la starea inițială.

De asemenea, Rafinăria va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova şi Garda de Mediu cu privire la situația factorilor de mediu afectați și lucrărilor ce urmează a fi realizate pentru aducerea acestora la starea inițială.


Totodată, ministrul Graţiela Gavrilescu a atras atenția că Rafinăria trebuie să își ia toate măsurile necesare pentru a evita repetarea unor astfel de incidente, că nu există interese economice mai presus de sănătatea cetățenilor și că, în cazul în care Rafinăria nu înțelege să se conformeze, se va putea ajunge până la suspendarea activității.